Copiii cu dizabilitati au trebuinte de baza in crestere si dezvoltare ca toti copiii. Acesti copii au nevoie de sprijin pentru adaptare, integrare, socializare, pentru a nu fi marginalizati sau exclusi. In Legea invatamantului se prevede dreptul la educatie, la toate nivelurile si toate formele, indiferent de gen, nationalitate, religie sau afiliere politica si indiferent de statutul social sau economic pentru toti cetatenii Romaniei.
CUPRINS:
- 1. Drepturile copiilor cu dizabilitate medie
- 2. Educatia copiilor cu dizabilitate medie
- 3. Drepturile financiare ale copiilor cu dizabilitate medie
- 4. Drepturile parintilor cu copii cu dizabilitate medie
- 5. Sanatate si recuperare
- 6. Rovinieta, legitimatii si carduri
- 7. Asistenta judiciara
- 8. Acces la cultura si sport
- 9. Alte tipuri de facilitati
In Romania copiii cu dizabilitati au acces la diferite forme de educatie si pot fi inscrisi, in functie de gradul de dizabilitate, in sistemul de invatamant special sau in invatamantul de masa. Copiii cu dizabilitate medie, cu dificultati de invatare si tulburari de limbaj, cu tulburari socio-afective sau comportament sunt integrati in scolile de masa unde pot beneficia de servicii educationale de sprijin.
1. Drepturile copiilor cu dizabilitate medie
Punctul 2 al Art.7, din Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, stipuleaza ca "In toate actiunile care privesc copiii cu dizabilitati, va fi luat in considerare cu prioritate interesul superior al copilului", asa cum prevede si Art. 3 alin.1 din Conventia cu privire la drepturile copilului, respectiv: "In toate actiunile care privesc copiii, intreprinse de institutiile de asistenta sociala publice sau private, de instantele judecatoresti, autoritatile administrative sau de organele legislative, interesele copilului vor prevala".
Acces efectiv si fara discriminare
Orice copil cu dizabilitate are dreptul la educatie si la ingrijire speciale. Trebuie ajutat sa fie independent si sa participle activ in comunitate. Copiii cu dizabilitati beneficiaza de acces efectiv si fara discriminare, la:
- Masuri de suport si de ingrijire, adaptate nevoilor lor
- Ocrotirea sanatatii - prevenire, tratament si recuperare;
- Educatie si formare profesionala;
- Asistenta sociala, respectiv servicii sociale si prestatii sociale;
- Pregatire in vederea ocuparii unui loc de munca;
- Transport, acces la mediul fizic, informational si comunicational;
- Petrecerea timpului liber, acces la cultura, sport, turism precum si la orice alte activitati apte sa le permita deplina integrare sociala si dezvoltare personala;
- Servicii de ingrijire personala, stabilite in baza evaluarii socio-psiho-medicale si a nevoilor individuale de ajutor pentru realizarea activitatilor uzuale ale vietii zilnice;
- Asistenta juridica;
- Facilitati fiscale;
- Alocatia de stat care se acorda tuturor copiilor in varsta de pana la 18 ani, precum si tinerilor care au implinit aceasta varsta si urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional (pana la terminarea studiilor).
Cuantumul alocatiei este stabilit in raport cu indicatorul social de referinta (ISR) care reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat.
Nediscriminare
Protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati are la baza prevenirea si combaterea discriminarii, egalizarea sanselor si egalitatea de tratament. Spre exemplu, in Legea nr. 448/2006 prevede ca refuzul taximetristului de a transporta persoana cu dizabilitate si dispozitivul sau de mers este discriminare.
Orice fapta de discriminare poate fi adusa la cunostinta Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, printr-o petitie ce poata fi trimisa Consiliului prin posta sau la adresa de e-mail furnizata (detaliile de contact ale autoritatii se gasesc aici). Petitia trebuie sa includa numele si prenumele celui care face sesizarea, adresa de contact, numarul de telefon, descrierea cat mai detaliata a celor intamplate si datele de identificare ale persoanei acuzate de discriminare.
Promovarea si respectarea drepturilor copiilor cu dizabilitati revin, in principal, autoritatilor administratiei publice locale unde au domiciliul sau resedinta acestia si, in subsidiar, respectiv complementar, autoritatilor administratiei publice centrale, societatii civile si familie sau reprezentantii legali.
Parintii sau reprezentantii legali au obligatia de a respecta si/sau urma serviciile prevazute in planul de recuperare pentru copiii cu dizabilitati incadrati in grad de dizabilitate.
De asemenea, persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu dizabilitati beneficiaza de urmatoarele drepturi:
- Concediu platit pentru cresterea copilului cu dizabilitati pana la implinirea de catre acesta a varstei de 7 ani si program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu dizabilitate care necesita tratament pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
- Concedii medicale pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani;
- Indemnizatie, prin Ministerul Muncii pentru cresterea copilului cu dizabilitati, acordata femeii mama detinatoare de certificat de persoana cu dizabilitate, pana la implinirea de catre copil a varstei de 7 ani;
- Alocatie de intretinere pentru copiii cu dizabilitati, aflati in plasament familial sau incredintati, potrivit legii, unei familii ori persoane sau unui organism privat autorizat potrivit legii, in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 50%.
De aceste drepturi beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, tutorele, persoanele care au adoptat un copil cu dizabilitate sau carora li s-au incredintat copii cu dizabilitati spre crestere si educare ori in plasament familial, daca sunt asigurati pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate. Aceste persoane beneficiaza de drepturile prevazute mai sus, numai in situatia in care nu au in acelasi timp si calitatea de asistent personal.
Prestatii sociale pentru copiii cu dizabilitate medie
Beneficiile pentru sustinerea copilului si a familiei au in vedere nasterea, educatia si intretinerea copiilor si cuprind urmatoarele cateforii principale:
- Alocatia de stat pentru copii;
- Alocatii pentru copiii lipsiti, temporar sau permanent, de ocrotirea parintilor;
- Indemnizatia lunara de insotitor/ tutore/ curator;
- Indemnizatia pentru cresterea copilului sau, dupa caz, stimulentul de insertie;
- Concediul de crestere a copilului pana la implinirea catre copil/copii a varstei de 3 ani.
Copiii cu dizabilitate medie beneficiaza de:
- alocatie de stat in conditiile si in cuantumul prevazut de lege, majorat cu 100% - 719 lei;
- buget personal complementar lunar, indiferent de venituri, in cuantum de 80 lei - 12% din ISR (incepand cu 01.03.2024).
Copilul cu dizabilitate de tip HIV/SIDA poate beneficia si de alocatie lunara de hrana, calculata pe baza alocatiei zilnice de hrana stabilite pentru consumurile colective din unitatile sanitare publice, care este de 33 lei/zi x nr. de zile. De alocatia lunara de hrana poate beneficia copilul cu dizabilitate de tip HIV/SIDA numai pe perioada in care este ingrijit in familie.
Dreptul la alocatia de hrana se acorda din oficiu copiilor cu dizabilitate de tip HIV/SIDA pe perioada valabilitatii documentului care atesta incadrarea in grad de dizabilitate, in toate cazurile in care aceasta se afla in plata in evidenta DGASPC, prin decizie a directorului executiv al DGASPC.
Plata prestatiei sociale se face in baza deciziei de plata a directorului executiv al Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, respectiv a Agentiei pentru Plati si Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti (AJPIS/ APISMB), care are la baza decizia/ dispozitia directorului executiv al DGASPC.
Dreptul la prestatia sociala pentru copiii cu dizabilitati se acorda incepand cu luna mentionata in decizia/ dispozitia directorului executiv al DGASPC.
Facilitati sociale pentru copiii cu dizabilitate medie
Facilitatile se acorda la cererea reprezentantilor legali pentru copiii cu dizabilitati, pe baza actelor doveditoare, pe perioada valabilitatii documentului care atesta incadrarea in grad de dizabilitate.
- Card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate, pentru copilul cu deficienta medie sau reprezentantii legali ai acestuia - se acorda de catre Primaria de domiciliu;
- Legitimatie de persoana cu dizabilitate - disability card, valabila pe intreg teritoriul tarii;
- Card european pentru dizabilitate - eliberat de catre DGASPC
- Rovinieta gratuita - scutire de la plata tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale, pentru autoturismele aflate in proprietatea reprezentantilor legali - rovinieta se elibereaza cu valabilitate anuala - scutirea se aplica pentru un singur autoturism detinut de persoanele indreptatite;
- Bilete de intrare gratuite la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive pentru copilul cu dizabilitate si persoana care il insoteste;
- Asigurarea accesului liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ alaturi de dispozitivul de mers;
- Pentru toate modurile de transport aveti dreptul la asistenta gratuita in terminale si la bordul vehiculelor; nu vi se poate refuza transportul din cauza dizabilitatii sau a mobilitatii dumneavoastra reduse, cu exceptia cazurilor justificate din motive de siguranta sau de proiectare a vehicului sau a infrastructurii;
- Autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure conditii pentru practicarea educatiei fizice si sportului de catre persoane cu toate tipurile de dizabilitati, asa cum sunt prevazute in legislatie, in scopul dezvoltarii personalitatii lor si integrarii in societate, precum si mijloacele care sa permita sportivilor cu dizabilitati participarea la competitii nationale si internationale destinate lor;
- Asistenta medicala gratuita, inclusiv de medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditii de stabilitate prin contractul-cadru CNAS;
- Dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare;
- Un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza planului de abilitare-reabilitare si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist - detalii la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate;
- In anul 2025, sprijinul material pentru persoanele defavorizate (venituri pana in 2.210 lei) prevazut sub forma de tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare si mese calde, acordat in sase transe, are o valoare nominala de 125 lei;
- Posibilitatea accesarii la DGASMB a stimulentului financiar pe perioada derularii proiectului, de catre Primaria Mun. Bucuresti;
- Posibilitatea solicitarii alocatiei de hrana pentru minorii diagnosticati cu HIV/bolnavi de SIDA, la AJPIS.
2. Educatia copiilor cu dizabilitati
Copiii cu dizabilitati au acces liber si egal la orice forma de educatie, indiferent de varsta, in conformitate cu tipul, gradul de dizabilitate si nevoile educationale ale acestora si au urmatoarele drepturi:
- Li se asigura educatia permanenta si formarea profesionala de-a lungul intregii vieti;
- Copiii cu dizabilitati sau, dupa caz, familia ori reprezentantii legali constituie principalii factori de decizie in alegerea formei si tipului de scolarizare, precum si a unitatii de invatamant;
- Unitati de invatamant special, formate din: scoala speciala, cantina si, dupa caz, internat scolar, in conditiile legii;
- Integrarea individuala in unitati de invatamant de masa, inclusiv in unitati cu predare in limbile copilitatilor nationale;
- Grupe sau clase speciale compacte, integrate in unitati prescolare si scolare de masa;
- Utilizarea echipamentelor si soft-urilor asistive in vederea sustinerii examenelor;
- Dotarea unitarilor de invatamant cu echipament tehnic, inclusiv aplicatii informatice, in vederea accesibilizarii sali de curs pentru adaptarea acesteia (inclusiv a mobilierului) la cerintele educationale a persoanelor cu dizabilitati;
- Manuale scolare si cursuri in format accesibil pentru persoanele cu deficiente de vedere;
- Servicii educationale prin cadrele didactice itinerante/de sprijin la recomandarea comisiei interne de evaluare continua si cererea parintilor;
- Scolarizare la domiciliu pana la absolvirea studiilor liceale, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani, prin grija Ministerului Educatiei.
- Educatia "la patul de spital", pe durata spitalizarii la recomandarea comisiei interne de evaluare continua si cererea parintilor. Pentru copiii, elevii si tinerii cu boli cronice sau cu boli care necesita perioade de spitalizare mai mari de 4 saptamani se organizeaza, dupa caz, grupe sau clase in cadrul unitatii sanitare in care acestia sunt internati. Scolarizarea la domiciliu, respectiv infiintarea de clase sau de grupe in spitale se fac de catre inspectoratul scolar, la propunerea CJRAE/CMBRAE, conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educatiei;
- Acces gratuit de masa si cazare in internatele scolare;
- Locuri gratuite in tabere de odihna, o data pe an, indiferent de forma de invatamant impreuna cu asistentii personali. In vederea obtinerii unui loc gratuit in tabere de odihna pentru prescolarul sau elevul cu dizabilitate, parintele ori reprezentantul legal al acestuia va depune o cerere la unitatea de invatamant de care apartine, insotita de copie de pe documentul care atesta incadrarea in grad de dizabilitate. Studentul cu dizabilitati va depune cererea personal sau prin reprezentant;
- Scolarizarea in alt judet/sector al municipiului Bucuresti decat cel de domiciliu, cu suportarea cheltuielilor din bugetul judetului/sectorului in care se afla unitatea de invatamant;
- Invatamantul special si special integrat care reprezinta o forma de instruire scolara diferentiata, adaptata, precum si o forma de asistenta educationala, sociala si medicala complexa, destinata persoanelor cu cerinte educationale speciale.
DREPTURILE STUDENTILOR CU DIZABILITATI
Educatie incluziva pentru copiii cu dizabilitati
Educatia incluziva este o abordare desemnata pentru a facilita succesul invatarii pentru toti copiii. Scoala de tip incluziva este scoala accesibila, de calitate si care isi indeplineste menirea de a se adresa tuturor copiilor, fara discriminare.
Scoala incluziva este denumirea institutiei scolare din invatamantul public de masa unde au acces toti copiii unei comunitati, indiferent de mediul de provenienta al acestora, scoala in care sunt integrati intr-o forma sau alta si copii cu cerinte speciale in educatiei, loc unde programul activitatilor didactice are la baza un curriculum specific (individualizat si adaptat) si unde participarea personalului didactic la activitatile educative din clasa se bazeaza pe un parteneriat activ intre profesori, profesori de sprijin /suport, alti specialisti in educatie speciala si parinti.
Pornind de la aceasta realitate, in literatura de specialitate se vorbeste si despre clase incluzive in care pot fi integrati un numar limitat de copii cu cerinte educative speciale:
- Copii/ elevi cu deficiente mintale;
- Copii/ elevi cu deficiente senzoriale (vizuale si auditive);
- Copii/ elevi cu deficiente fizice;
- Copii/ elevi cu deficiente sau tulburari de limbaj;
- Copii/ elevi cu dificultati sau tulburari de invatare;
- Copii/ elevi cu deficiente sau tulburari socio-afective si de comportament (inclusiv copii cu TSA-tulburari de spectru autist );
- Copii/elevi cu deficiente asociate;
- Copii si tineri cu dizabilitati, nedeplasabili, in varsta de pana la 26 de ani, care nu se pot integra in structurile invatamantului obisnuit sub nicio forma datorita dizabilitatii.
Drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale (CES), inscrisi in invatamantul de masa sau special, sunt diverse si se impart in doua categorii: drepturi educationale si drepturi financiare.
Drepturile educationale ale copiilor cu CES
Pe lista drepturilor educationale se afla: dreptul legal de a fi insotit la cursurile din invatamantul de masa, dreptul de a beneficia de serviciile profesorului itinerant si de sprijin din institutia de invatamant de masa, dreptul de sustinerea a examenelor nationale si dreptul de suport.
Dreptul legal de a fi insotit la cursurile din invatamantul de masa este un drept care se acorda la cererea parintilor. Cel care insoteste minorul poarta numele de "facilitator" si poate fi unul dintre parinti, asistentul personal (pentru copiii cu grad de dizabilitate grava), o persoana numita de parinti fata de care copilul dezvolta o relatie de atasament sau un specialist recomandat de parinti.
De asemenea, dreptul de suport prevede faptul ca elevii cu cerinte educationale speciale trebuie sa fie sustinuti in procesul educational printr-o serie de masuri, cum ar fi: adaptarea curriculara, evaluarea adaptata, instrumente adaptate (computer, tableta, sofware).
Organizarea educatiei pentru copiii cu dizabilitati
Una dintre directiile strategiei invatamantului preuniversitar este cuprinderea tuturor copiilor cu dizabilitati in scoli obisnuite sau speciale. Teoretic, gradul dizabilitatii nu are o legatura directa cu formele de educatie care sunt disponibile pentru fiecare copil. Chiar avand un certificat de dizabilitate grava, un copil poate fi inscris la scoala de masa. In schimb, numai cu certificatul de incadrare in grad de dizabilitate si cu acordul parintilor, un copil poate fi inscris intr-o scoala speciala. De asemenea, certificatul emis de CPC garanteaza intrarea copilului in programul de sprijin, in cazul in care el frecventeaza o scoala incluziva. In Romania exista urmatoarele oferte educationale pentru copiii cu CES:
- Unitati de invatamant special, care ofera educatie specializata, in concordanta cu tipul de dizabilitate;
- Servicii socioeducationale de sprijin in scolile de masa, pentru copiii care prezinta diverse probleme: cabinete logopedice, cabinete de asistenta psihopedagogica, servicii educationale prin cadre didactice de sprijin/ itinerante si servicii prin mediatorii scolari.
In scolile de masa, sarcina principala in incluziunea copiilor cu CES le revine cadrelor didactice care predau la clasa. Ei trebuie sa organizeze clasa si sa proiecteze strategia didactica, astfel incat toti copiii sa dobandeasca un minim de cunostinte. Deoarece nu se poate vorbi de egalizarea sanselor si de acces la participarea scolara si sociala fara a se acorda copiilor cu CES atentie si asistenta educationala suplimentara.
Profesorii psihopedagogi din cabinetele de asistenta psihopedagogica ofera servicii copiilor cu tulburari de comportament si dificultati de adaptare scolara, aflati in situatie de risc sau criza, dar si familiilor si cadrelor didactice. Au rolul de a optimiza relatiile scoala-elevi-parinti, inclusiv pentru copiii cu CES.
Profesorii logopezi au atributia de a asigura depistarea, evaluarea completa, identificarea si corectarea tulburarilor de limbaj si de comunicare la copiii prescolari si la scolarii mici, precum si de a indruma educatorii, invatatorii cu privire la activitatea de interventie logopedica.
Profesorii de sprijin sunt angajati ai scolilor speciale, dar functioneaza in scolile integratoare. Principalele sarcini pe care le indeplinesc constau in: adaptarea programei scolare la abilitatile si nevoile copiilor, in colaborare cu cadrele didactice care predau la casa; conceperea unor planuri de interventie personalizata, care sa raspunda nevoilor copiilor cu CES si pe care sa le implementeze impreuna cu logopedul si profesorul psihopedagog; consilierea parintilor.
Analizand comparativ modul in care decurge scolarizarea copiilor cu dizabilitati, se poate observa faptul ca, in scolile speciale, activitatea de predare - invatare - evaluare poate fi mai usor individualizata, deoarece numarul de copii in clase e mai mic. In plus, cea mai mare parte din personal este specializat. Copiii au posibilitatea sa ramana in programul de dupa-amiaza pentru efectuarea temelor sau alte terapii. Dupa terminarea clasei a VIII-a, elevii pot urma ciclul inferior al liceului tehnologic, unde pot dobandi o calificare profesionala. Elevilor cu deficiente motorii si senzoriale li se ofera si posibilitatea de a continua studiile si in clasele de liceu teoretic si sa dea examen de bacalaureat.
In scolile incluzive, clasele sunt numeroase, elevii au niveluri diferite de pregatire si ridica o problematica diversa. Procesul de incluziune din scoli depinde foarte mult de gradul de implicare al managerului, precum si de modul de functionare al CIEC. In liceu, programul de sprijin nu mai exista, iar acest lucru face ca dupa terminarea clasei a VIII-a elevii sa urmeze o scoala speciala, in vederea profesionalizarii lor.
Planul de interventie personalizat, instrument util in integrarea elevilor cu C.E.S.
Planul de interventie personalizat corespunde nevoii de abordare cat mai individualizata a problemelor de invatare si identifica modalitatea potrivit careia fiecare problema trebuie cunoscuta si tratata individualizat. El este un instrument conceput sa raspunda nevoilor personale ale unui copil aflat in dificultate.
Elevii cu cerinte educative speciale intampina urmatoarele tipuri de dificultati:
- Dificultati de invatare la clasa pentru ca nu au urmat toate etapele in educatie (nu au parcurs invatamantul prescolar si au intrat in clasa pregatitoare, sunt in situatia abandonului scolar sau absenteismului crescut).
- Dificultati de invatare la clasa datorate unor forme de dizabilitati mintale sau tulburari senzoriale (de auz sau de vaz);
- Dificultatilor de invatare a cititului si a scrisului (dislexie - disgrafie);
- Dificultati de vorbire sau de limbaj si comunicare datorate faptului ca au limba materna diferita de limba in care se desfasoare procesul de invatamant; procesul de predare-invatare-evaluare este neadecvat cerintelor educationale si diferentelor individuale dintre elevi (sarcini prea grele/prea usoare, metode neparticipative, timp insuficient dozat, material didactic inadecvat sau insuficient).
La inceputul fiecarui an scolar, dupa evaluarea initiala, echipa de lucru din care face parte invatatorul/ profesorul clasei din care face parte elevul, logopedul, consilierul scolar, vor intocmi un curriculum adaptat pe care il vor urmari pe parcursul intregului an scolar. Dupa ce a fost intocmit curriculumul, se va trece la realizarea planului de interventie personalizat. La sfarsitul perioadei de interventie, dupa ce se va realiza evaluarea, se vor stabili obiectivele realizate/ nerealizate. Obiectivele nerealizate se vor relua in perioada urmatoare.
Orice plan de interventie cuprinde date despre copil, problemele cu care se confrunta acesta, prioritatile pentru perioada in care se va interveni, iar apoi obiectivele urmarite, continuturile, metode si procedee folosite, criteriile minimale de apreciere a progresului si metode si instrumente de evaluare.
Pentru fiecare copil aflat in dificultate se va intocmi un plan de interventie personalizat care ajuta foarte mult si din care se pot vedea progresele obtinute.
3. Drepturile financiare ale copiilor cu dizabilitate medie
Copiii cu cerinte educationale speciale integrati in invatamantul de masa, care urmeaza curriculumul invatamantului de masa, copiii cu CES integrati in clase/ grupe speciale organizate in invatamantul de masa si copiii cu CES din invatamantul special au dreptul sa beneficieze alocatie zilnica de hrana si de alocatie pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltminte. Totodata, de aceste drepturi mai pot beneficia copiii cu CES care necesita perioade de spitalizare mai mari de 4 saptamani pentru care se organizeaza, dupa caz, grupe sau clase in cadrul unitatii sanitare in care acestia sunt internati, respectiv copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilitati, sunt nedeplasabili, pentru care se organizeaza scolarizare la domiciliu, pe o perioada determinata.
Elevii cu autism beneficiaza de burse de ajutor social si medicale.
ATENTIE! Daca copilul are certificat CES (de la CJRAE) + certificat de incadrare in grad de handicap (de la DGASPC) si este in evidenta scolii, fie de masa, fie speciala, atunci copilul are dreptul legal sa primeasca: alocatie zilnica de hrana, bani pentru imbracaminte si incaltaminte, rechizite, manuale, jucarii, produse igienico-sanitare, transport, bani pentru nevoi personale, si, foarte important, toate acestea, majorate cu 50% {Legea nr. 191/2022, articolul 129 alin. (3) si alin. (7¹)}.
Cum pot beneficia de drepturile financiare copii cu CES?
Legea ne spune ca drepturile se acorda pe baza de cerere scrisa, depusa la unitatea de invatamant la care este inscris copilul cu CES, in perioada 1-30 septembrie a fiecarui an scolar, de catre beneficiarul major, parintele sau alt reprezentant legal al copilului cu CES, dupa caz, insotita de urmatoarele documente, in copie: certificatul de nastere al beneficiarului; actul de identitate al beneficiarului, dupa caz; actul de identitate al parintelui sau, dupa caz, al reprezentantului legal; certificatul de orientare scolara si profesionala eliberat de CJRAE/CMBRAE; declaratie pe propria raspundere a beneficiarului major sau reprezentantului legal al copilului cu CES conform careia acesta nu beneficiaza de acelasi drepturi acordate ca urmare a stabilirii unei masuri de protectie speciala; declaratii pe propria raspundere a beneficiarului major, parintelui sau reprezentantului legal al copilului cu CES.
Drepturile financiare ale copiilor cu CES sunt cuprinse si in Legea Educatiei Nationale, conform art. 51 alin. (2) din Legea nr. 1/2011.
Drepturile financiare se acorda copiilor cu certificat de orientare scolara, obtinut de la centrele CMBRAE/CJRAE, din invatamantul preuniversitar, inclusiv celor din invatamantul confesional si privat, potrivit HG nr. 564/2017.
1. Alocatia zilnica de hrana
Cuantum minim de hrana incepand din 2022 este de 22 de lei si este stabilit prin Legea nr. 143/2022. Se plateste in primele 10 zile lucratoare ale lunii pentru luna/lunile precedente.
- Alocatia zilnica de hrana se acorda lunar, in functie de numarul de zile de scolarizare si de prezenta scolara, indiferent de numarul de ore de curs pe zi la care participa copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare scolara si profesionala, HG nr. 564 din 2017;
- Alocatia zilnica de hrana nu se acorda pentru zilele in care copiii cu CES au absentat nemotivat, zilele de sambata, duminica, sarbatorile legale si nici in perioada vacantelor scolare;
- Fac exceptie de la conditia de acordare a alocatiei de hrana, in functie de prezenta scolara, copiii cu CES scolarizati la domiciliu si/sau internati in unitatile sanitare.
2. Cazarmament
Cazarmamentul consta in bani pentru imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive. Este vorba de o suma fixa care se acorda pe an scolar, in functie de varsta copilului, in doua transe. Hotararea Guvernului nr. 838/2022 stabileste valoarea, in functie varsta.
Cuantum minim cazarmament:
- De la 0 pana la 2 ani inclusiv - 580 lei/an;
- De la 3 pana la 6 ani inclusiv - 789 lei/an;
- De la 7 pana la 13 ani inclusiv - 968 lei/an;
- De la 14 pana la 17 ani inclusiv - 1.195 lei/an;
- De la 18 pana la 26 de ani inclusiv - 1.338 lei/an;
- Mama protejata in centru maternal - 1.338 lei/an.
In cursul unui an scolar, cuantumul acordat copiilor cu CES (22 lei/zi) ajunge la valoarea de 3.806 lei.
In cazul in care copilul sau tanarul cu CES are si certificat de incadrare in grad de dizabilitate, sumele se majoreaza cu 50%
Pentru copilul de 3 ani si o luna, cu CES si certificat de incadrare, scolarizat, indemnizatia anuala pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte este de 789 + 394,5 = 1.183,5 lei.
Pentru copilul de 7 ani si o luna, cu CES si certificat de incadrare, scolarizat, indemnizatia anuala pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte este de 968 + 484 = 1.482 lei.
Pentru copilul de 14 ani si o luna, cu CES si certificat de incadrare, scolarizat, indemnizatia anuala pentru rechizite scolare, cazarmament, imbracaminte si incaltaminte este de 1.195 + 597,5 = 1.792,5 lei.
In cursul unui an scolar, cuantumul acordat copiilor cu CES si CH (33 lei/zi) ajunge la valoarea de 5.709 lei.
- Copiii pentru care s-a stabilit masura plasamentului, in conditiile legii, precum si mamele protejate in centre maternale au dreptul, la iesirea din sistemul de protectie speciala, la o indemnizatie care se acorda o singura data, egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii. Indemnizatia se acorda, la iesirea din sistemul de protectie speciala, si copiilor pentru care s-a pronuntat o hotarare definitiva de incuviintare a adoptiei.
- Tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, au dreptul, la iesirea din sistemul de protectie speciala, la o indemnizatie care se acorda o singura data, al carei cuantum reprezinta de trei ori valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii.
- Tinerii care au beneficiat de o masura de protectie speciala, in conditiile legii, si au implinit varsta de 18 ani pot opta pentru continuarea masurii de protectie speciala in conditiile art. 55 alin. (2) si (3) din Legea nr. 1/2011 sau pentru primirea unei indemnizatii lunare in valoare de 4,8 ISR. Beneficiaza de aceasta indemnizatie pana la implinirea varstei de 26 de ani tinerii care fac dovada ca urmeaza o forma de invatamant la zi sau au un loc de munca.
3. Alocatia de nevoi personale
Copiii si tinerii pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, mamele protejate si copiii acestora din centre maternale au dreptul la hrana, imbracaminte, incaltaminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucarii, transport, materiale cultural-sportive, precum si sume de bani pentru nevoi personale
Pe langa alocatiile de hrana si cazarmament, un prescolar cu CES din invatamantul de masa are dreptul la 150 lei/luna, bani pentru nevoi personale (conform art 129 alin (7) din Legea 272/2004).
Pentru copiii cu CES si CH, alocatia de nevoi personale este de 225 lei/luna.
4. Bursele sociale si medicale pentru copiii cu dizabilitati
Bursele se acorda in conformitate cu prevederile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 si ale Metodologiei-cadru de acordare a burselor, cuprinsa in Ordinul ME nr. 5.518/2024.
