Redobandirea independentei

Redobandirea independentei in stabilirea programului de recuperareCooperarea apropiata intre fizioterapeut si specialistul de terapie ocupationala este esentiala in stabilirea programului de recuperare. Cele doua discipline se completeaza una pe cealalta, si in unele situatii se suprapun.

Toti pacientii, mai ales cei cu leziuni inalte, trebuie sa invete sa se imbrace, si in plus, tetraplegicii trebuie sa invete sa bea si sa manance, sa se pieptane, sa se spele si sa se barbiereasca. Pacientii trebuie sa fie capabili sa-i invete pe ceilalti cum sa preia sarcinile pe care ei insisi nu le pot indeplini. Din punct de vedere practic, pacientii fara miscari active ale degetelor, pot fi impartiti astfel:

Managementul sistemului urinar

Managementul sistemului urinaIndiferent de nivelul la care intervine leziunea coloanei vertebrale, este afectat controlul asupra vezicii urinare. De multe ori se spune ca traumatismul vertebro – medular determina doua tipuri de deficiente. Cu toate ca o persoana paralizata nu va mai avea niciodata acelasi control vezical ca inainte de accident, exista o serie de tehnici ajutatoare.

Aceste tehnici includ miscare, presiune, implant de electrozi, medicamente care sa stimuleze muschii care nu mai raspund la impulsurile date de creier; regimuri alimentare sau medicamente menite sa incetineasca sau sa mareasca circulatia fluidelor in organism; folosirea de sonde, pungi urinare (saci colectori); pampers.

Managementul sistemului intestinal

Managementul sistemului intestinalAlimentele ingerate ajung in stomac si apoi in intestinul subtire unde sunt digerate, iar proteinele, grasimile, carbohidratii, vitaminele si minerale folositoare sunt absorbite in corp. Ceea ce ramane ajunge in intestinul gros (colon). Mancarea este transferata dintr-un loc intr-altul prin intermediul miscarii peristaltice.

In colon se absorb apa si sarea si se formeaza ceea ce se numeste materie fecala, stocata in rect pana la eliminare. Materiile fecale constau in alimente nedigerate (fibre), bacterii, celule ale peretiilor intestinului gros, acizi grasi si secretii intestinale, colesterol.

Modificari sexuale dupa TVM

Modificari sexuale dupa Traumatismul Vertebro-MedularFiecare persoana cu TVM este diferita. Nu exista reguli privind modul in care comportamentul sexual se modifica dupa TVM. In general atunci cand sunt afectate sistemul urinar (vezi capitolul privind managementul urinar) si sensibilitatea in zonele genitale, vor exista si modificari ale reactiilor sexuale la nivel genital.

Abilitatile sexuale variaza in functie de localizarea traumei, persoanele afectate se pot confrunta cu modificarea interesului fata de sex, cu probleme de penetrare vaginala sau de orgasm, care pot fi cauzate si de tratamentul primit sau de depresia adiacenta.

Sexualitatea barbatilor cu TVM

Sexualitatea barbatilor cu Traumatism Vertebro MedularErectia este provocata de diferite tipuri de excitatii fizice, psihice sau senzoriale care trimit informatii unui centru reflex situat in maduva spinarii. In cursul erectiei, corpii cavernosi se umplu de sange, iar venele care permit sangelui sa se intoarca in marea circulatie se inchid.

Erectia, conditie fundamentala a raspunsului sexual masculin este un fenomen hemodinamic. Inervatia vegetativa care controleaza hemodinamica erectiei se realizeaza prin fibre nervoase simpatice si parasimpatice.

Sexualitatea femeilor cu TVM

Sexualitatea femeilor cu TVM

Imaginea corpului

Imaginea despre propriul corp este un aspect important al adaptarii femeilor cu traumatism al coloanei vertebrale (TVM) deoarece aceste sentimente pot influenta dorinta lor de a avea activitate sexuala. Este normal ca femeile cu TVM recent sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu corpul lor, iar femeile care se simteau multumite cu corpul lor inainte de accident se vor adapta mai usor la noua situatie.

Cand o femeie se considera dorita, ii este usor sa creada ca altii o vor considera de asemenea atractiva. Pe de alta parte, o femeie cu o imagine negativa despre propriul ei corp inainte de accident va avea dificultati sa se considere atractiva sexual dupa accident. Ca urmare, ei ii va fi mai greu sa isi adapteze viata sexuala, si probabil alege sa evite activitatile sexuale.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .