Asistentul personal al persoanei cu handicap

Asistentul-personal-al-persoanei-cu-handicapPotrivit legislatiei asistentul personal al persoanei cu handicap, denumit in continuare "asistent personal", este persoana care supravegheaza, acorda asistenta si ingrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza programului individual de recuperare, readaptare si reintegrare sociala a persoanei cu handicap, elaborat de comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti si, respectiv, de comisiile de expertiza medicala a copilului cu handicap.

Asistent personal sau indemnizatie pentru insotitor?

asistent personal sau indemnizatie pentru insotitorPersoanele cu handicap grav cu drept la asistent personal, care au si calitatea de pensionar de invaliditate gradul I (avand inainte calitatea de "angajat" cativa ani), pot opta pentru a avea asistent personal sau pentru a primi indemnizatia de insotitor.

Diferenta consta in faptul ca prin alegerea primirii indemnizatiei de insotitor direct de catre persoana cu handicap, aceasta isi asuma raspunderea de a-si asigura singura serviciile necesare traiului zilnic, fara a depinde permanent de o singura persoana.

Drepturile copiilor cu dizabilitate medie

Drepturile copiilor cu dizabilitate medieCopiii cu dizabilitati au trebuinte de baza in crestere si dezvoltare ca toti copiii. Acesti copii au nevoie de sprijin pentru adaptare, integrare, socializare, pentru a nu fi marginalizati sau exclusi. In Legea invatamantului se prevede dreptul la educatie, la toate nivelurile si toate formele, indiferent de gen, nationalitate, religie sau afiliere politica si indiferent de statutul social sau economic pentru toti cetatenii Romaniei.

Criterii si norme pentru incadrarea in gradele de invaliditate

Criterii si norme pentru incadrarea in gradele de invaliditatePrin HG nr. 48/2025 se actualizeaza criteriile si normele de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate, intrucat anterioarele criterii din HG nr. 1542/2022 nu mai asigura toate solutiile de natura medico-sociala pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta persoanele incadrate sau incadrabile in grad de invaliditate.

Majorarea indemnizatiei de handicap in 2025

Indemnizatia de handicap va fi majorata din luna martie a fiecarui an, odata ce Indicele Social de Referinta va creste cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, iar plata drepturilor banesti se va face incepand cu luna urmatoare majorarii si se va realiza din oficiu. De indemnizatie handicap beneficiaza adultii cu handicap grav si accentuat, indiferent de venituri.

Drepturile persoanelor adulte cu dizabilitate medie

Drepturile persoanelor adulte cu dizabilitate medieLa nivel national, drepturile si obligatiile persoanelor adulte cu dizabilitati, sunt reglementate de Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, republicata. Beneficiaza de dispozitiile legii, adultii care poseda certificat de incadrare in grad de dizabilitate medie eliberat de comisia de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati sau, dupa caz, decizie eliberata de comisia superioara de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati, in termen de valabilitate.

Drepturile persoanelor adulte cu dizabilitate accentuata

Drepturile persoanelor adulte cu dizabilitate accentuataDrepturile si obligatiile persoanelor cu dizabilitati in Romania, stabilite de Legea nr. 448/2006 si de normele metodologice de aplicare aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 268/2007, reprezinta cadrul juridic care reglementeaza domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati. Odata cu ratificarea Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, Romania s-a angajat sa mobilizeze resursele necesare pentru eliminarea barierelor astfel incat nicio persoana cu dizabilitati sa nu fie discriminata, marginalizata, exclusa sau abuzata.

Drepturile copiilor cu dizabilitate accentuata

Drepturile copiilor cu dizabilitate accentuataFiecare copil cu dizabilitate accentuata are nevoi unice si necesita o abordare personalizata pentru dezvoltarea abilitatilor si integrarea in societate. Dizabilitatile pot afecta dezvoltarea fizica, mentala, comportamentala sau senzoriala a copiilor, influentsnd modul in care acestia interactioneaza cu mediul inconjurator si isi desfasoara activitatile zilnice.