Vlad salvat prin transplant de celule stemViata unui baietel care sufera de talasemie majora va putea fi salvata datorita celulelor stem recoltate de la sora lui. Oferta centrelor care fac astfel de recoltari in Romania e din ce in ce mai variata.

Un baietel de doar 5 ani din Calarasi, Vlad Andrei Decu, este primul copil care va beneficia de celulele stem recoltate in Romania. Donator pentru Vlad este chiar sora lui, Maria, care are doar un an si doua luni. Vlad sufera de talasemie majora, o boala de sange transmisa ereditar, iar in acest moment viata lui depinde de transfuzii de sange.

Compatibilitate perfecta intre frati

Maria a fost conceputa special pentru a-si salva fratele. "Singura modalitate pentru a face ceva pentru Vlad era sa se gasesca un donator compatibil, iar daca acesta era frate probabilitate sa existe compatibilitate era mult mai mare. Testele facute mamei la 10 saptamani de sarcina, la Institutul National de Hematologie, au aratat ca exista o compatibilitate de suta la suta intre Vlad si surioara lui", au explicat medicii. In plus, fetita nu s-a nascut cu boala pe care o are fratele ei.

La nastere, din cordonul ombilical al Mariei, s-a recolat sange ce va fi folosit pentru un transplant de celule stem ce va fi facut fratelui ei intr-o clinica din Italia, in acest an. "In Romania, sunt aproximativ 1.500 de copii bolnavi de leucemie, 3.500 de copii care sufera de boala Hodgkin, la care se adauga cei 370 cu betatalasemie majora. Multi dintre acesti copii bolnavi ar putea fi salvati, la fel ca Vladut, in urma unui transplant cu celule stem", a spus Tudor Panu, director general Cord Blood Center Romania.

Metoda de recoltare de celule stem folosita cel mai des la noi e cea din cordonul ombilical, insa se pot face recoltari si din dintii de lapte. "Recoltarea sangelui din cordonul ombilical e o metoda usoara, nedureroasa, atat pentru mama, cat si pentru copil. Sangele e recoltat intr-o punga de colectare care contine anticoagulant pentru a mentine celulele viabile", spune Corina Peste, director la Stem Health, din Atena.

Celulele stem nu sunt "salvarea" pentru orice boala. Ele se folosesc in special in tratamente hematologice, anemii, talasemie, insa exista speranta ca ele vor putea fi folosite si pentru tratarea altor boli, precum pareze. Celulele se pot folosi pentru copilul de la care s-au luat, pentru frati si parinti. Daca e o boala care se transmite ereditar e indicat ca sangele sa fie folosite pentru frati.

Sursa: Evz.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează