Ajutoarele sociale vor fi comasateLegea‑cadru a asistentei sociale a fost finalizata de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) si va fi trimisa Consiliului Economic si Social (CES), pentru avizare.

Ieri (14.04.2011) a avut loc ultima dezbatere pe lege si a fost definitivata forma finala, prin preluarea unor amendamente cerute de organizatiile nonguvernamentale, care doreau clarificarea aspectelor legate de colaborarea lor cu institutiile statului. Legea cadru este primul pas al reformarii sistemului si stabileste principiile si regulile de acordare, dar va fi urmata de legile specifice din domeniu. Per ansamblu, reforma inseamna reducerea numarului de ajutoare si diversificarea serviciilor sociale, precum si o evidenta clara a beneficiarilor.

Nu vor mai exista sume fixe

Din cele peste 50 de prestatii acordate prin agentia specializata din subordinea ministerului, nu mai raman decat patru. Alocatia de stat pentru copii este un drept universal si ramane. Se va pastra si indemnizatia pentru cresterea copilului de pana la doi ani, care este un instrument de influentare a politicii demografice. Aproximativ alte 20 de prestatii care se acordau familiilor cu venituri mici, inclusiv ajutoarele pentru incalzire, vor fi comasate cu Venitul Minim Garantat (dat de primarii) si se va forma un singur ajutor, numit Venitul Minim de Insertie (VMI).

In plus, nu va mai exista o suma fixa a ajutoarelor, ci doar un plafon maxim. Suma exacta se stabileste tinand cont de nevoile beneficiarului, persoana singura sau familie. In calcularea sumei se va porni de la Indicatorul Social de Referinta (IRS), folosit si ca baza pentru calcularea indemnizatiei de somaj, caruia i se va aplica un coeficient stabilit in functie de problemele si nevoile familiei (formula de calcul se va fixa printr-o lege ulterioara). In cazul persoanelor cu dizabilitati, va fi tot o indemnizatie unica si tot variabila, functie de veniturile familiei si de problemele persoanei. Aici se mentin toate beneficiile sociale existente acum.

Testarea veniturilor

Prin reforma declansata, Guvernul vrea "sa previna si sa limiteze orice forma de dependenta fata de ajutorul acordat de stat sau de comunitate", cum se precizeaza in lege. Pentru a se asigura ca nu este pacalit, statul va "testa" veniturile familiei ajutate si va evalua bunurile mobile si imobile, pentru a vedea daca acestea nu pot fi folosite pentru obtinerea de venituri. De asemenea, in trei ani se va finaliza sistemul informatic integrat, baza de date in care se va regasi orice beneficiar al sistemului de asistenta sociala.

Sursa: Adevarul