Legea Bugetului de Stat, Pensionarii si CASS

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2011 a fost aprobat de Guvern cu 165 de voturi "pentru", 5 voturi "impotriva" si 7 abtineri, documentul urmand sa fie transmis imediat Parlamentului si a carui valoare se ridica la aproximativ 220 de milioane de lei.

Oficialii statului sustin ca, prin intermediul noii legi, va fi inregistrata o crestere economica in valoare de 1,5%, prognoza validata de organismele financiare internationale.

"Prin bugetul pe 2011 vom continua consolidarea fiscala si reducerea deficitului bugetar de la 6,8% din PIB in 2010 la 4,4% din PIB in 2011, astfel incat in 2012 tinta de deficit bugetar sa fie de 3% din PIB, potrivit criteriilor de la Maastricht", a precizat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.

Acesta sustine ca pentru anul 2011 veniturile bugetare estimate se bazeaza si pe majorarea veniturilor obtinute din TVA, de la 39 de miliarde de lei in acest an, la 46 de miliarde de lei in 2011.

"Bugetul pe 2011 se bazeaza pe reducerea cheltuielilor curente, a cheltuielilor de personal, a celor cu asistenta sociala, cu bunuri si servicii, a subventiilor si pe cresterea cheltuielilor cu investitiile la 35,1 miliarde in 2011, fata de 33,9 miliarde de lei in 2010. Mai multi bani pentru investitii, mai multi bani pentru cofinantare. Vom avea un stat care cheltuieste mai putini bani pentru functionare si mai multi bani pentru investitii", a mai precizat ministrul Finantelor Publice.

Vesti bune sunt in ceea ce priveste noile locuri de munca. In acest sens, Gheorghe Ialomitianu sustine ca pentru anul viitor, se preconizeaza o crestere cu 23.000 a locurilor de munca nou create.

Pensionarii cu minim 740 lei si revolutionarii vor achita contributii de sanatate

Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.

El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.

"Nu este o decizie foarte usoara, este chiar delicata, dar necesara si trebuia luata de multa vreme. Principiul de la care trebuie sa pornim, ca in multe state, este ca sanatatea costa. Trebuie sa reinvatam in societate ca sanatatea nu este pe gratis", a spus ministrul.

Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

In prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.

Ministrul Cseke a aratat ca in prezent sunt scutite de la plata asigurarilor de sanatate 13 categorii de persoane, reprezentand 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetateni romani. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contributiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurarilor de sanatate au scazut constant in ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei in 2008 la 14,6 miliarde lei in 2009 si la 12,6 miliarde lei in octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.

"Propunerea aprobata prin aceasta ordonanta de urgenta este ca, de la 1 ianuarie 2011, sa extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurari de Sanatate cu doua categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei si cea mai mare parte din categoria revolutionarilor care astazi sunt exceptati de la plata contributiei pe acea indemnizatie pe care o primesc de la statul roman. La revolutionari ramane exceptata categoria revolutionarilor raniti. In total vorbim de 2.067.764 de persoane", a spus Cseke.

El a aratat ca a fost pastrata scutirea de la plata contributiei pentrru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentand 3.443.231 pensionari.

Vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri.

"Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane", a spus ministrul.

"Sub 740 lei nu se plateste, iar pentru 740 lei se plateste 5,5%. Exista o categorie de pensionari la care, daca se aplica 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul intre 740 si 782 lei, dupa calculul nostru, si aplicand contributia de 5,5% s-ar scadea pensia neta primita in mana sub 740 lei. Atunci, ordonanta va prevedea ca nicio pensie de acest gen, aplicand aceasta contributie, nu va putea scadea sub 740 lei", a mai explicat ministrul Sanatatii.

Varianta agreata in coalitie a fost ca pensionarii care primesc peste 740 - 750 de lei lunar sa platesca CASS (contributii la asigurarile de sanatate) de 5,5 la suta. Cum cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, un numar mare de pensionari vor fi loviti de aceasta masura.

Conform calculelor facute luni dimineata de catre specialistii din coalitie, introducerea acestei masuri va acoperi 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurari sociale.

Sotul sau sotia fara venituri proprii, aflati in intretinere, nu vor mai fi exceptati de la plata CASS

Sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, nu vor mai avea calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate fara plata contributiilor aferente, conform ordonantei de urgenta pentru modificarea Legii privind reforma in domeniul sanatatii.

Ordonanta de urgenta, discutata in Guvern, elimina insa categoria reprezentata de sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, din categoriile de persoane care beneficiaza de calitatea de asigurat fara plata contributiei.

Conform calculelor Guvernului, prin aceasta prevedere, un numar de 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate.

"Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (sot, sotie si parinti fara venituri proprii) care se afla in intretinerea unei persoane asigurate va trebui sa fie achitata contributia la asigurarile de sanatate, pentru a fi considerati asigurati", se arata in actul normativ.

Cseke: Suma de 1,4 mld. lei stransa de la pensionari merge la compensarea medicamentelor si spitale

Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat, marti, ca suma de 1,4 miliarde de lei, care va fi stransa de la pensionari, urmeaza a fi destinata compensarii medicamentelor, unde se va aloca un miliard de lei, si finantarii spitalelor, unde se vor aloca 400 de milioane de lei.

"1,4 miliarde din 16,5 miliarde este o suma importanta. Destinatia acestei sume este stabilita prin proiectul Legii bugetului de asigurari sociale de sanatate si un miliard de lei din 1,4 miliarde va merge pe medicamente compensate, iar 400 de milioane vor merge la finantarea spitalelor. Deci, vor avea destinatii speciale, stabilite in Legea bugetului", a declarat ministrul Sanatatii, la Parlament.

