Primul ajutor in cazul arsurilorArsura este o leziune provocata de actiunea caldurii asupra tesuturilor; o temperatura care depaseste 46 grade celsius este nociva pentru tesuturi. Arsurile sunt rani foarte comune. Arsurile minore se vindeca usor, fara a fi necesar un medic, insa arsurile severe necesita ingrijire speciala pentru a preveni infectiile si a minimiza cicatricile.

Arsurile pot fi de diferite tipuri:

 • Arsuri termice: provocate de caldura sub forma de corpuri solide supraincalzite (fierul de calcat), lichide sau vapori fierbinti, flacari;
 • Arsuri chimice: provocate de acizi sau baze;
 • Arsuri electrice: prin electrocutare;
 • Arsuri prin radiatii: radiatii solare, UV.

Pacientul cu arsura trebuie tratat ca un politraumatizat, deoarece o arsura majora nu cauzeaza numai leziuni ale pielii ci se poate insoti si de disfunctii grave organice.

Pentru ca salvatorul sa nu devina el insusi o victima trebuie sa aiba in vedere cateva masuri de siguranta:

 • Se va intrerupe sursa agresiunii: curentul electric, gazul;
 • Se va indeparta victima din mediu (incendiu) sau din apropierea sursei de caldura;
 • Daca este vorba de arsuri electrice, salvatorul trebuie sa-si ia masuri de siguranta suplimentare: sa nu atinga victima cu mainile goale ci sa folosesca materiale electroizolante;
 • Se va indeparta victima dintr-o zona cu risc de explozie;
 • In cazul unui incendiu se va incerca evitarea inhalarii fumului, fie prin folosirea unor masti speciale fie prin aplecarea capului la intrarea in cladire;
 • Focul se stinge cu apa, stingator CO2 sau, de la caz la caz, cu paturi, zapada, pamant etc.;
 • In cazul unei victime ale carei haine au luat foc, aceasta va fi oprita sa alerge (desi aceasta este de obicei reactia victimelor), se va culca la sol si eventual se va acoperi cu o patura.

Evaluarea arsurilor

In functie de profunzimea leziunilor provocate, sunt 4 grade de arsuri:

 • Gradul I: cand este afectat doar stratul superficial al tegumentului (epidermul); pielea este rosie, inflamata si dureroasa; exemplu de arsura de gradul I este eritemul solar
 • Gradul II: cand este afectat si dermul (stratul mijlociu al pielii); pielea este rosie, inflamata, foarte dureroasa si acoperita de flictene cu continut clar (basicute cu lichid galbui); exemplu de arsura de gradul II sunt arsurile provocate de lichidele fierbinti sau metale supraincalzite
 • Gradul III: pielea alba cu flictenele au continut sangvinolent si durerea este mai putin intensa, datorita distrugerii terminatiilor nervoase
 • Gradul IV: cand sunt distruse toate straturile pielii, aparand necroza, cruste negre, tesuturile fiind complet carbonizate,

Primul ajutor in arsurile termice

Arsura de gradul I

arsura-superficialaCele mai putin grave arsuri sunt cele in care este ars numai stratul exterior al pielii (epidermul). Pielea este de regula rosie, uneori fiind prezente inflamatia si durerea. Stratul exterior al pielii nu a fost ars in intregime. Tratati o arsura de gradul I ca pe o arsura minora daca nu implica portiuni substantiale de pe maini, picioare, fata, organe genitale sau fese, sau o articulatie importanta.

In cazul arsurilor usoare primul ajutor se limiteaza la expunerea zonei afectate sub un jet de apa rece (20 minute) dupa care se panseaza cu comprese sterile. Se pot aplica eventual spray-uri speciale pentru arsuri.

Arsurile minore de obicei trec fara alt tratament. Ele se pot vindeca cu schimbari pigmentare, insemnand ca zona vindecata poate fi de o culoare diferita fata de pielea inconjuratoare. Verificati daca exista semne de infectie, cum ar fi durerea crescuta, roseata, febra, inflamatie sau puroi. Daca infectia se dezvolta, apelati la ajutor medical. Evitati ranirea din nou a zonei sau expunerea la soare daca arsurile sunt sub un an vechime - in caz contrar, se pot extinde zonele de modificari pigmentare. Folositi o crema de protectie solara pentru zona afectata timp de cel putin un an.

Atentie !

 • Nu folositi gheata. Punand gheata direct pe o arsura se poate provoca o degeratura, agravand rana.
 • Nu spargeti basicile. Basicile sparte sunt vulnerabile la infectie.

Arsura de gradul II

Cand primul strat al pielii a fost ars in intregime, iar al doilea strat al pielii (dermul) a fost ars si el, arsura este de gradul II. Apar basici iar pielea capata un aspect patat, puternic inrosita. Arsurile de gradul II produc inflamare si durere severe.

Daca arsura de gradul II nu este mai mare de 5-8 cm diametru, tratati-o ca pe o arsura minora. Daca zona arsa este mai mare sau daca arsura este pe maini, picioare, fata, organe genitale sau fese sau pe o articulatie importanta, apelati imediat la ajutor medical.

