Organe de porc pentru transplanturi umane

Organe de porc pentru transplanturi umaneOamenii de Stiinta din Coreea de Sud au clonat un purcelus ale carui organe erau modificate genetic pentru a fi compatibile transplanturilor umane. Purcelusul clonat a fost modificat genetic pentru a elimina genele "Alfa-Gal", care declanseaza respingerea tesuturilor. Organele de porc se adapteaza foarte bine la transplant, daca sunt eliminate molecule de zahar cu care sunt acoperite si care declanseaza respingerea imunologica in organismele umane.

Organele umane de la animale

organe-oaie-clonateOamenii de stiinta japonezi considera ca au gasit o solutie pentru penuria de organe existenta la nivel global. Desi deocamdata in stadiu incipient, ei au reusit sa "creasca" organe chiar in corpul unei oi. Celule-susa au fost implantate in abdomenul rumegatoarei care, in timp, au format un pancreas.

E drept, sustine "The Times", celulele au fost recoltate de la un cimpanzeu, iar pancreasul ar putea fi transplantat la o maimuta care sufera de diabet, dar acest experiment creeaza premise pentru obtinerea unor organe necesare transplanturilor in cazul oamenilor.

Maxilar superior crescut in abdomen

Maxilar superior crescut in abdomenCercetatorii finlandezi au anuntat faptul ca au reusit sa inlocuiasca maxilarul superior al unui batran de 65 de ani. Unicitatea interventiei consta in faptul ca maxilarul a fost inlocuit cu un altul cultivat din celule stem si care crescuse in abdomen.

Medicii au anuntat ca aceasta interventie deschide noi perspective in ceea ce priveste tratamentul tesuturilor grav afectate. Au mai existat astfel de interventii pana acum, insa niciodata nu s-au mai folosit celule provenind de la pacient, crescute in laborator si diferentiate in tesut osos.

Proteina care regenereaza membrele

Proteina care regenereaza membrele

Salamandrele au o capacitate cu adevarat speciala: daca li se taie picioarele, acestea vor creste automat la loc. Din pacate, salamandrele sunt printre putinele animale care au aceasta capacitate, iar oamenii de stiinta sunt sunt foarte interesati in a descifra mecanismul de regenerare al membrelor amputate. Recent, cercetatorii englezi au descoperit o proteina care joaca un rol crucial in acest proces. Desigur, ei spera ca, in viitor, sa poata regenera membrele amputate si in cazul oamenilor.

Celulele umane pot fi reprogramate

Celulele umane pot fi reprogramate

Recent, doua grupuri separate de cercetatori (japonez si american) au reusit reprogramarea unor celule umane de piele in celule stem. Aceasta a doua metoda nu implica deci crearea si distrugerea unui embrion, si poate elimina astfel definitiv controversele din jurul acestui subiect.

Pentru a intelege semnificatia acestui pas major, sa discutam putin contextul acestei descoperiri. Dupa cum se stie, celulele stem sunt celule pluripotente nediferentiate, ce apar in stadiul embrionic al evolutiei omului. Cu alte cuvinte, aceste celule stem, care se gasesc in embrion, se vor diviza si diferentia mai tarziu in diverse tipuri de celule, ce vor forma la randul lor diversele organe ale corpului uman. Exista un interes major in comunitatea stiintifica in obtinerea in laborator a acestor celule stem, pentru cresterea artificiala de organe, sau pentru tratamentul diverselor boli genetice.

Cadou de la frate sau sansa la viata

Cadou de la frate sau sansa la viataIn India, 10.000 de copii se nasc cu talasemie in fiecare an, ceea ce reprezinta 10% din totalul copiilor bolnavi de talasemie din intreaga lume.

Thamira este unul dintre copiii care se regasesc in acest procent de 10%. A fost diagnosticata cu talasemie in jurul varstei de 2 ani si de atunci, timp de 7 ani, viata ei s-a derulat printre desele transfuzii de sange. Din cauza faptului ca talasemia este o boala transmisibila genetic, mama Thamirei a renuntat la urmatoarele doua sarcini care au survenit nasterii Tamirei.

Celule stem pentru boala Crohn

Celule stem pentru boala CrohnUtilizarea celulelor stem revolutioneaza tratamentele multor boli grave. Inlocuirea celulelor din tesuturile distruse cu celule stem, provenite de la acelasi pacient, a devenit o realitate. O noua boala care poate beneficia de acesta terapie este boala Crohn, afectiune care determina inflamatia si ulceratia tractului digestiv, cu predilectie partea terminala a intestinului subtire si intestinul gros (colon).

Boala Crohn afecteaza straturile profunde ale tubului digestiv, cauzand ulceratii la acest nivel.

Revenirea vederii cu celule stem

Revenirea vederii cu celule stemPornind de la ideea ca pana nu vezi nu crezi, Heather Pelletier si fiica ei de 8 ani, Hayley, califica celulele stem ca “cele mai mari transformari”. Tratamentul cu celulele stem pe care Hayley l-a urmat este “controversat”. Dar succesul pe care ea l-a avut, in urma acestui tratament, este indiscutabil.

Hayley era practic oarba din nastere, fiind diagnosticata cu Hipoplazia Nervului Optic, sau ONH, o cauza de orbire la copii. Nervii ei optici, care transmit semnale vizuale de la ochi catre creier, au fost subdezvoltati. Ea putea vedea doar lumina cu ochiul ei stang, nu mult mai mult cu dreptul - obiecte foarte mari, imense, lucru neobisnuit la copii.

Celulele stem pot vindeca celiachia

Celulele stem pot vindeca celiachiaO fetita de 12 ani din SUA, diagnosticata cu boala celiaca, a fost supusa unui transplant alogenic de celule stem din sangele din cordonul ombilical, transplant facut in urma unui diagnostic de leucemie acuta mieloida. Dupa transplant, fetitei i-au fost administrate 4 doze de metotrexat si ciclosporina pentru a preveni orice fel de reactie a grefei contra gazdei.

La trei luni de la efectuarea transplantului s-a observat ca pacienta a putut tolera o dieta obisnuit, cu gluten, desi aceasta avea un istoric de boala celiaca de la varsta de 2 ani. In urma trecerii la o dieta normala, pacienta nu a prezentat nici unul dintre simptomele bolii celiace: dureri abdominale, greata, varsaturi sau diaree.