Tratament nou impotriva calvitiei

Tratament nou impotriva calvitieiMedicina regenerativa le ofera o noua speranta celor care sufera de caderea parului.

Dupa aplicatii in stomatologie, ortopedie si medicina estetica, acum plasma imbogatita cu trombocite (Prp), un cocktail de factori de crestere, este utilizata si pentru revigorarea pletelor. Noul tratament este pus la dispozitia pacientilor afectati de alopecie androgenetica si calvitie in general de specialistii de la Istituto Dermopatico dell’Immacolata din Roma (Idi).

Celulele stem neuronale se regenereaza

Celulele stem neuronale se regenereazaEste vorba despre un numar destul de consistent de celule, care se afla intr-o stare latenta, dar pot fi reactivate, de exemplu in urma activitatii fizice sau a unui atac de epilepsie.

Dupa nastere, creierul este supus unei progresive pierderi de neuroni, care continua pe intreg parcursul vietii: majoritatea celulelor sistemului nervos se formeaza inainte de nastere, iar dupa aceea, multi neroni "in exces" sunt supusi degenerarii. Cu toate acestea, exista anumite celule capabile sa se inmulteasca si la o varsta inaintata, cel putin in creierul soarecelui, dupa cum demonstreaza un studiu al cercetatorilor de la Institutul de Imunobiologie Max Planck din Freiburg, Germania.

Eficienta celulelor stem recoltate la nastere

Eficienta celulelor stem recoltate la nastereCat de utile sunt celulele stem recoltate la nastere?

Acestea pot folosi in tratarea bolilor de sange, cum sunt leucemiile sau anemiile, dar pe viitor ele ar putea reface muschiul inimii.

Ana Sava, Felicia Munteanu si Miruna Mihailescu sunt trei tinere mamici care au apelat la serviciile unor banci de celule stem, in ideea de a-si apara copiii de boli grave care i-ar putea afecta in viitor. Doar Ana si Miruna au reusit. In cazul Feliciei, celulele recoltate din cordonul ombilical s-au contaminat cu o bacterie, iar medicii nu le-au mai putut depune in banca de tesuturi.

Registrul de celule stem, nefunctional

Registrul de celule stem, nefunctionalIn Romania se fac doar transplanturi cu celule proprii sau provenite de la donatori inruditi. Pentru bolnavii care au nevoie de transplant de celule de la donatori neinruditi exista o singura solutie: transplantul in strainatate.

Celulele stem hematopoietice care se pot preleva inclusiv din sangele periferic printr-o procedura similara donarii de sange sunt solutii pentru boli grave precum leucemiile, cancerul osos, limfoamele Hodgkin, non-Hodgkin, Burkitt si pentru talasemii. In multe cazuri, sursa de celule este insusi bolnavul. Medicii ii preleveaza sange din care izoleaza celulele stem. Acestea sunt reintroduse in corp pentru a-i reda functiile normale.

Parkinsonul tratat cu celule stem din uter

Parkinsonul tratat cu celule stem din uterCelulele stem recoltate din uterul femeii s-au transformat in neuroni odata injectate in cobaii al caror creier degenera, afectiunea semanand cu Parkinsonul, au declarat joi cercetatorii americani.

Descoperirea sugereaza ca femeile care sufera de Parkinson ar putea fi propriii lor donatori de celule stem, afirma oamenii de stiinta de la Universitatea Yale, in Connecticut.

Vase de sange din celule stem

Vase de sange din celule stemOamenii de stiinta de la Universitatea "Thomas Jefferson" din Philadelphia au realizat vase de sange din celule stem, o descoperire care ar putea revolutiona chirurgia cardiaca.

In viitor, acestea ar putea inlocui versiunile artificiale ale vaselor de sange intr-un numar mare de operatii, inclusiv in bypass-uri cardiace, conform constatarilor prezentate in cadrul conferintei Asociatiei Americane a Bolilor de Inima.

Faciliteaza circulatia sanguina

Transplant gratuit de celule stem in Cluj

Transplant gratuit de celule stem in ClujTransplantul gratuit de celule stem din sange placentar, acum si in Romania

In acest fel, copiii cu boli grave, leucemie de exemplu, care provin din familii ce nu-si puteau permite interventia, vor putea fi salvati de fratii lor.

Programul care va fi gratuit si in Romania se adreseaza acelor familii care au un copil ce sufera de o boala a sangelui. Daca mama este insarcinata din nou, se recolteaza celule stem din sangele plancentar dupa care se efectueaza mai multe teste de compatibilitate intre frati.

Tibia reconstruita din celule stem

Tibia reconstruita din celule stemChirurgii de la clinica de ortopedie a spitalului "Marie Curie" sustin ca au reusit o premiera mondiala. Au reconstruit un os, din alte oase si celule stem. Pacienta, o fata de 24 de ani, sufera de asa-numita boala a oaselor de sticla.

Osul era faramitat, iar piciorul trebuia amputat, spuneau nenumarati doctori. Pentru ca fata si-a dorit mai mult ca orice sa nu ramana fara el, medicii au pornit de la ideea de a reconstrui osul tibial.

Injectarea celulelor stem in tesutul inimii

Injectarea celulelor stem in tesutul inimiiCercetatorii Universitatii Buffalo au demonstrat pentru prima data ca injectarea cu celule stem din maduva osoasa in muschii scheletici, pot repara tesutul cardiac si insuficienta cardiaca.

Folosind ca model un animal, cercetatorii au aratat ca aceasta proceura nesigura a crescut numarul miocitelor sau celulele inimii, de doua ori mai mult si a redus deteriorarea tesutului cardiac de pana la 60 la suta. Terapia de asemenea, a imbunatatit functionarea cu 40 la suta ventriculului stang, in camera principala de pompare a inimii si de reducere a fibrozei, de intarirea endocardului care are capacitatea de a se contracta, cu pana la 50 de procente.