Transplant medular pentru un copil cu beta-thalasemiePrimul transplant medular pentru un copil cu beta-thalasemie majora din Romania s-a realizat cu succes la Institutul Clinic Fundeni. Beneficiarul transplantului este o fetita de 7 ani din judetul Dolj, dependenta de transfuzii de sange efectuate lunar de la varsta de 1 an.

Fetita este primul pacient cu beta-thalasemie majora din Romania care a beneficiat de transplant medular. Potrivit medicilor, aceasta s-a clasat in gradul 1 de risc (scazut) gratie tratamentului corespunzator anterior, printr-o buna politica transfuzionala si datorita faptului ca in Romania a fost posibila terapia corecta cu chelatori de fier, dintre care Deferasirox-ul (Exjade).

Recoltarea de maduva osoasa s-a efectuat in serviciul ATI si intr-o sala de operatie a Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu", colectivul roman beneficiind de aportul unui reputat specialist din Israel, Prof. Dr. Reuven Or, de la Spitalul Universitar Hadassah din Jerusalim.

Medicii spera ca aceasta reusita va fi inceputul unui drum aducator de speranta si pentru alti pacienti din Romania cu aceasta boala grava si care pana in prezent nu isi puteau obtine vindecarea prin procedura de transplant medular decat in strainatate.

Beta-thalasemia majora este o forma grava de anemie ereditara, care evolueaza fatal in a doua decada de viata in absenta unui tratament adecvat.

Se apreciaza ca in Romania exista 350–400 de copii si adolescenti cu aceasta boala.

Sursa: Realitatea

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.