Trahee din celulele stem ale bolnavuluiChirurgii din Spania au facut un transplant care va revolutiona medicina. Ei au reusit pentru prima oara sa efectueze un transplant de trahee facuta cu celulele stem ale pacientului. Aceasta inseamna ca nu exista riscul de respingere a organului transplantat.

Operatia de inlocuire a traheei a fost complicata. Pentru inceput, medicii au prelevat traheea unui donator strain. Pe aceasta au implantat celulele stem ale pacientei, care avea nevoie de transplant. Timp de patru zile acestea au crescut intr-un reactor si au invelit traheea donata cu celule stem. In felul acesta organismul a putut fi "pacalit" ca traheea nu este un corp strain.

Dupa o luna de la operatie, biopsia a aratat ca traheea era irigata de propriul sistem sangvin al organismului. In felul acesta a fost salvat si plamanul femeii, grav afectat de tuberculoza.

"Mi-a fost foarte frica. Pana acum am incercat procedeu numai pe porci, dar acum sunt cel mai fericit doctor din lume", a spus chirurgul Paolo Macchiarini. Operatia facuta la Barcelona arata ca in viitor orice organ va putea fi transplantat dupa acest procedeu, fara sa mai fie respins de organism.

Sursa: Realitatea

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează