Pentru o clipa paralizia poate fi inversata

Pentru o clipa paralizia poate fi inversataCe-ar fi daca milioane de oameni ar putea merge din nou? La fiecare opt ore, cuiva din Regatul Unit i se spune ca nu va mai putea merge niciodata din cauza unei leziuni la maduva spinarii. Pentru prima oara in istoria medicinii, s-a inregistrat un progres major, care ar permite pacientilor cu leziuni medulare sa poata merge din nou. Cred ca acesta este momentul in care paralizia poate fi inversata.

Implantare de celule stem in structura dintilor la porci

celule-stem-porciUMF din Cluj deruleaza un proiect, in premiera nationala, de implantare de celule stem in structura dintilor la porci pentru a ajuta regenerarea osoasa, existand posibilitatea ca proiectul sa fie extins la om, in asa fel incat pacientii cu probleme sa suporte mai usor implanturile dentare.

Aranka Ilea, sef de lucrari la Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca, a declarat ca celulele stem se recolteaza din tesutul adipos al porcilor.

Un barbat paralizat merge din nou dupa un transplant de celule

Darek FidykaUn barbat paralizat de la talie in jos a reusit sa mearga din nou, gratie unui tratament revolutionar. Pentru prima data in lume, acest tratament s-a dovedit eficient in cazul unui om, ajutand la refacerea maduvei spinarii, care fusese sectionata complet in urma unui atac cu cutitul.

Oamenii de stiinta considera ca Darek Fidyka, in varsta de 40 de ani, din Bulgaria, ar fi prima persoana din lume care si-ar fi recapatat capacitatea de a merge dupa ce suferise leziuni cronice de asemenea natura.

Banca de celule stem pluripotente induse

Banca de celule stem pluripotente induseIn Japonia se pun bazele unei banci de celule stem pluripotente induse (iPS) obtinute din pulpa dentara a maselelor de minte. Banca are scopul de a servi cercetarilor in domeniul medicinei regenerative.

Banca genetica va fi infiintata de o echipa de specialisti de la Universitatea din Gifu (centrul Japoniei), pe baza unui acord incheiat cu mai multe clinici de stomatologie, de la care vor proveni maselele, anunta EFE, potrivit agerpres.ro.

Tratament revolutionar cu celule stem in Romania

tratament-revolutionarExperiment medical reusit la Bucuresti. Un caine maidanez, adoptat de un veterinar, poate deschide un nou drum in medicina din Romania. Animalul este primul beneficiar al unei interventii de implantare de celule stem, pentru a fi tratat de gonartorza, o afectiune care il impiedica sa se miste. A fost o operatie in premiera la noi, insa astfel de tratamente sunt aplicate de ceva timp in strainatate. In Statele Unite, de pilda, interventiile de acest tip se fac si in cazul oamenilor.

Vagine artificiale realizate in laborator

vagin-artificialDupa ce oamenii de stiinta au reusit sa creeze in laborator urechi, nas si chiar vase de sange, in SUA cercetatorii au obtinut patru vagine functionale, care au fost si implantate cu succes. Vaginurile au fost create special pentru fiecare femeie in parte, dezvoltandu-se din bucati de tesut recoltate, cu ani in urma, cand toate cele patru erau adolescente, informeaza Live Science.

Fabrica de organe umane din celule stem

fabrica-de-organe-din-celule-stemIn Londra exista un laborator unde cercetatorii fabrica diferite parti ale corpului uman - urechi, nasuri si vase de sange. Doar cativa pacienti au beneficiat pana acum de acest proiect, dar primarul londonez Boris Johnson vrea sa extinda cercetarile in acest domeniu.

Autoritatile locale au investit peste 4 milioane de lire sterline in cercetarile acestea, sperand ca diferite companii vor fi interesate de colaborare pentru realizarea acestor organe.

O noua speranta pentru celulele stem, medicina regenerativa

joveJoVE, Jurnalul experimentelor vizualizate, a publicat o tehnica noua ce ar putea rezolva un obstacol in cercetarea celulelor stem pentru aplicatii in medicina regenerativa - o strategie pentru reprogramarea celulelor in vivo pentru a se comporta ca celulele stem, care renunta la riscul de aparitie a tumorilor.

Dr. Kostas Kostarelos, investigator principal al Laboratorului de Nanomedicina de la Universitatea din Manchester, a declarat ca el si colegii sai au descoperit o abordare in conditii de siguranta pentru reprogramarea celulelor somatice (care constituie cele mai multe dintre celulele organismului) in celulele stem pluripotente induse (iPS - induced pluripotent stem). Cercetarea in acest domeniu a fost adoptata ca o alternativa la utilizarea controversata a celulelor stem embrionare.