OUG 95/2024, vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 198/2023 si sunt stabilite urmatoarele masuri:
- Modificarea si completarea prevederilor legate de supravegherea audio-video in scoli, astfel incat tot spatiul scolar, cu exceptia vestiarelor si a grupurilor sanitare, sa poata fi monitorizat astfel;
- Introducerea unei noi burse, cea de rezilienta, ca forma de stimulare a elevilor in vederea obtinerii progresului in invatare
- Reglementarea posibilitatii ca elevii din unitatile de invatamant special care nu se pot deplasa cu mijloacele de transport in comun sa beneficieze de suma forfetara;
- Largirea cadrului beneficiarilor de bursa de rezilienta/ sociala prin includerea a elevilor cu afectiuni oncologice si/ sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de patru saptamani, in cadrul "Scolii din Spital" sau la domiciliu, precum si a elevilor reintegrati in unitatea de invatamant la care au fost inmatriculati anterior, dupa o perioada de spitalizare mai mare de patru saptamani, precum si a elevilor cu varsta de pana in 30 de ani, neangajati pe piata muncii si inscrisi in formele de invatamant cu frecventa redusa sau in programele educationale de tip "A doua sansa", in conditiile prevazute prin metodologia-cadru;
- Stabilirea dreptului la bursa sociala prin raportare la intregul venit supus impozitarii;
- Stabilirea dreptului la bursa sociala prin raportare la intregul venit supus impozitarii;
In situatia in care elevii cumuleaza 10 sau mai multe absente nemotivate intr-o luna, ei nu vor primi bursa sociala, respectiv bursa tehnologica, dupa caz, pentru luna respectiva.
Bursele de rezilienta se acorda elevilor de gimnaziu si liceu care au au cel putin media generala 7 si elevilor cu afectiuni oncologice si/ sau cronice scolarizati, pentru o perioada mai mare de patru saptamani, in cadrul "Scolii din Spital" sau la domiciliu.
Bursa sociala reprezinta o forma de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socio-economic sau din grupuri vulnerabile ori cu situatii medicale speciale, in vederea sustinerii participarii la activitatile didactice si a prevenirii abandonului scolar, ea acordandu-se la cerere, in functie de situatia materiala/ sociala/ medicala a elevului ori a familiei.
Bursa tehnologica este o forma de stimulare a elevilor care urmeaza invatamantul tehnologic.
Noua metodologie stabileste acordarea unei burse pentru mamele copile, "in vederea sustinerii participarii la educatie, a prevenirii abandonului si a nereusitei scolare". Acest tip de bursa are valoarea de 700 lei/ luna.
In document sunt prevazute si valorile minime ale burselor din anul scolar 2024-2025. Mai exact, acestea sunt:
- Bursa de merit - 450 lei/ luna;
- Bursa de rezilienta - 300 lei/ luna;
- Bursa sociala - 300 lei/ luna;
- Bursa tehnologica - 300 lei/ luna.
Aceste valori pot fi suplimentate de catre consiliile de administratie ale scolilor in functie de sumele alocate de autoritatile administratiei publice locale sau de alte venituri obtinute potrivit legii.
Bursa sociala se acorda, printre altii, elevilor care au deficiente ori afectari functionale produse de boli, tulburari sau afectiuni ale structurilor si functiilor organismului, incadrate conform criteriilor din anexa nr. 1 a Ordinului MS nr. 1.306/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de dizabilitati si a modalitatilor de aplicare a acestora, fara a se lua in considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie.
Se acorda 300 lei pe luna elevilor din invatamantul preuniversitar de stat inscrisi la cursurile cu frecventa, la cerere, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali.
Bursele de ajutor social se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital.
Ordinul ME 5.518/2024 stabileste ca acordarea burselor sociale pentru motive medicale se face pe baza certificatului de incadrare in grad de dizabilitate sau a certificatului eliberat de medicul specialist (tip A5), cu luarea in evidenta de catre medicul de la cabinetul scolar ori, acolo unde nu exista medic scolar, de catre medicul de familie.
Ajutorul pentru rechizite
OUG 83/2023, stabileste continuarea Schemei nationale de sprijin pentru elevii cei mai defavorizati pana in 2027, respectiv a programului social "Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale, pe suport electronic, pentru sprijin educational".
Dupa cum apare in ordonanta, se acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educational in cazul prescolarilor si elevilor dezavantajati din invatamantul de stat prescolar, primar si gimnazial, valoarea acestora fiind de 500 de lei.
Pot beneficia de ajutorul de 500 de lei pentru rechizite, conform ordonantei:
- Prescolarii inscrisi in invatamantul de stat care indeplinesc conditiile, in luna iulie a fiecarui an, pentru obtinerea sprijinului educational acordat copiilor din familii defavorizate, adica cei din familiile care au stabilit dreptul la alocatie pentru sustinerea familiei (indiferent daca familia se afla in plata acestui drept sau acesta este suspendat);
- Copiii inscrisi in invatamantul de stat (primar si gimnazial) care sunt in intretinerea familiilor al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe tara.
Ca regula generala, pentru a putea primi ajutorul de la stat, parintii (inclusiv cei singuri) sau reprezentantii legali ai copiilor ce indeplinesc conditiile de eligibilitate trebuie sa depuna la unitatea de invatamant o cerere de acordare a tichetului social pe suport electronic, din care sa reiasa componenta familiei, in termen de 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor, pentru anii scolari aferenti perioadei 2024-2027.
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educational se acorda intr-o taxa unica anuala pentru acoperirea cheltuielilor necesare reducerii lipsurilor materialelor scolare, respectiv pentru cumpararea de rechizite si imbracaminte.
Cand se platesc drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale (CES)
Indemnizatia de hrana se plateste in primele 10 zile lucratoare ale lunii.
Cazarmamentul se plateste in doua transe, luandu-se in considerare impartirea anului scolar pe semestre, chiar daca acum este impartit pe module: prima transa va fi acordata in perioada aprilie-iunie, aferenta semestrului I calendaristic, iar a doua transa in perioada octombrie-noiembrie, pentru al doilea semestru calendaristic.
Lista cu afectiuni ale copiilor care pot beneficia de bursa medicala este structurata tipologic conform Ordinului nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de dizabilitati si a modalitatilor de aplicare a acestora, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
- Boli si tulburari ale sistemului nervos si ale functiilor mentale globale;
- Boli ale structurilor si functiilor senzoriale;
- Boli ale structurii laringelui si functiilor sale;
- Boli ale structurii sistemului cardiovascular si ale functiilor sale;
- Boli ale structurii aparatului respirator si ale functiilor sale;
- Boli ale structurii sistemului imunitar si ale functiilor sale;
- Boli ale structurii si functiilor sistemelor digestiv, metabolic si endocrin;
- Boli ale structurii functiilor aparatului urinar cu sau fara insuficienta renala cronica (IRC), indiferent de cauza;
- Boli ale structurii si functiilor aparatului locomotor si corespunzatoare miscarii;
- Boli ale structurii pielii, anexelor si functiilor tegumentului;
- Boala canceroasa (indiferent de localizare, inclusiv recidivele si metastazele);
- Boli genetice;
- Transplantul de organe, tesuturi si celule, starile posttransplant;
- Orice alta boala, tulburare sau afectiune, de exemplu, cronica/genetica/care necesita tratament indelungat pentru cel putin 6 luni sau servicii de abilitare si reabilitare pentru cel putin 6 luni sau ingrijiri paliative si care se inscrie in vreuna dintre categoriile enumerate la punctele 1-13 este luata in considerare.
In baza documentelor medicale (certificat A5, scrisoare/ referat medical), evaluarea psihologica, fisa psihopedagogica, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala/ Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, prin Comisia de orientare scolara si profesionala, elibereaza certificatul de orientare scolara si profesionala. In baza unuia dintre aceste documente (Certificat A5/ Certificat de incadrare in grad de dizabilitati/ Certificat de orientare scolara si profesionala), elevii pot obtine bursa sociala pe criterii medicale.
4. Drepturile parintilor cu copii cu dizabilitate medie
Legitimatie pentru transportul urban
Legitimatia pentru transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata este valabila pe intregul teritoriu al tarii, fiind recunoscuta de toate regiile de transport local, si este eliberata de directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului judetene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, costurile fiind suportate din bugetele judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Pentru obtinerea facilitatilor de transport pentru copiii cu dizabilitate medie, parintele/ reprezentantul legal trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
- Cerere tip;
- Certificat de nastere si cartea de identitate a copilului, dupa caz;
- Acte de identitate ale parintilor;
- Fotografie a copilului pentru legitimatie, tip buletin.
Legitimatia este nominala, netransmisibila si este valabila pe perioada de valabilitate a documentului de incadrare in grad de dizabilitate.
Reducerea programului de lucru pentru parintele care are in ingrijire un copil cu dizabilitate
Conform Legii nr. 448/2006 se acorda program de lucru redus la 4 ore pentru parintele care are in ingrijire copilul cu dizabilitati grave, pana la implinirea de catre acesta a varstei de 18 ani, la solicitarea parintelui.
In acest caz persoana care se ocupa efectiv de cresterea copilului cu dizabilitati si care a optat pentru reducerea programului de lucru la jumatate, poate benefia de un "stimulet de insertie" in valoare lunara de 650 de lei.
Acest stimulent a fost majorat de la 650 de lei la 1.500 de lei pentru parintii care aleg sa se intoarca la locul de munca inainte de implinirea de catre copilul cu dizabilitati a varstei de 1 an. Valoarea de 1.500 de lei se pastreaza pana cand copilul atinge varsta de 3 ani - OUG 26/2021.
Acte necesare obtinerii stimulentului de insertie pentru parintele cu program redus la 4 ore:
- actele de identitate ale parintilor;
- certificat nastere copil;
- certificat de casatorie;
- certificatul de incadrare intr-un grad de dizabilitate;
- declaratie privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
In anumite cazuri se pot solicita si:
- acte doveditoare privind componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica;
- adeverinta/decizie suspendare activitate angajator;
- adeverinta eliberata de catre Administratia Financiara;
- extras de cont in original cu semnatura si stampila bancii pe numele titularului (daca se doreste plata in cont).
Concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav
Certificatul de concediu medical pentru ingrijire copil cu dizabilitati in varsta de pana la 18 ani pentru afectiuni intercurente se elibereaza de catre medicul care are in ingrijire copilul, in conditiile si pana la duratele maxime prevazute de lege.
In situatiile in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat in sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor interventii chirurgicale, durata unui concediu medical ingrijire copil bolnav va fi stabilita de medicul specialist, in functie de evolutia bolii.
Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical ingrijire copil bolnav, cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape, pentru aceeasi afectiune. Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical ingrijire copil bolnav, cu durata de cel mult 30/31 de zile calendaristice.
Aceasta limita de zile poate fi majorata, in cazul aparitiei anumitor afectiuni. Daca copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale, aceasta limita poate fi depasita, pana la atingerea termenului de 90 de zile pe an, potrivit OUG 158/2005.
Eliberarea unui nou concediu medical dupa atingerea celor 90 de zile totale se face de catre medicul specialist, doar cu aprobarea medicului expert in asigurari sociale.
Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav poate fi solicitat daca angajatul a cotizat la sistemul public de sanatate timp de minimum sase luni in ultimele 12 luni.
Pentru acest tip de concediu medical, salariatii parinti au dreptul si la o indemnizatie, calculata in valoare bruta ca 85% din media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu.
Ca procedura, indemnizatia se plateste de catre angajator, iar acesta trebuie sa recupereze ulterior, de la casa teritoriala de asigurari sociale de care apartine, sumele achitate salariatului.
Pe lista afectiunilor foarte grave care permit acordarea concediului medical pana cand copilul implineste 18 ani se regasesc peste 220 de diagnostice.
Indemnizatii pentru persoane care au copii cu dizabilitate medie in ingrijire
Pentru intervalul calendaristic cuprins intre date de 1 martie 2024 - 1 martie 2026 (ISR = 660 lei), indemnizatia pentru cresterea copilului precum si alte forme de sprijin destinat cresterii copilului, au urmatoarele valori:
- CONCEDIU SI INDEMNIZATIE pentru cresterea copilului cu varsta cuprinsa intre 3-7 ani (in cazul copilului incadrat in grad de dizabilitate) - 1.651 lei {OUG nr. 111/2010, Art. 2 alin (2)};
- STIMULENT DE INSERTIE daca parintele se intoarce la serviciu inainte de finalizarea concediului pentru cresterea copilului cu dizabilitati - 1.500 lei (daca persoanele indreptatite obtin venituri inainte de implinirea de catre copil a varstei de 1 an; cuantumul de 1.500 lei se acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani) si 650 lei net (daca persoanele indreptatite obtin venituri dupa implinirea de catre copil a varstei de 1 an) {OUG nr. 111/2010, Art. 7 alin (1)};
- CONCEDII MEDICALE, acordate in conditiile legii, pentru ingrijirea copilului cu dizabilitati care necesita internare, tratament ambulatoriu sau la domiciliu pentru afectiuni intercurente, precum si pentru recuperare/ reabilitare, pana la implinirea de catre copil a varstei de 18 ani {OUG nr. 185/2005, Art. 32 alin (1) lit. (b)};
- SPRIJIN LUNAR acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pana la implinirea de catre copilul cu dizabilitati a varstei de 3 ani - 578 lei net {OUG nr. 111/2010, Art. 32). alin (1) lit. (d)};
- SPRIJIN LUNAR acordat persoanei care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatiei lunare aferente, pentru copilul cu dizabilitati cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani - 248 lei net {OUG nr. 111/2010, Art. 32 alin (1) lit. (d)};
INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI
In situatia schimbarii titularului de indemnizatie, termenul de depunere al dosarului este de 15 zile de la suspendarea activitatii parintelui care urmeaza sa solicite acest drept.
Cuantumul indemnizatiei este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni succesive, din ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, nu mai mult de 8.500 lei si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
STIMULENTUL DE INSERTIE
Institutia competenta in ceea ce priveste aprobarea si plata acestor drepturi este Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.
Pentru persoanele care solicita acordarea stimulentului de insertie dupa implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu dizabilitati, prevazut la art. 7 alin. (2) (650 lei) din ordonanta de urgenta, acesta se acorda dupa cum urmeaza:
- incepand cu ziua urmatoare celei in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului, cu respectarea termenului prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c^1) din ordonanta (daca cererea este depusa in termen de 30 de zile lucratoare de la acesta data);
- incepand cu data depunerii cererii in cazul in care cererea este depusa peste termenul prevazut la art. 15 alin. (1) lit. c^1) din ordonanta de urgenta.
SUPRAPUNEREA INDEMNIZATIEI PENTRU CRESTEREA COPILULUI
In conformitate cu prevederile art. 9 alin (4) din O.U.G 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, prevazut la art. 2 alin. (1) cu modificarile si completarile ulterioare, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau mai multor situatii de natura a genera acest drept.
Facem mentiunea ca pentru perioada de suprapunere, trebuie depusa cerere, in termen de 30 de zile calendaristice de la data nasterii celui din urma copil, prin care se solicita acest drept, insotita de celelalte documente doveditoare.
Pentru continuitatea acordarii drepturilor, este necesara prelungirea suspendarii activitatii profesionale la finalizarea concediului acordat pentru cel din urma copil; cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 3 ani, in cazul copilului incadrat intr-un grad de dizabilitati. In cazul in care se depaseaste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
”in situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, aceste drepturi pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de luni cel putin egala cu numarul de suprapuneri inregistrate in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate”.
Pentru depunerea dosarului privind acordarea sprijinului lunar sau indemnizatiei, sunt necesare urmatoarele acte:
- Cerere tip;
- Actele de identitate ale parintilor copilului;
- Certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul;
- Certificatul de casatorie;
- Certificatul si hotararea de incadrare intr-un grad de dizabilitate;
- Acte doveditoare privind componentele familiilor, filiatia copiilor si situatia lor juridica;
- Adeverinta angajator (ICC 3-7 ani si indemnizatie compensatorie);
- Decizie de suspendare a contractului de munca pentru efectuarea concediului de crestere a copilului de la 3-7 ani;
- Adeverinta eliberata de catre Administratia Financiara;
- talon indemnizatie;
- Decizie de pensionare eliberata de Casa de Pensii;
- Decizie medicala privind incapacitatea temporara de munca;
- Adeverinta din care sa reiasa daca figureaza sau nu in evidentele Serviciului Prestatii Sociale pentru Persoane cu Dizabilitati, cu indemnizatie de insotitor/ indemnizatie echivalenta (doar pentru copii cu dizabilitati grav);
- Extras de cont pentru persoanele care solicita plata prin transfer bancar (lista bancilor se poate consulta pe site-ul ANPIS); titularul extrasului de cont trebuie sa fie acelasi cu titularul dosarului.
Tichete de cresa: In ce conditii se acorda tichetele si cine beneficiaza de ele
Tichetele de cresa sunt acordate in conditiile Legii nr. 165/2018 si HG nr. 1045/2018, care cuprinde normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018.
➜ Valoarea tichetelor de cresa, de la 1 aprilie 2025, este de 670 de lei.
Tichetele cresa sunt bilete de valoare care se acorda, lunar, angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.
Tichetele sunt acordate angajaților din sistemul privat si de stat. Acestea pot fi folosite numai pentru achitarea taxelor la cresa unde este inscris copilul. Ele se acorda, la cerere, unuia dintre parinti sau tutorelui caruia i-a fost incredintat copilul spre crestere si educare, pe baza livretului de familie.
Valoarea tichetelor de cresa se cumuleaza cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul de insertie care se acorda la reluarea activitatii.
Nu pot beneficia de tichete de cresa asistentii maternali profesionisti sau persoanele la care este gazduit copilul si pentru care s-a instituit masura plasamentului in regim de urgenta, in temeiul Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Documente necesare
Tichetele de cresa se distribuie salariatilor, lunar, pentru fiecare dintre copiii lor naturali, inclusiv pentru fiecare copil adoptat, precum si pentru cei carora li s-a instituit tutela, pe baza urmatoarelor documente:
- Cerere pentru acordarea tichetului de cresa;
- Actul doveditor eliberat de cresa/entitatea asimilata acesteia la care este inscris copilul;
- Documente care sa ateste calitatea de parinte, respectiv certificatul de nastere al copilului, in cazul parintilor naturali, sau hotararea judecatoreasca de incuviintare a adoptiei, in cazul copilului adoptat;
- Documente care sa ateste calitatea de tutore, respectiv hotararea judecatoreasca de instituire a tutelei sau, dupa caz, dispozitia Autoritatii tutelare;
- Declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa, de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
- Alte documente solicitate de angajator, dupa caz, potrivit regulamentului intern.
Alocatiile pentru copii in 2025
Alocatia de stat pentru copii prevazuta de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda tuturor copiilor in varsta de pana la 18 ani, cetateni romani, fara discriminare, precum si tinerilor care au implinit varsta de 18 ani, care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional organizate in conditiile legii, pana la terminarea acestora. In cazul tinerilor cu handicap, acest sprijin financiar continua pe toata durata invatamantului preuniversitar, dar nu mai tarziu de varsta de 26 de ani.
Este important de mentionat ca tinerii care repeta anul scolar nu vor mai beneficia de alocatie, cu exceptia cazurilor in care repetentia este cauzata de probleme de sanatate, dovedite prin certificat medical.
"Cuantumul alocatiei de stat pentru copii se indexeaza anual, din oficiu, cu rata medie anuala a inflatiei. Rata medie anuala a inflatiei este indicatorul definitiv cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica", prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr. 61 din 1993.
Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 156/2024, intrata in vigoare pe 31 decembrie 2024, alocatiile vor ramane la acelasi nivel pe parcursul intregului an 2025, mentinandu-se la valorile stabilite in luna noiembrie 2024.
Valorile actuale ale alocatiilor, care se vor mentine in 2025, sunt urmatoarele:
- 719 lei/luna pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
- 292 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau profesional;
- 719 lei/luna pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copiilor cu handicap;
- 292 lei/luna pentru tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 ani, in cazul tinerilor cu handicap care urmeaza o forma de invatamant preuniversitar prevazuta de lege.
Drepturile financiare se majoreaza cu 50% daca copilul cu CES are si certificat de incadrare in grad de handicap si se aplica tuturor copiilor.
Pentru a beneficia de alocatia de stat pentru copii, este necesara depunerea unei cereri insotite de documentele care atesta îndeplinirea conditiilor legale. Lista completa a actelor necesare poate fi consultata in ghidurile oficiale puse la dispozitie de autoritati.
Alocatia de plasament
Un copil aflat in plasament la o familie, persoana sau asistent maternal primeste 1.081 de lei, conform mmanpis.ro.
Beneficiaza de alocatie lunara de plasament fiecare copil fata de care s-a luat masura plasamentului la o persoana sau familie, la asistentul maternal sau la un serviciu ori organism privat acreditat.
Alocatia se plateste persoanei sau reprezentantului familiei care a luat in plasament copilul sau asistentului maternal ori reprezentantului organismului privat acreditat ori tutorelui pana la copilul implineste 18 ani.
Se acorda alocatie si dupa 18 ani copilului in plasament daca masura continua si dupa aceasta data sau daca tanarul cu varsta de 18 ani isi continua studiile la zi. Masura se opreste la varsta de 26 de ani.
Alocatiile pentru copii sunt acordate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala, prin intermediul Agentiilor Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitatile de plata a alocatiei includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat postal.
Alocatia poate fi virata catre urmatoarele persoane, in functie de situatie:
- Unul dintre parinti, in baza acordului mutual sau al unei decizii emise de autoritatea tutelara;
- Copilul, dupa implinirea varstei de 14 ani, cu consimtamantul reprezentantului legal;
- Tanarul devenit major, dupa varsta de 18 ani, in urma unei cereri proprii;
- Tutorele, curatorul, persoana aflata in plasament familial sau asistentul maternal;
- Parintele minor care are in intretinere copii, daca detine capacitate deplina de exercitiu;
- Reprezentantul legal al parintelui minor, in cazurile in care acesta nu are capacitate deplina de exercitiu.
Dreptul la alocatie inceteaza in urmatoarele situatii:
- Decesul copilului sau al tanarului beneficiar;
- Abandonarea studiilor liceale sau profesionale de catre tineri;
- Cand copilul cetatenilor straini sau apatrizi nu mai are resedinta in Romania.
Persoanele care primesc alocatia sunt obligate sa informeze autoritatile despre orice modificare care ar putea influenta acordarea acestui drept, cum ar fi schimbarea domiciliului, a componentei familiei sau stabilirea rezidentei in alta tara. Aceste notificari trebuie facute in termen de maximum 15 zile de la aparitia schimbarii. Nerespectarea acestei obligatii poate duce la aplicarea unor amenzi cuprinse intre 500 lei si 2.000 lei.
!!! Puteti transmite toate documentele necesare ONLINE. Datele de contact ale acestor institutii sunt disponibile pe site-ul nostru, AICI.
5. Sanatate si recuperare
Copiii cu dizabilitati beneficiaza de asistenta medicala gratuita, inclusiv de medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, in conditiile stabilite prin contractul-cadru, la cerere, pe baza certificatului de incadrare in grad de dizabilitate.
In vederea asigurarii asistentei de recuperare/ reabilitare, copiii cu dizabilitate medie au dreptul la:
- Dispozitive medicale gratuite in ambulatoriu, conform listei si in conditiile prevazute in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului asigurarilor sociale de sanatate si a normelor sale de aplicare;
- Un bilet gratuit de tratament balnear, in cursul unui an, pe baza planului de abilitare-reabilitare si integrare sociala si a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.
1. Dispozitive medicale destinate corectarii si recuperarii deficientelor organice sau functionale ori corectarii unor deficiente fizice
Dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu se acorda pentru o perioada determinata ori nedeterminata, in baza unei prescriptii medicale sub forma unei recomandari medicale tipizate, eliberate de medicul de specialitate aflat in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate.
Prescriptia medicala se elibereaza in 3 exemplare, dintre care un exemplar ramane la medic, un exemplar insoteste cererea si se depune la casa de asigurari de sanatate si un exemplar ramane la asigurat, pe care il preda furnizorului de dispozitive medicale impreuna cu decizia de aprobare a dispozitivului medical eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate.
In termen de maximum 30 de zile de la data depunerii documentatiei de catre reprezentantul legal al copilului cu dizabilitate, casele de asigurari de sanatate au obligatia sa emita decizia ori aprobarea de plata pentru fiecare dispozitiv medical sau tip de dispozitiv medical acordat persoanelor copile cu dizabilitati.
Contravaloarea pretului de referinta pentru dispozitive medicale se suporta integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, prin casa de asigurari de sanatate de care apartine asiguratul.
DISPOZITIVE MEDICALE COMPENSATE PRIN CAS
2. Tratament balnear
Pentru a putea beneficia de servicii gratuite de asistenta de recuperare/ reabilitare in unitatile sanitare cu paturi, sanatorii si statiuni balneare, asigurate de la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, si respectiv de servicii gratuite de cazare si masa pentru insotitori, conform prevederilor Legii nr. 448/2006, reprezentatii legali ai copiilor cu dizabilitati trebuie sa se adreseze Casel Teritoriale de Asigurari de Sanatate.
➜ Site-urile CAS pot fi consultate AICI
Persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006, dovedesc indeplinirea criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear cu urmatoarele documente:
- cererea tip de acordare a biletului de tratament;
- certificatul de persoana cu dizabilitate, valabil la data eliberarii biletului de tratament (copie);
- planul de abilitare-reabilitare si integrare sociala (copie, cu prezentarea actului original), numai pentru persoanele revizuibile din punct de vedere al incadrarii in grad de dizabilitate;
- biletul de trimitere formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de catre societatile de turism balnear si de recuperare, eliberat de catre medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate (copie, cu prezentarea actului original care se va prezenta la momentul eliberarii biletului).
2. Servicii medicale de reabilitare a sanatatii
Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare, precum si la medicatia adecvata starii sale in caz de boala este garantat de catre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de la bugetul de stat.
Asiguratii au dreptul la servicii medicale de reabilitare a sanatatii in unitati medicale de specialitate, respectiv in spitale de recuperare, sectii de recuperare din spitale, sanatorii cu sectii de recuperare pentru adulti si copii, preventorii, unitati ambulatorii de recuperare/ reabilitare din statiuni balneoclimatice, ambulatorii si cabinete medicale de specialitate organizate autorizate si/sau acreditate.
Trimiterile in statiunile balneoclimatice pentru asistenta medicala de specialitate se fac de medicii de specialitate sau de medicii de familie pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate de profil cu avizul acestora, in baza prevederilor stabilite prin norme. Lista cuprinzand serviciile medicale de reabilitare si de recuperare, inclusiv unele servicii medicale complementare si modalitatea de decontare a acestora, se stabileste prin norme.
✓ In ceea ce priveste serviciile de medicina fizica si reabilitare acordate in sanatorii balneare
In conformitate cu reglementarile din Anexa 33 din Ordinul ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1857/441/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, serviciile de recuperare medicala sunt servicii medicale acordate in regim de spitalizare in sanatorii/sectii sanatoriale pentru adulti si copii, preventorii cu sau fara personalitate juridica, inclusiv furnizori constituiti potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt avizate de Ministerul Sanatatii ca sanatorii balneare sau au in structura avizata de Ministerul Sanatatii sectii sanatoriale balneare.
In sanatorii balneare serviciile medicale de recuperare medicala se acorda in baza biletelor de trimitere pentru tratament de medicina fizica si de reabilitare, eliberate de catre medicii de familie, de catre medicii de specialitate din ambulatoriu si medicii din spital, aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Criteriile de eliberare a biletelor de trimitere pentru tratament de medicina fizica si de reabilitare au in vedere patologia specifica si afectiunile asociate ale asiguratului cu specificul de tratament balnear. Serviciile se acorda pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate de medicina fizica si de reabilitare, cu incadrarea in prevederile mai sus mentionate.
Serviciile de medicina fizica si reabilitare acordate in sanatorii balneare au ca durata 14-21 zile/asigurat - perioada ce poate fi repartizata in maximum 2 fractiuni, la recomandarea medicului prescriptor, care cuprind minim 4 proceduri/zi pentru minim 5 zile/saptamana.
Serviciile medicale acordate peste durata de spitalizare de 21 de zile se suporta in intregime de catre asigurati. Serviciile medicale se acorda si pentru durate mai mici de 14 zile.
✓ In ceea ce priveste serviciile medicale de recuperare medicala acordate in sanatorii, altele decat balneare si preventorii
Serviciile medicale de recuperare medicala acordate in sanatorii, altele decat balneare si preventorii, sunt servicii acordate in regim de spitalizare, pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicii de specialitate care isi desfasoara activitatea in aceste unitati. Serviciile se acorda in baza biletelor de trimitere pentru tratament de recuperare medicala eliberate de catre medicii de familie, de catre medicii de specialitate din ambulatoriu si medicii din spital, aflati in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.
Asiguratii suporta contravaloarea serviciilor hoteliere (cazare si/sau masa) cu un grad ridicat de confort, peste confortul standard, acordate la cererea acestora. Contravaloarea serviciilor de cazare nu poate depasi 300 de lei/zi; tariful pentru servicii de cazare nu se percepe pentru ziua externarii. Prin confort standard, in ceea ce priveste cazarea, se intelege salon cu minimum 3 paturi, grup sanitar propriu, cu respectarea normelor igienico-sanitare si fara dotari suplimentare (televizor, radio, telefon, frigider, aer conditionat si altele asemenea), iar in ceea ce priveste masa, cea acordata la nivelul alocatiei de hrana conform actelor normative. Contributia personala a asiguratilor reprezinta diferenta dintre tarifele stabilite pentru serviciile hoteliere cu grad ridicat de confort, stabilite de fiecare unitate furnizoare, si cele corespunzatoare confortului standard. Pentru sanatoriile balneare/sectiile sanatoriale balneare din spitale, asiguratii platesc o contributie personala de 52 lei/zi.
Potrivit art. 2 din Anexa 34 la Ordinul ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1857/441/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, decontarea serviciilor medicale de medicina fizica si de reabilitare si recuperare medicala, efectuate in sanatorii/ sectiile sanatoriale din spitale pentru adulti si copii, inclusiv cele balneare, precum si in preventorii cu sau fara personalitate juridica se face de catre casele de asigurari de sanatate in raport cu numarul de zile de spitalizare efectiv realizat si cu tariful pe zi de spitalizare, cu incadrarea in valoarea contractului, diminuat in cazul sanatoriilor balneare/ sectiilor sanatoriale balneare din spitale, cu contributia asiguratului. Decontarea serviciilor medicale de medicina fizica si de reabilitare si a serviciilor de recuperare medicala, efectuate in sanatorii/ sectii sanatoriale din spitale pentru adulti si copii, inclusiv cele balneare, precum si in preventorii cu sau fara personalitate juridica se face din fondul cu destinatia servicii medicale de medicina fizica si de reabilitare si recuperare medicala in unitati sanitare cu paturi.
Valoarea coplatii, intre 5 si 10 lei pe seria de proceduri, este stabilita de fiecare furnizor pe baza de criterii proprii si nu este perceputa categoriilor de asigurati scutite de coplata, prevazute la art. 225 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Medicul de specialitate medicina fizica si de reabilitare care efectueaza consultatia in urma careia intocmeste Planul de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare nu incaseaza sume pentru eliberarea acestui document.
✓ In ceea ce priveste serviciile de medicina fizica si reabilitare acordate in regim ambulatoriu
Procedurile de medicina fizica si de reabilitare in regim ambulatoriu se acorda pentru perioade si potrivit unui ritm stabilite de medicul curant de medicina fizica si de reabilitare in Planul de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare, al carui model este stabilit in anexa nr. 11 B din Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1857/441/2023, cu modificarile si completarile ulterioare.
Perioada pentru care se deconteaza procedurile specifice de medicina fizica si de reabilitare este de maximum 21 zile/an/asigurat atat la copii cat si la adulti, aceasta perioada putand fi fractionata in maximum doua fractiuni, in functie de afectiunea de baza la recomandarea medicului de specialitate medicina fizica si de reabilitare; prin exceptie, pentru pacientii cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral in primele 4 luni, pacientii cu paralizie cerebrala, pacientii cu afectiuni oncologice pentru reablitarea specifica acestor afectiuni, pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare, pacientele cu anexectomie, pacientii mari arsi in primele 4 luni de la externare, se deconteaza proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare pentru o perioada de maximum 42 de zile pe an/asigurat, aceste perioade putand fi fractionate in maximum patru fractiuni, in functie de afectiunea de baza la recomandarea medicului de specialitate medicina fizica si de reabilitare.
Seria de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu stabilita de medicul de specialitate medicina fizica si de reabilitare in Planul de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare, decontata pentru un asigurat include maximum 4 proceduri/zi de tratament. Pentru o serie de proceduri specifice de medicina fizica si de reabilitare ce se desfasoara in statiunile balneoclimatice se deconteaza maximum 4 proceduri/zi.
Lista afectiunilor, pentru care pot fi acordate servicii de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu este:
- Afectiuni ale sistemului nervos central si periferic la adulti si copii;
- Afectiuni ale jonctiunii neuromusculare si miopatii;
- Boli cardiovasculare;
- Afectiuni ale cailor respiratorii, boli pulmonare restrictive si obstructive;
- Artropatii inflamatorii, degenerative si metabolice;
- Afectiuni ale coloanei vertrebale;
- Afectiuni abarticulare;
- Tulburari de statica, vertebrala si periferica;
- Afectiuni ortopedice si post-traumatice;
- Status post interventii chirurgicale (cardiovasculare, neurochirurgicale, ortopedice, etc);
- Status post COVID-19;
- Afectiuni oncologice;
- Status post-combustional;
- Afectiuni uro-genitale;
- Afectiuni metabolice si endocrine;
- Afectiuni digestive.
Furnizorii de servicii medicale de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriu pot incasa de la asigurati doar suma corespunzatoare coplatii pentru serviciile de medicina fizica si de reabilitare - serii de proceduri din pachetul de servicii de baza.
Potrivit reglementarilor Ordinului Nr. 3690/775/2024 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1.857/441/2023 serviciile acordate persoanelor asigurate diagnosticate cu afectiune oncologica pentru reabilitarea specifica acestei afectiuni se deconteaza la nivel realizat; pentru decontarea acestora, casele de asigurari de sanatate incheie acte aditionale de suplimentare a sumelor contractate.
6. Rovinieta, legitimatii si carduri
Rovinieta
Scutire de la plata tarifului de utilizare a retelelor de drumuri nationale, prevazut in Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. (art. 28).
Cine beneficiaza: Parintii/ reprezentantii legali ai copiilor cu dizabilitati.
In vederea obtinerii scutirii de la plata rovinietei, persoanele indreptatite vor depune fie la primariile din localitatea de domiciliu sau resedinta, fie la DGASPC, umatoarele documente:
- cerere tip - Anexa 1 - Anexa 2 (dupa caz);
- actul de identitate a copilului cu dizabilitate;
- certificat de incadrare in grad de dizabilitate;
- cartea de identitate a masinii, in copie;
- declaratia pe propria raspundere a tutorelui/ reprezentant legal privind numele persoanei care o insoteste;
- cartea de identitate a insotitorului.
Scutirea se aplica pentru un singur autoturism detinut de fiecare din persoanele indreptatite. Valabilitatea rovinietei expira la neincadrarea in grad de dizabilitate, sau la decesul titularului rovinietei.
Card-legitimatie de parcare
Eliberarea cardurilor-legitimatie pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale (primaria) in termen de 30 de zile de la depunerea cererii reprezentantului legal al copilului cu dizabilitati.
Cardul-legitimatie de parcare pentru persoanele cu dizabilitati este valabil pe perioada de valabilitate a documentului care atesta incadrarea in gradul de dizabilitate. Autovehiculul care transporta o persoana cu dizabilitate posesoare de card-legitimatie beneficiaza de parcare gratuita.
Pentru obtinerea cardului-legitimatie de parcare veti adresa o cerere in acest sens primariei, cerere la care veti atasa cel putin copie carte identitate, copie certificat de incadrare in grad de dizabilitate, o fotografie tip CI (a copilului cu dizabilitati).
In situatia in care beneficiarul depune documentele de mai sus prin mijloace electronice, acestea vor fi prezentate in original la eliberarea cardului - legitimatie de parcare.
Cardul de parcare va fi afisat in partea de fata a vehiculului, astfel incat fata cardului sa fie vizibila pentru verificare.
CARD-LEGITIMATIE DE PARCARE GRATUITA
Cardul European pentru Dizabilitate
Pentru moment, cardul poate fi utilizat in statele membre ale Uniunii Europene: Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta si Romania, pentru:
- Transport gratuit cu mijloacele de transport in comun;
- Parcare gratuita;
- Acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber (in functie de pachetele de beneficii stabilite de fiecare dintre Statele Membre participante).
Cardul european vine in completarea cardurilor nationale pentru persoanele cu dizabilitati.
Cine beneficiaza: Parintii/ reprezentantii legali ai copiilor cu dizabilitati.
Cum pot fi obtinute: Se elibereaza la cerere, insotita de:
- Fotografie recenta (tip buletin);
- Copie certificat incadrare in grad de dizabilitate aflat in termen de valabilitat
Documentele pot fi transmise electronic, sau depuse personal sau prin reprezentant la sediul DGASPC.
Cine acorda: ministerul Muncii, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati (ANPDPD).
Distribuirea cadrului european pentru dizabilitate se va realiza prin intermediul DGASPC.
Directiva europeana 2024/2.841 prevede introducerea cardului european pentru persoanele cu dizabilitati, care va fi valabil in toate statele membre ale UE. Totodata, documentul va imbunatati si standardiza cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilitati. Aceste carduri vor facilita calatoriile si accesul la drepturi speciale pentru persoanele cu dizabilitati atunci cand viziteaza alte state membre. Directiva trebuie transpusa in Romania pana pe 5 iunie 2027 si apoi pusa in aplicare din 5 iunie 2028.
7. Asistenta juridica
Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 23 stipuleaza faptul ca persoanele cu dizabilitati beneficiaza de protectie impotriva neglijarii si abuzului, indiferent de locul unde acestea se afla.
In cazul in care copilul cu dizabilitati, este in imposibilitate totala sau partiala de a-si administra bunurile personale, aceasta beneficiaza de protectie juridica sub forma curatelei sau tutelei si de asistenta juridica.
Odata cu preluarea tutelei, tutorele are obligatia de a face un inventar al tuturor bunurilor mobile si imobile ale persoanei cu dizabilitati si prezinta anual un raport de gestiune autoritatii tutelare din unitatea administrativ-teritoriala in care copilul cu dizabilitati are domiciliul sau resedinta.
Monitorizarea respectarii obligatiilor care revin tutorelui copilului cu dizabilitati este asigurata de autoritatea tutelara din unitatea administrativ-teritoriala in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta copilul cu dizabilitati.
Parintele, reprezentantul legal, tutorele, precum si organizatia neguvernamentala al carei membru este copilul cu dizabilitati o poate asista pe aceasta in fata instantelor judecatoresti competente.
In sensul prevederilor art. 23 alin. (4) din Legea nr 448/2006, in cazul in care instanta judecatoreasca numeste ca tutore autoritatea administratiei publice locale, aceasta are obligatia de a desemna o persoana sau o comisie din aparatul de specialitate al primarului, respectiv din cadrul compartimentului cu atributii in domeniu, care sa duca la indeplinire hotararea instantei judecatoresti.
Prevederile Legii nr. 272/2004 stabilesc temeiul legal pentru aplicarea supravegherii specializate in cazul copiilor care nu raspund penal. Legea detaliaza procedurile, drepturile si responsabilitatile implicate in implementarea acestei masuri, precum si criteriile in baza carora masura de ocrotire speciala urmeaza a fi dispusa de instanta.
In materie penala, copilul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal. Copilul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant, iar copilul care a implinit varsta de 16 ani raspunde penal potrivit legii.
Copilul sub 14 ani care comite o fapta infractionala nu raspunde pentru aceasta fapta in domeniul penalului. Daca e determinat sau asistat de altcineva, atunci acea persoana va raspunde pentru fapta sa infractionala, in calitate de complice sau instigator (sau chiar de coautor). Pe de alta parte, chiar daca copilul nu raspunde in penal, el va putea fi tinut sa raspunda in civil (daca se poate demonstra ca a avut discernamant la momentul comiterii faptei) sau se poate atrage raspunderea parintilor pentru fapta copilului.
In procesul penal, asistenta juridica este obligatorie atunci cand suspectul sau inculpatul este copil. Asistenta juridica a persoanei vatamate este obligatorie atunci cand aceasta este o persoana lipsita de capacitate de exercitiu ori cu capacitate de exercitiu restransa, precum si atunci cand persoana vatamata este victima infractiunilor de rele tratamente aplicate copilului, violenta in familie, infractiuni privind traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale etc..
Orice copil acuzat de comiterea unei infractiuni are dreptul de a fi tratat cu demnitate in instanta de judecata. El este nevinovat pana la proba contrarie. Fiecare copil are dreptul la un proces echitabil, la un interpret (daca este necesar), la protectia vietii private si la reexaminarea unei hotarari judecatoresti.
Masura supravegherii specializate se dispune fata de copilul care a savarsit o fapta penala si care nu raspunde penal de catre comisia pentru protectia copilului, in cazul in care exista acordul parintilor copilului ori al reprezentantului legal sau de catre instanta de judecata, in lipsa unui astfel de acord.
Masurile dispuse de catre comisia pentru protectia copilului ori de catre instanta de judecata, dupa caz, vor fi verificate trimestrial de catre D.G.A.S.P.C.
In cazul in care D.G.A.S.P.C. va constata faptul ca imprejurarile care au condus la aplicarea masurii s-au modificat, aceasta este obligata sa sesizeze, de indata, comisia pentru protectia copilului sau instanta judecatoreasca in vederea modificarii incetarii masurii.
Sesizarea anterior mentiona poate fi facuta, de asemenea, si de catre parintii copilului ori de reprezentantul sau legal, precum si de catre copil.
8. Acces la cultura si sport
Salile publice de spectacole sau concerte sunt obligate sa fie accesibile minimum o data pe an pentru persoanele cu dizabilitati incepand cu 1 ianuarie 2025. Spectacolele pot fi dedicate pentru persoanele cu dizabilitati, adaptate prin rampa sau gazduite de alte sali.
Autoritatile competente ale administratiei publice au obligatia sa faciliteze accesul copiilor cu dizabilitati la valorile culturii, la obiectivele de patrimoniu, turistice, sportive si de petrecere a timpului liber.
➜ Art. 21 Legea 448/2006 - LINK
Standardul SR ISO 21902 stabileste cerinte si ofera indrumari pentru "turismul accesibil pentru toti". Acesta are scopul de a asigura accesul egal la serviciile de turism pentru turistii de toate varstele, inclusiv persoanele cu dizabilitati.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) anunta lansarea "Ghidului de bune practici - Incluziune prin turism adaptat", realizat de asociatia Caiac SMile.
Turismul accesibil in Romania
In Romania exista o singura agentie de turism specializata in turism accesibil - Accessible Romania by Sano Touring.
Constituie discriminare refuzul conducatorului serviciului de taximetrie, precum si al conducatorului auto de transport alternativ cu autoturism de a asigura transportul copilului cu dizabilitati si al dispozitivului de mers, inclusiv accesul in taxi alaturi de cainele-ghid.
Cainele-ghid care insoteste persoana cu dizabilitati grave are acces liber si gratuit in toate locurile publice, inclusiv in locatiile in care se asigura servicii publice si in mijloacele de transport in comun, inclusiv in taxiuri si in mijloacele auto de transport alternativ.
- Bolt Assist - solutii de transport accesibile si incluzive.
Copiii cu dizabilitati si reprezentantii legali ai acestora au acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber pe plan national si pe plan european, in tarile Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda, Malta pe baza Cardului European pentru Dizabilitate.
Copilul cu dizabilitate, precum si persoana care il insoteste beneficiaza de gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive.
- Tabere pentru copiii si tinerii cu dizabilitati - iunie/ septembrie in Eforie Sud.
Sumele aferente drepturilor prevazute la art. 21 alin. (3) din Legea nr. 448/2006 se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, din bugetele locale sau, dupa caz, din bugetul organizatorilor publici ori privati.
9. Alte tipuri de facilitati
Indemnizatie de somaj
Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care in termen de 10 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul, beneficiaza pentru o perioada de 6 luni, de o indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din ISR.
Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai tarziu de 12 luni, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii.
Persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj reprezinta stagiul de cotizare, potrivit Legii nr. 76/2002. Acesta va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii.
Incadrarea in grad de invaliditate
Perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu efectiv realizata in celelalte sisteme de asigurari sociale, neintegrate in sistemul public de pensii, constituie stagiu de cotizare si se are in vedere la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate, doar in conditiile realizarii unui stagiu de cotizare contributiv in sistemul public de oricat, efectiv (munca), sau asimilat (somaj, armata, etc).
Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale.
Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
Actele necesare incadrarii in grad de invaliditate:
- Cerere;
- Actul de identitate;
- Documente medicale din care sa rezulte afectiunile prezentate si rezultatele investigatiilor necesare pentru sustinerea diagnosticului clinic si functional (forma clinica si stadiul evolutiv al bolii);
- Documentul din care sa rezulte cauza invaliditatii;
- Documentul care sa ateste data ivirii invaliditatii, dupa caz.
Decizia medicala de incadrare intr-un grad de invaliditate se emite in termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii si se comunica in termen de 5 zile de la emitere.
Decizia medicala asupra capacitatii de munca poate fi contestata, in termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestatii.
Deciziile comisiilor medicale de contestatii date in solutionarea contestatiilor depuse pot fi atacate la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile de la comunicare.
DREPTURILE COPIILOR CU DIZABILITATI SI ALE INSOTITORILOR
Servicii sociale si asistenta sociala
Copilul cu dizabilitate medie are dreptul la masuri de protectie speciala in conditiile prevazute de Legea 272/2004, Republicata.
Copilul cu dizabilitati beneficiaza de toate drepturile prevazute de Legea 272/2004, Republicata.
Carduri sociale
Tichetele, oferite pe suport electronic (card), au o valoare nominala de cate 125 de lei si sunt destinate persoanelor aflate in situatii de deprivare materiala sau risc de saracie.
Printre beneficiari se numara si parintii copiilor cu grad de dizabilitate medie, ale caror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei.
Cardurile se alimenteaza o data la sase luni si pot fi folosite doar pentru achizitionarea alimentelor de baza.
Conform unei propuneri legislative recente pentru modificarea Legii 63/2022, beneficiarii cardurilor de alimente vor putea folosi aceste carduri pentru a plati coplata la medicamentele compensate, cu un procent mai mic de 100%.
Astfel, incepand cu luna septembrie 2024, beneficiari ai programului pentru compensarea cu 90% a pretului de referinta al medicamentelor sunt pensionarii cu venituri din indemnizatie sociala pentru pensionari si venituri din pensii de pana la 2.020 lei/ luna inclusiv, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri.
![]() |
![]() |
➜ In Romania exista linia telefonica gratuita pentru protectia copilului 119 ce ofera sprijin si consiliere pentru parinti si copii.
Baza legislativa
- Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati, republicata si actualizata;
- Hotararea nr. 268/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati;
- Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata;
- HG nr. 502/2017 privind organizarea si metodologia de functionare a comisiei pentru protectia copilului;
- CRITERII SI NORME din 13 februarie 2025 de diagnostic clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca pe baza carora se face incadrarea in gradele I, II si III de invaliditate;
- Ordinul nr. 1.472/20.539/2022 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de dizabilitati si a modalitatilor de aplicare a acestora;
- Ordin nr. 3.975 din 7 iunie 2022 privind aprobarea Planului-cadru de invatamant pentru grupele de interventie timpurie organizate pentru copiii cu dizabilitati senzoriale/dizabilitati senzoriale multiple;
- Ordin Nr. 949/2022 din 9 iunie 2022 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Comisiei superioare de evaluare a persoanelor adulte cu dizabilitati;
- HG nr. 1118/2020 din 17 decembrie 2020 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.017/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilitati, precum si pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 24 alin. (9) si (10) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilitati;
- Ordin nr. 1830/2019/30.12.2019 pentru aprobarea modelului legitimatiei acordate persoanelor cu dizabilitati;
- Ordin nr. 1.360/12.09.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale pentru aprobarea modelului Cererii privind includerea operatorului economic in Lista furnizorilor/producatorilor de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, precum si a Procedurii de decontare a voucherelor acordate persoanelor cu dizabilitati, utilizate exclusiv pentru achizitionarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate;
- Ordin nr. 1221/12.08.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale, nr. 1283/21.08.2019 al ministrului sanatatii si nr. 765/22.08.2019 al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru modificarea alin. (2) al art. 7 din Procedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si justitiei sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 721/481/310/2019;
- Ordin nr. 1.263/23.08.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale privind aprobarea Metodologiei de acordare si distribuire a voucherelor folosesc exclusiv pentru achizitia de tehnologii si dispozitive asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate in cadrul sistemului. de asigurari sociale de sanatate;
- Hotare 507/17.07.2019 pentru modificarea alin. (1) al art. 11 din Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transportul interurban gratuit persoanelor cu dizabilitati, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.017/2018;
- Ordin nr. 940/12.06.2019 al ministrului muncii si justitiei sociale, nr. 944/26.06.2019 al ministrului sanatatii si nr. 650/03.07.2019 al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru modificarea si completarea anexei nr. 1 la Procedura de acordare a subventiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilitati in accesarea si utilizarea tehnologiilor si dispozitivelor asistive si tehnologii de acces, altele decat cele finantate prin Fondul national unic de asigurare sociala de sanatate in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si justitiei sociale, ministrului sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 721/481/310/2019;