Ingrijirea la domiciliu, un serviciu de sanatate gratuit

Ingrijirea-la-domiciliuPacientii asigurati prin serviciul public de sanatate pot beneficia de maximum 90 de zile intr-un an calendaristic de ingrijire la domiciliu. Practic, tot ce inseamna servicii de recuperare postoperatorie sau boala cronica poate fi tratat acasa, iar serviciul este unul gratuit si decontat de Casa de Asigurari de Sanatate. Beneficiul psihic creste simtitor in randul pacientilor, care evita astfel si contractarea unei infectii intraspitalicesti, in timp ce costurile statului privind cazarea acestora scad drastic, in conditiile in care o zi in spital costa 350 de lei, iar numarul paturilor este oricum insuficient.

Cardul National de Sanatate

Cardul National de SanatateCardul de sanatate contine datele de identificare ale asiguratilor care au implinit 18 ani si in baza caruia ar urma sa se deconteze toate serviciile medicale. Cardul national va deveni obligatoriu incepand de la - 1 mai 2015 la accesarea oricarui serviciu medical, potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Cardul de sanatate va fi inmanat titularului in baza unui act de identitate si a semnaturii de primire. In situatia in care, dupa minim doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat casei de asigurari teritoriale in evidenta careia se afla asiguratul.

Voluntar de Profesie - Editia a V-a

Voluntar-de-ProfesieProgramul Voluntar de Profesie este un program inovativ lansat in anul 2002 de Fundatia Vodafone Group, la nivel mondial, sub numele de World of Difference. Programul se adreseaza tuturor celor care si-au dorit dintodeauna sa lucreze intr-o organizatie non-profit, dar nu au avut ocazia deoarece desfasurau un alt tip de activitate. Prin intermediul "World of Difference", participantii au posibilitatea de a-si lua o pauza de la activitatea lor obisnuita, timp in care sa se dedice cauzei pe care o aleg. Filozofia care sta la baza programului este de a produce o schimbare si de a aduce bucurie in vietile oamenilor care au nevoie de ea, folosindu-te de resursele si abilitatile pe care le detii.

Noile pachete de servicii medicale au intrat in vigoare

CNASPachetele de servicii medicale, minimal si de baza, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale, in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 - 2015 au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr 366 din data de 19 mai 2014, care urmeaza sa intre in vigoare la data de 1 iunie.

Pachetul de servicii medicale de baza este destinat persoanelor asigurate, care platesc contributia de sanatate, iar cel minimal este valabil pentru cele neasigurate. Astfel, in pachetul minimal intra doar cateva servicii medicale care tin de urgentele medicale, sarcina, imunizari ori vaccinari. In schimb, pachetul de baza, fata de cel minimal, include mult mai multe servicii si se adreseaza tuturor celor asigurati in sistemul public de sanatate.

Legea voluntariatului: Voluntariatul, recunoscut ca experienta profesionala

legea voluntariatului 2014Legea volutariatului reglementeaza participarea persoanelor fizice, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a acestora, la activitati de voluntariat organizate in Romania de persoane juridice de drept public sau de drept privat fara scop lucrativ.

Legea nr. 78/2014 defineste si contractul de voluntariat, care reprezinta conventia incheiata intre un voluntar si organizatia gazda, in temeiul careia prima parte se obliga sa presteze o activitate de interes public, fara a fi remunerata, iar cea de-a doua se obliga sa ofere o activitate adecvata solicitarii sau pregatirii voluntarului.

Terapia pentru copiii autisti va fi decontata de stat

copii-autistiServiciile psihologice pentru copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist si psihoterapia vor fi decontate incepand cu 1 iunie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale de baza si a Contractului-cadru, a anuntat marti presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), prof. univ. dr. Mihai Anitei.

"Din luna iunie, copiii cu autism si alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatat - psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala-, acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania.

Criteriile de incadrare in grad de handicap au fost schimbate

Criteriile de incadrare in grad de handicap au fost schimbateOrdinul nr. 707/538/2014 privind modificarea si completarea anexei la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap

Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si
Ministrul sanatatii,

Avand in vedere:
- Referatul de aprobare nr. 9.084 DPPD din 12 mai 2014 al Directiei protectia persoanelor cu dizabilitati din Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si nr. 2.848 din 13 mai 2014 al Directiei de strategii si politici in sanatate din Ministerul Sanatatii;

Proiect de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati

copii-cu-dizabilitatiProiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilitati abroga dispozitiile Legii nr. 448/2006 privind protectia persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la copiii cu dizabilitati, precum si orice alta dispozitie contrara prezentei legi.

Bine de stiut:

UPDATE: Incepand cu 1 ianuare 2018, in conformitate cu OUG nr. 60/2017, creste valorea prestatiilor sociale, dupa cum urmeaza:

  • de la 349 lei (243 lei indemnizatia lunara si 106 lei bugetul personal complementar) la 450 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 500 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap grav;
  • de la 272 lei (193 lei indemnizatia lunara si 79 lei bugetul personal complementar) la 350 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 375 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap accentuat;
  • de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 60 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru persoanele adulte cu handicap mediu.
  • de la 106 lei (bugetul personal complementar) la 250 lei, incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 300 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap grav;
  • de la 89 lei (bugetul personal complementar) la 150 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 175 lei, incepand cu 1 iulie 2018, pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap accentuat;
  • de la 39 lei (bugetul personal complementar) la 50 lei incepand cu 1 ianuarie 2018 si la 60 lei, incepand cu 1 iulie 2018 pentru parintele sau persoana desemnata pentru protectia si ingrijirea copilului cu handicap mediu.

Mai multe detalii, AICI

LEGE PRIVIND DREPTURILE COPIILOR CU DIZABILITATI

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Propunere legislativa pentru persoanele cu dizabilitati

Propunere legislativa pentru persoanele cu dizabilitatiSenatul a adoptat, propunerea legislativa prin care persoanele cu handicap ale caror afectiuni au generat deficiente functionale intr-un stadiu ireversibil, sa nu se mai prezinte la reevaluare. Mai precis, comisia de reevaluare a stabilit un termen permanent al certificatului pentru persoanele in cauza sa nu mai fie puse pe drumuri din moment ce afectiunile sunt ireversibile.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .