Traumatismul de coloana vertebrala

Wise Young si traumatismul de coloana vertebrala

Wise Young: Recuperarea pana la un anumit nivel (grad), este mai degraba regula decat exceptia in cazul traumatismelor vertebro-medulare (TVM).

In Statele Unite, aproximativ 60% dintre pacientii TVM in momentul admiterii la spital au oarecare functii motoare si senzitive sub nivelul leziunii. Aceste persoane care sufera de asa numitul traumatism vertrebo-medular incomplet, chiar daca au doar vaga reactie la intepaturi sau doar abilitate sa miste un deget de la picior, tind sa recupereze functii la un nivel substantial.

Citește mai departe...

Generalitati despre traumatismele medulare

Generalitati despre traumatismele medularePentru a intelege mai bine consecintele traumatismelor coloanei vertebrale, este necesar sa fie cunoscute cateva notiuni generale despre coloana vertebrala si maduva spinarii.

Coloana vertebrala reprezinta o structura osoasa formata din vertebre si ligamente, al carei rol este de a proteja maduva spinarii si de a mentine pozitia verticala a corpului.

Citește mai departe...

Recuperarea kinetica a sechelelor

Recuperarea kinetica a sechelelor dupa TVMIn conditiile reducerii miscarii asistam la reducerea activitatii musculare insotita de aparitia atrofiei de repaus, la scaderea metabolismului si la demineralizarea osoasa.

Aceste trei modificari generale vor fi insotite de perturbari ale activitatii majoritatii sistemelor si organelor, modificari ce trebuie atent monitorizate pentru a preveni aparitia unor complicatii grave. In acest context vom insista asupra sistemului muscular si osteo - articular, asupra aparatului cardio-vascular, respirator, digestiv si renal precum si asupra starii tegumentelor.

Citește mai departe...

Terapia respiratorie

Terapia respiratorie cand exista leziuni la nivelul maduvei spinariiCand exista leziuni la nivelul maduvei spinarii, muschii respiratori care sunt inervati de segmentele medulare de sub nivelul leziunii, paralizeaza. Acest lucru face sa scada eficienta musculaturii restante, in efortul de a produce miscari respiratorii eficiente.

Pacientii cervicali au din acest punct de vedere probleme grave, in timp ce pacientii cu leziuni toracice joase sau lombare, au doar usoare dificultati in ceea ce priveste functia respiratorie.

Citește mai departe...

Reeducarea fizical-kinetica initiala

Reeducarea fizical-kinetica initialaImediat dupa ce coloana vertebrala a fost consolidata si conditia generala permite, pacientul va fi ridicat in sezand la marginea patului, apoi va fi transferat in fotoliul rulant. Un dispozitiv de imobilizare, corset sau guler, poate fi purtat pentru 2-3 saptamani pentru a preveni flexia brusca, pana ce musculatura paravertebrala devine mai puternica. Corsetul va fi folosit de catre pacientii cu leziuni toracice, iar pacientii cu leziuni cervicale vor purta gulerul care mentine pozitia anatomica a gatului. Aceste aparate de imobilizare pot fi individualizate.

Citește mai departe...

Prevenirea escarelor

prevenirea_escarelorCauza directa a escarelor este presiunea. Escarele apar la mentinerea prelungita a pacientului in pat sau in scaunul cu rotile, datorita impiedicarii circulatiei normale in zonele supuse unei presiuni.

Factorii implicati in aparitia escarelor la pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii:

  • Pierderea sensibilitatii si a miscarilor voluntare

Pierderea sensibilitatii impiedica pacientul sa primeasca avertismente in legatura cu expunerea la presiune prelungita. Pacientul nu este numai incapabil sa simta disconfortul, ci din cauza imobilitatii este incapabil sa-si schimbe pozitia.

Citește mai departe...

Recuperarea mersului

Recuperarea mersului pentru pacientii care au leziuni joaseRecuperarea mersului este importanta pentru ca pacientii ce parasesc spitalul sa-si poata relua locul in societate. Desi multi pacienti vor sa invete sa mearga, costul energetic al mersului in carje este ridicat chiar si pentru pacientii care au leziuni joase, si in general, doar pacientii cu leziuni la nivelul T10 sau mai jos, care nu sunt supraponderali si care au o conditie fizica buna, pot avea succes la incercarea de a-si recupera capacitatea de locomotie. Costul ortezelor pentru membrele inferioare este ridicat.

Citește mai departe...

Mobilizari si exercitii la saltea

Mobilizari si exercitii la salteaActivitatile la saltea vor cuprinde:

I. Mobilizarea si intarirea trunchiului si membrelor
II. Antrenamentul preliminar pentru activitatile functionale

I. Mobilizarea si intarirea trunchiului si membrelor

Un grad de retractura la nivelul trunchiului va aparea in timpul saptamanilor de imobilizare la pat. Consecutiv va aparea o scurtare a muschilor paralizati. Daca se urmareste reeducarea activitatilor zilnice (ADL), o buna mobilitate este importanta.

Citește mai departe...

Manevrarea fotoliului rulant

Manevrarea caruciorului rulant de catre pacientul paraplegic sau tetraplegic

manevrarea_caruciorului_rulant

Fotoliul rulant reprezinta un mijloc ce participa, in diverse moduri, la recuperarea pacientului. Alegerea lui este un act complex care necesita numeroase cunostinte, atat tehnice cat si psihologice din partea diversilor membri ai echipei de recuperare. Obisnuirea cu fotoliul rulant necesita un antrenament si o invatare care va trebui gandita de pacient, de anturajul lui si de echipa de recuperare.

Functiile scaunului rulant sunt primordiale de-a lungul reeducarii functionale. De la accident si pana la reintrarea in viata din afara spitalului, pacientii trebuie sa parcurga un drum lung, sa traiasca o succesiune de etape atat ca tratament fizic, cat si psihologic, in care fotoliul rulant joaca un rol esential.

Citește mai departe...