Intrebat daca majorarea TVA din iulie nu a acoperit deloc deficitul si a fost nevoie sa se impoziteze pensiile, Cseke a aratat ca nu exista o legatura intre aceste doua lucruri.

"Este o alta discutie. Eu as discuta numai despre finantarea sistemului sanitar care, datorita unor decizii de-a lungul timpului, as reaminti ca noi am pornit de la o contributie de 7% la angajator si 7% la angajat si am ajuns la 5,2% la angajator si 5,5% la angajat. Deci, o scadere de 3,3%, iar numai intr-un singur an, in 2008, a scazut de trei ori nivelul contributiei, in total cu 1,8 procente", a spus ministrul.

El a aratat ca a vorbit despre prea multi exceptati la contributia de sanatate inca de la inceputul mandatului, considerand ca nu este corect ca in Romania sa existe 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata, dar considerate asigurate.

"A creste acum nivelul contributiei poate nu este oportun, dar nici a avea 10,8 milioane de persoane exceptate si care, prin lege, sa fie considerate asigurate si sa beneficieze de servicii medicale, din punctul meu de vedere, nu este corect. Si atunci a venit aceasta solutie, pentru ca bugetul fondului de asigurari de sanatate trebuie sa fie mai sustenabil decat a fost acum o saptamana sau doua saptamani", a precizat Cseke.

Ministrul a mai aratat ca nu a renuntat la proiectul de a trece Casa de Asigurari de Sanatate la Ministerul Sanatatii, considerand ca asa este normal.

"Eu cred ca, atat timp cat politica sanitara trebuie facuta de Ministerul Sanatatii, indiferent de cine este ministru si cine ocupa acest portofoliu, atat timp cat in acceptiunea societatii raspunzator pentru sistemul sanitar este Ministerul Sanatatii, cred eu ca este normal ca atributiile de coordonare a problemelor - cum se finanteaza acest sistem - care sunt strict legate astazi de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie in coordonarea sau subordinea Ministerului Sanatatii", a spus Cseke.

Legea pensiilor, adoptata de Parlament. Barbatii se vor pensiona la 65 de ani, femeile la 63

Legea pensiilor, reexaminata la solicitarea sefului statului, prin care se stabileste varsta standard de pensionare de 63 de ani la femei si de 65 de ani la barbati, a fost adoptata, marti, de plenul Camerei Deputatilor.

Legea a fost adoptata, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

La implinirea varstei de pensionare, femeile pot ramane in activitate la cerere, cu acordul angajatorului, pana la implinirea varstei de 65 de ani. Acesta este un alt amendament aprobat in Comisia de Munca la Legea sistemului unitar de pensii.

Perioada indemnizatiei de copii, redusa la un an. Suma ramane aceeasi

Incepand cu anul 2011, situatia va fi urmatoarea:

  • durata indemnizatiei – un an;
  • valoarea indemnizatiei – la fel ca si acum, minim 600 lei, maxim 3.400 lei;
  • prima de reintoarcere de 500 lei;
  • concediu fara plata, ca posibilitate, pe parcursul celui de-al doilea an, cu mentiunea ca oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de 500 lei.

Pentru cei care vor intra sub incidenta indemnizatiei, adica pentru copiii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi aceeasi ca si acum, dar durata va fi de un an, cu posbilitatea de a merge intre 12 si 24 luni cu concediu fara plata.

Oricand in aceasta perioada de timp, parintele se intoarce la munca, primeste o prima de intoarcere de 500 lei pe luna.

Sursa: Mediafax

COMMENTS 

Postat la
%b %13, %2011
Postat de
Geta
DORIM O VIATA MAI BUNA.SUNTEM OAMENI!!!
As vrea ca si guvernantii sa incerce sa traiasca cu un venit de 1000 lei pentru 2 persoane cind facturile ,mai ales in perioada de iarna se ridica la 500-600 lei/luna sau mai mult,depinde de zona si cum trebuie sa si mincam,iar acolo unde sunt persoane bolnave au nevoie si de medicamente!!!. Daca au solutia sa ne-o comunice si noua!!!! :ooo: :0 Le dorim un AN NOU FERICIT si sa gindeasca mai mult.Sa speram ca a luat sfirsit criza!!
Postat la
%b %13, %2011
Postat de
vale
nenorociti de guvernanti
pensionarii nevoiasi carora li se mai aplica scaderea pensiilor cu 5,5% ptr.asigurarile de sanatate, ar trebui sa se uneasca din toata tara si sa darime palatul parlamentului unde se i-au asemenea decizii care vor inmorminta mii de pensionari inainte de vreme.Nu li s-au oprit din salariu cit au muncit pina au iesit la pensie cotizatia ptr.asiguraile de sanatate?Sa plateasca deficitul bugetar parlamentarii care s-au ingrasat ca porcii pe spinarea poporului.Sunte m un popor de lasi.
Postat la
%b %20, %2011
Postat de
popescu valeria
o porcarie
cum vi se pare ca cei care au pensie pana la 740 lei nu platesc cass,iar ceilalti platesc.Corect ar fi ca la pensiile de peste 740 lei sa fie calculat cass,doar la diferenta de la pensia stabilita prin decizie si pensia de 740 lei atunci ar fi un echilibru.Acest i nenorociti care conduc tara dupa ce ca nu au nici cea mai mica idee despre finante,contrib utii etc. decit doar cum sa faca avere ei si acolitii lor,sa faca bine si sa mai analizeze situatia reala pentru ca cei care avem o pensie mai" buna"sa zicem peste 1000 lei,am muncit pentru ea ,pe cand ei erau cu mucii la nas iar acum sant tot la TV si ne dau lectii.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează