grant-PHRDGuvernul Japoniei va aloca, in urmatorii trei ani, 1,8 miliarde de dolari pentru o protectie mai eficienta a persoanelor cu dizabilitati din Romania, prin imbunatatirea sistemului de evaluare si o mai buna informare cu privire la aceste persoane, scrie Business Forum.

Grantul japonez PHRD de asistenta tehnica si dezvoltare in vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, in valoare de 1,8 milioane dolari, oferit de Guvernul Japoniei, a fost lansat joi. Proiectul finantat din grant are ca obiectiv realizarea unei protectii mai eficiente a persoanelor cu dizabilitati, prin imbunatatirea sistemului de evaluare si o mai buna informare cu privire la aceste persoane, in scopul elaborarii de politici publice, potrivit Ministerului Muncii.

La 31 martie 2012, numarul total de persoane cu handicap era de 687.596. Dintre acestea, 97,5 la suta (670.402 persoane) se afla in ingrijirea familiilor si/sau traiesc independent (neinstitutionalizate), iar 2,5 la suta (17.194 persoane) se afla in institutiile publice rezidentiale de asistenta sociala pentru persoanele adulte cu handicap (institutionalizate), coordonate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), prin Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap.

Proiectul implica realizarea unor proiecte pilot in trei-patru regiuni, utilizand criteriile si instrumentele de evaluare si planul de personal revizuite, precum si organizarea de ateliere de lucru si instruirea in taram pentru pregatirea si implementarea proiectelor pilot.

"Noul sistem va permite cresterea calitatii serviciilor de reabilitare, va facilita accesul la sistem prin reducerea costurilor de aplicare si introducerea unui singur punct de intrare in sistem, va fi mai echitabil si mai corect", a explicat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, precizand ca aceasta este cea mai mare finantare de care Romania beneficiaza din partea Japoniei.

Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Natsuo Amemiya, a declarat ca acest proiect, pe care Guvernul Japoniei il finanteaza, a fost selectat din multe alte initiative la nivel mondial, fiind considerat important pentru societatea romaneasca.

Directorul Biroului Bancii Mondiale din Romania, Francois Rantrua, a declarat, la evenimentul de lansare a grantului, ca reformele incepute in domeniul asistentei sociale ajuta Romania sa treaca prin criza, dar ele trebuie continuate.

Sursa: antena3

COMMENTS 

Postat la
%b %08, %2012
Postat de
makszin
super
Speram doar ca sociatatea romana si cei care se ocupa de protectia sociala si guvernul sa stie sa foloseasca acest bani si sa puna pe picioare un sistem mai bun decat cel actual si prin implementarea a unor conditi mai bune persoanele cu dizabilitati din romania sa poata sa se integreze mai bine in societate , cu locuri de munca accesibilizare pe transporturile in comun ,iar o regandire ar trebui facuta in domeniul asigurari medicale pentru ca in acest palier lasa cam de nedorit mai ales ca doar 1.200 de ron se acolo pentru achizitionarea unui fotoliu rulant ,iar in realitate un carucior care iti ofera indepentanta si persoana in cauza se poate deplasa singur costa de la 3.000 ron ,deci ne aflam departe de multe tari din lume ,dar speram cu ocazia implicari guvernului japonez si alocarea unei sume destul de mare conducatori nostri sa faca in realitate cea ce trebuie cu acesti bani sa sa implementeze programe bune .

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează