Creste indemnizatia de handicap daca se majoreaza valoarea ISRIndicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca.

Cresterea Indicatorului Social de Referinta (ISR) va avea drept rezultat o crestere proportionala a beneficiilor de asistenta sociala direct calculate in baza acestui indicator, care este folosit la stabilirea mai multor indemnizatii si prestatii sociale precum: indemnizatia de somaj, stimulentul de insertie pentru cresterea copilului, indemnizatia suplimentara pentru persoanele cu handicap, alocatia pentru sustinerea familiei, pentru familia monoparentala, venitul minim garantat, ajutorul de incalzire etc.

Valoarea indicatorului social de referinta (ISR) este in prezent de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referinta creste anual pana la atingerea valorii de 1.200 de lei, dupa cum urmeaza:

  • la data de 1 ianuarie 2021 - 780 lei,
  • la data de 1 ianuarie 2022 - 990 lei,
  • la data de 1 ianuarie 2023 - 1.200 lei.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinta se modifica anual, prin Legea bugetului de stat, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, se arata in proiectul de lege.

Pentru persoanele cu dizabilitati, aceasta majorare a ISR in anul 2021 va fi de:

GRADUL I
- indemnizatie lunara 780x70% = 546 lei
- buget personal complementar 780x30% = 234 lei
Total: 546+234 = 780 lei

GRADUL II
- indemnizatie lunara 780x53% = 413 lei
- buget personal complementar 780x22% = 172 lei
Total: 413+172 = 585 lei

In prezent, drepturile persoanelor cu dizabilitati pot fi accesate AICI

UPDATE: Presedintele Iohannis a respins legea pentru cresterea ajutoarelor sociale de la 500 la 1.200 de lei!

"Legea transmisa la promulgare are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. In acest sens, pentru anul in curs, legea pastreaza valoarea indicatorului social de referinta la 500 lei, stabilind ca acesta va creste anual pana la atingerea valorii de 1200 de lei, dupa cum urmeaza: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei; la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei; la data de 1 ianuarie 2023 – 1200 lei. Totodata, actul normativ prevede ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinta se modifica anual, prin legea bugetului de stat, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat pe an/an anterior. Conform definitiilor asociate terminologiei utilizate de Legea nr. 76/2002, indicatorul social de referinta reprezinta „unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca", se arata in cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca transmisa de Klaus Iohannis, Parlamentului.

Prin urmare, mai subliniaza seful statului, majorarea acestui indicator conduce la majorari direct proportionale ale cuantumurilor masurilor de sprijin in cazul somajului, precum si a beneficiilor si beneficiarilor de asistenta sociala, influentand astfel valoarea prestatiilor banesti suportate din bugetul asigurarilor de somaj si din bugetul de stat.

Reamintim ca plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, cu 164 de voturi pentru, 91 de voturi contra si 5 abtineri, un proiect de lege care prevede ca valoarea indicatorului social de referinta creste anual, de la 500 de lei pana la atingerea valorii de 1.200 de lei.

Atentie! Pentru ca aceasta propunre legislativa sa intre in vigoare, trebuie promulgata de seful statului si apoi publicata in Monitorul Oficial.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .