Indemnizatia de handicap creste de la 1 ianuarie 2018

Indemnizatia de handicap creste de la 1 ianuarie 2018Valoarea sprijinului financiar pentru persoane cu dizabilitati va creste, incepand cu 1 ianuarie 2018, stabileste OUG nr. 60/2017 adoptata de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale.

Actul normativ modifica Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel incat integrarea in societate a acestei categorii de persoane sa aiba loc in mod real, inclusiv prin cresterea ponderii in randul salariatilor, in acord cu prevederile Strategiei nationale "O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati".

Noi beneficii si facilitati pentru persoanele cu dizabilitati

Noi beneficii si facilitati pentru persoanele cu dizabilitatiGuvernul Romaniei a adoptat un proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care prevede varianta echivalarii indemnizatiei de handicap cu pensia minima garantata in plata si care, conform cu prevederile programului de guvernare, valoarea pensiei minime garantate se majoreaza de la 520 lei la 640 lei de la 1 ianuarie 2018.

Drepturile copiilor cu dizabilitati si ale insotitorilor personali

Drepturile copiilor cu dizabilitati

Prestatii sociale si facilitati pentru copilul cu handicap - se acorda copiilor cu dizabilitati in conformitate cu prevederile Legii 448/ 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata.
Cine poate beneficia? Copiii care poseda certificat de incadrare in grad de handicap eliberat prin hotarare a Comisiei pentru Protectia Copilului, in termen de valabilitate.

Harta Serviciilor Sociale Licentiate

Harta Serviciilor Sociale Licentiate - o platforma pentru vizualizarea si Filtrarea Serviciilor Sociale Autorizate din Romania.

A fost lansata Harta Serviciilor Sociale Licentiate pentru ca fiecare cetatean, furnizor de servicii sociale, asistent social sau organizatie non guvernamentala sa poata accesa serviciile acreditate, datele lor de contact, activitatile licentiate, numarul de locuri precum si acoperirea teritoriala din propria comunitate si din toata tara. Harta a fost coordonata de echipa dnei Secretar de Stat Oana Toiu si Directia Politici Servicii Sociale si dezvoltata de Unitatea pentru Tehnlogia Informatiei si GovITHub. 

Masuri simplificate in programul asistentei sociale

Masuri simplificate in programul asistentei socialeIncepand cu data de 1 februarie 2017 intra in vigoare o serie de masuri in domeniul asistentei sociale care au fost adoptate de catre guvern, in conformitate cu Programul de Guvernare 2017-2020, in sprijinul familiilor cu copii si al persoanelor cu dizabilitati.

Structurate, aceste masuri in asistenta sociala sunt prezentate astfel:

Primariile, obligate de a angaja si salariza asistenti personali

Primariile vor fi obligate de a angaja si salariza asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav. Se aplica sanctiuni in cazul in care se incalca prevederile legale cu valori cuprinse intre 500 lei si 2.000 lei, motiv care va duce la responsabilizarea institutiilor, persoanelor care stabilesc si acorda beneficiile de asistenta sociala, precum si a beneficiarilor.

Lege pentru modificarea beneficiilor de asistenta sociala

Lege pentru modificarea beneficiilor de asistenta socialaLEGE pentru modificarea si completarea prevederilor unor acte normative din domeniul beneficiilor de asistenta sociala, referitoare la constatarea contraventiei.

Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se modifica si include sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor legale privind beneficiile de asistenta sociala acordate persoanelor cu dizabilitati in cuantum de 500 lei la 2.000 lei, pentru DGASPC, Comisia de Evaluare, primarie, serviciul public de asistenta sociala, unitatile protejate, consiliul judetean in cazul in care incalca prevederile legale referitoare la respectarea si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, conform unui proiect de act normativ aflat in dezbatere pe site-ul MMFPSPV.