Majorare indemnizatie de handicap in 2022

Indemnizatia de handicap va fi majorata din 1 martie 2022, odata ce Indicele Social de Referinta va creste cu rata medie anuala a inflatiei.

In conformitate cu Legea nr. 225/2021, valoarea indicatorului social de referinta (ISR) se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul National de Statistica. Pentru anul 2021, rata anuala a inflatiei, potrivit INS, este de 5,1%. 

Creste indemnizatia de handicap daca se majoreaza valoarea ISR

Creste indemnizatia de handicap daca se majoreaza valoarea ISRIndicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.

Subventii sub forma de voucher pentru persoanele cu dizabilitati

Subventii pentru persoanele cu dizabilitatiProcedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 259 din data de 4 aprilie 2019, a fost publicata Procedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, din 01.04.2019.

2% sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea unui ONG

2% sau 3,5% din impozitul anual pentru sustinerea unui ONGDirectioneaza 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii pentru sustinerea entitatilor nonprofit care functioneaza in conditiile legii !

Procedura privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.

Criterii noi de incadrare in grad de handicap

Criterii noi de incadrare in grad de handicap 2018Potrivit criteriilor medico-psihosociale stabilite prin Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007, incadrarea in grade de handicap se face in functie de deficienta (dizabilitatea) determinata de o boala, de complicatiile acesteia, de administrarea si raspunsul la tratament medicamentos, asocierea cu alta deficienta, etc.

Asistent personal 2018 - Facilitati pentru ingrijirea batranilor

Salariatii care au in ingrijire o persoana varstnica dependenta, membru de familie, au posibilitatea legala de a lucra in baza unui program redus. Mai exact, aceste persoane pot munci la angajator cu jumatate de norma, cealalta jumatate de norma fiind platita de autoritatile locale.

Facilitatea de care pot beneficia salariatii este prevazuta de Legea nr. 17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice. Conform acestui act normativ, cei care au in familie o persoana varstnica dependenta, de care au grija in mod curent, pot lucra cu jumatate de norma, insa bucurandu-se de salariu pentru norma intreaga.

Sporurile personalului din unitatile de asistenta sociala - 1 martie 2018

Ministerul Sanatatii in calitate de minister coordonator al domeniului de activitate bugetara sanatate si asistenta sociala elaboreaza Hotararea de Guvern nr. 153 din 29 martie 2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in Anexa nr. II la Legea-cadru nr.153/2017 precum si conditiile de acordare a acestuia.

Cum se acorda Venitul Minim de Incluziune?

Venitul Minim de IncluziuneVenitul Minim de Incluziune reprezinta sprijinul financiar acordat de stat in scopul asigurarii nivelului de trai minimal, pentru familiile si persoanele singure aflate in situatia de dificultate, precum si pentru prevenirea riscului saraciei in randul copiilor si stimularea participarii acestora in sistemul de educatie.

Exoscheletul AxoSuits ajuta persoanele paralizate sa mearga

Exoscheletul AxoSuits ajuta persoanele paralizate sa meargaUn exoschelet este un fel de costum robotizat, care se fixeaza de obicei pe partea de jos a corpului si preia practic functia locomotorie a persoanei care nu se poate deplasa singura. Prin urmare, exoscheletul este un dispozitiv medical, esential pentru persoanele paralizate sau paraplegice care vor sa ramana pe cat posibil active si sa duca o viata independenta. Dispozitivul este un inlocuitor al scaunului cu rotile, iar, spre deosebire de acesta, ofera o mai mare libertate de miscare utilizatorului, care poate merge practic, din nou, singur, pe propriile sale picioare.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .