Bandaje "vii" din celule stem

Bandaje din celule stemMiraculoasele celule stem vor dobandi inca o intrebuintare: bandaje pentru rani. Cercetatorii din Marea Britanie au creat bandaje "vii" - utilizate pentru a vindeca ranile sportivilor - care au in componenta celule stem prelevate de la pacientii care au nevoie de aceste bandaje, informeaza editia electronica a "The Sunday Times".

Celulele stem vindeca anemia aplastica

Celulele stem vindeca anemia aplasticaTitus Chang, primul copil al unei familii tinere, a fost diagnosticat cu anemie aplastica la varsta de numai 18 luni. Imediat dupa stabilirea diagnosticului a fost supus unui tratament medicamentos in vederea sustinerii sistemului sau imunitar, care era puternic afectat de boala. Nasterea celui de-al doilea copil al familiei , a adus o raza de speranta pentru Titus si parintii sai.

Exista sansa unica a obtinerii extrem de facile a unei grefe de celulele stem hematopoietice din sangele placentar recoltat la nasterea celui de-al doilea copil. Grefa de celule stem hematopoietice reprezenta singura sansa de vindecare a lui Titus.

Celule NK impotriva leucemiei

Celule NK impotriva leucemieiCercetatorii de la University of Texas M.D. Anderson Cancer Center au descoperit o terapie care, utilizand celulele NK (natural killer – NK) din sangele din cordonul ombilical, distruge celulele cauzatoare de leucemie din organismul cobailor (soarecilor).

Profesor Doctor Patrick Zweidler-McKay, asistent universitar in pediatrie la Children’s Cancer Hospital M.D. Anderson, a demonstrat faptul ca exista o metoda eficienta pentru mari numarul de celule NK dintr-o singura unitate de sange din cordonul ombilical si de a diminua efectele celulelor anti-leucemie. Aceasta cercetare a fost prezentata la conferinta anuala a American Society of Pediatric Hematology/Oncology din 16 mai 2008.

Care sunt beneficiile celulelor stem?

Beneficiile celulelor stemUn eveniment inedit si revolutionar in lumea medicinei s-a petrecut duminica trecuta, in sudul Spaniei, la spitalul Virgen del Rocio din Sevilla, cand s-a nascut primul "bebelus-medicament", menit sa isi salveze fratele mai mare din "ghearele" unei boli foarte grave.

Nou-nascutul este rezultatul selectiei in-vitro a unui embrion "sanatos", care nu prezinta anomalia genetica de care sufera fratele lui, acum in varsta de sase ani. Embrionul a fost implantat in uterul mamei sale, care, la sfarsitul saptamanii trecute, i-a dat viata lui Javier, un bebelus cantarind 3,4 kilograme.

Bolnavii de maladia Krabbe, salvati

Bolnavii de maladia Krabbe, salvatiConform unui studiu publicat in New England Journal of Medicine (19 mai 2005), copii bolnavi de maladia genetica Krabbe pot fi salvati si activitatea lor craniana mentinuta daca primesc un transplant de celule stem din sangele din cordonul ombilical inainte ca boala sa avanseze.

Cercetatorii de la Duke University Medical Center's Pediatric blood and Marrow Transplant Program si The Clinical Center for the Study of Development & Learning de la University of North Carolina at Chapel Hill (UNC-CH) afirma ca in lipsa unui transplant rapid de celule stem din sangele din cordonul ombilical, copiii diagnosticati cu maladia Krabbe vor incepe sa isi piarda intr-un timp foarte scurt functiile motorii si cognitive, iar decesul va surveni inainte de varsta de 2 ani.

Terapie cu celule stem pentru infertilitate

Terapie cu celule stem pentru infertilitateOamenii de stiinta au descoperit o modalitate de a crea ovule folosind celulele stem. Astfel, femeile infertile vor putea deveni mame, informeaza Telegraph.co.uk.

Cercetatorii sunt de parere ca se pot produce ovule noi in cazul femeilor infertile cu ajutorul celulelor stem chiar daca ovarele acestora sunt afectate sau femeile au trecut de varsta la care puteau concepe. Noua tehnica presupune transplantul celulelor stem in ovare si este eficient la una din 10 femei care sufera de infertilitate.

Celulele stem pot sa vindece fracturile

Celulele stem pot sa vindece fracturileInjectiile cu celule stem, care vor fi ghidate prin organism cu ajutorul unor bratari magnetice, vor putea sa repare oasele fracturate, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetatorii britanici de la Keele University, informeaza dailymail.co.uk.

Dupa ce au ajuns in zona afectata de maladiile osoase sau la locul fracturii, celulele stem se transforma si devin cartilagii sau tesuturi osoase noi. "Scopul nostru final este sa putem repara cartilagiile afectate si oasele fracturate", a declarat Alicia El Haj, profesor la Keele University din Marea Britanie.

Celule stem direct de la oameni

Celule stem direct de la oameniOamenii de stiinta au prelevat celule ale pielii direct de la opt pacienti cu boli diferite si le-au transformat in celule stem.

Cu o rezerva saraca de celule stem prelevate direct de la pacienti, cercetatorii cred ca vor mai trece 10 ani pana la finalizarea unor terapii. Celulele susa au fost create dupa ce au fost luate biopsii de la oameni suferind de maladii precum Huntington sau distrofie musculara si vor fi folosite pentru a regenera partile afectate ale corpului si pentru intelegerea stadiilor timpurii ale bolilor genetice umane.

Primele efecte ale clonarii: Anti-Parkinson

Primele efecte ale clonarii: Anti-ParkinsonLa maladia Parkinson, celulele nervoase aflate in partea creierului ce controleaza miscarea musculara mor sau sint avariate. In mod normal, aceste celule produc o substanta chimica vitala, dopamina, ce permite functionarea lina si coordonata a muschilor corpului si a miscarii. In clonarea terapeutica, nucleul unei celule este inserat intr-un ovul lipsit de nucleu. Celula se dezvolta apoi intr-un embrion din care pot fi recoltate celulele stem si folosite ca tratament.