Pentru arsuri minore, inclusiv arsuri de gradul II limitate la o zona care nu depaseste 5-8 cm diametru, actionati in felul urmator :

 • Racoriti arsura. Tineti suprafata arsa sub jet de apa rece timp de cel putin 5 minute sau pana cand cedeaza durerea. Daca acest lucru nu este posibil, introduceti partea arsa in apa rece sau racoriti-o cu comprese cu apa. Racorirea ranii reduce inflamatia inlaturand caldura provocatoare de leziuni. Nu puneti gheata pe arsura.
 • Acoperiti arsura cu un bandaj de tifon steril. Nu folositi vata (sau alt material pufos) care poate irita pielea. Infasurati tifonul lejer pentru a evita sa puneti presiune pe pielea arsa. Bandajarea tine aerul departe de pielea arsa, reduce durerea si protejeaza pielea basicata.
 • Luati un analgezic care se vinde fara reteta. Acestea includ aspirina , ibuprofenul sau paracetamol. Niciodata nu dati aspirina la copii sau adolescenti, datorita riscului de sindrom Reye.
 • Nu aplicati creme sau grasimi

In cazul unor arsuri chimice daca nu dumneavostra sunteti victima incercati sa evitati contactul cu substanta care a produs arsura. Scoateti inelele, bratarile sau alte obiecte care pot fi contaminate. Spalati cu apa rece din abundenta.

Arsura de gradul III si IV

Cele mai serioase arsuri sunt nedureroase si implica toate straturile de piele. Grasimea, muschiul si chiar osul pot fi afectate. Zonele pot fi carbonizate sau pot deveni uscate si albe. Inspirarea si expirarea cu dificultate, intoxicarea cu monoxid de carbon sau alte efecte toxice pot aparea daca arsura este insotita de inhalare de fum.

Pentru arsurile majore, formati 112 sau sunati pentru ajutor medical de urgenta. Pana soseste ajutorul de urgenta, luati urmatoarele masuri :

 • Nu scoateti hainele arse. Totusi, verificati ca victima sa nu mai fie in contact
 • cu materiale care se topesc, sau expusa la fum ori caldura.
 • Nu introduceti arsuri mari, severe in apa rece. Acest lucru poate provoca un soc.
 • Verificati existenta de semnelor vitale (respiratie, tuse sau miscare). Daca nu exista nici un fel de respiratie sau alt semn de circulatie, incepeti resuscitarea cardiopulmonara.
 • Acoperiti zona arsurii. Folositi un bandaj racoros, umed, steril, o panza umeda curata sau prosoape umede.

In cazul arsurilor grave cu flacara

 • In cazul arsurii cu flacara se va stinge cat mai rapid flacara, de preferat prin culcarea victimei la pamant si acoperirea cu o patura sau o haina; se va impiedica victima sa alerge (aceasta fiind reactia fireasca a unui om cuprins de flacari) deoarece curentii de aer intretin focul;
 • Nu se va dezbraca victima daca hainele sunt lipide de pielea arsa;
 • Se va stropi cu apa rece (sau cu zapada) si se vor aplica comprese cu apa rece pe zonele lezate;
 • Se va transporta victima la spital cat mai rapid;
 • Nu se vor sparge flictenele si nu se vor aplica creme sau alte substante pe leziuni.

Primul ajutor in arsurile chimice

In cazul arsurilor determinate de substante chimice primul ajutor consta in limitarea contactului substantei chimice cu tesuturile si diminuarea concentratiei substantei. In acest scop:

 • Se indepartea rapid hainele imbibate in substanta nociva;
 • Se spala suprafata afectata cu jet de apa timp de 20-30 minute;
 • Exceptie face arsura cu varul nestins, in care nu se toarna niciodata apa, deoarece varul se activeaza in prezenta apei. In acest caz se tamponeaza doar cu un tampon uscat si abia dupa ce varul a fost indepartat se poate spala cu apa.

De retinut! Nu este indicat sa se incerce neutralizarea substantei chimice deoarece in urma reactiei de neutralizare se elimina o mare cantitate de caldura care poate agrava leziunile. Abia dupa spalarea cu apa se poate eventual incerca aplicarea antidotului: apa bicarbonatata in cazul arsurilor cu acizi sau otet in cazul arsurilor cu baze.

Arsuri electrice

Arsurile electrice produc leziuni la locul de intrare si la cel de iesire (marca electrica) dar provoaca si leziuni profunde ale organelor (tulburari de ritm, leziuni neurologice, vasculare, musculare) chiar si stop cardiac.

In caz de electrocutare

 • Se va indeparta sau opri sursa de curent electric inainte de a atinge victima, fie de la intrerupator fie indepartand cablul electric cu un obiect nemetalic, din lemn, plastic, cauciuc sau folosind manusi de cauciuc pentru autoprotectie;
 • Nu se va atinge victima sau sursa de curent cu mainile neprotejate;
 • Daca victima este in stop cardio-respirator se va face masaj cardiac si respiratie artificiala.

Orice victima care a suferit o electrotrauma trebuie transportata si internata in spital pentru cateva zile, indiferent de starea victimei.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %03, %2015
Postat de
DaniN
Tratament arsuri
Reteta este urmatorea (cantitatile pot fi inmultite in functie de cat este de mare suprafata arsa) :

- 200 grame ceara de albine pura ! (de la apicultori care sa va garanteze ca nu exista nimic altceva in ceara decat ceea ce au produs albinele)
- 200 grame unt de vaca proaspat NESARAT (mama recomanda sa fie facut in casa din lapte proaspat)
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 2 cepe albe
https://www.prostemcell.ro/54-sfaturi-si-intrebari/32910-tratamente-medicale-utile.html#42084

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează