Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii Intr-o tara lovita de criza si care nu a reusit sa renunte prea mult la prejudecati, integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii pare o adevarata lupta cu morile de vant. Romania se vrea a fi o tara democrata, unde egalitatea ar trebui sa fie un principiu de baza, insa lucrurile stau cu totul altfel.

Am vorbit cu Mihaela, o tanara absolventa de studii universitare, care a invatat intens pentru a-si asigura un viitor. Insa, ca multi studenti din Romania, dupa ce a terminat facultatea, realitatea a lovit-o in plin: angajatorii iti cer imposibilul, sa ai si studii in domeniu, dar si experienta.

Sondaj discriminare in Romania

discriminare-intelectualaPeste o treime din populatia adulta a Romaniei considera ca persoanelor cu dizabilitati le sunt incalcate drepturile fundamentale la noi in tara, insa 21% dintre romani resping categoric ideea de a locui vreodata cu o persoana cu dizabilitate intelectuala, se arata intr-un sondaj national efectuat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Incluziune profesionala si sociala in Canada

catalin_albu_imobilizatIn Romania sunt inregistrate 643.458 de persoane cu dizabilitati, reprezentand 2,965% din populatia tarii. Pentru a veni in sprijinul acestora, dar  si al autoritatilor, este important sa fie idenificate dificultatile intampinate de aceste persoane in activitatile zilnice desfasurate in spatiul public. Eliminarea atitudinii de excludere a persoanelor cu dizabilitati, schimbarea mentalitatii cetatenilor romani, s-ar putea realiza daca se tine cont ca un numar impresionant din randul acestor persoane pot presta anumite tipuri de munca, si ceea ce le impiedica ar fi lipsa pregatirii profesionale, precum si lipsa accesului in spatiul public.

Grantul japonez PHRD pentru romanii cu dizabilitati

grant-PHRDGuvernul Japoniei va aloca, in urmatorii trei ani, 1,8 miliarde de dolari pentru o protectie mai eficienta a persoanelor cu dizabilitati din Romania, prin imbunatatirea sistemului de evaluare si o mai buna informare cu privire la aceste persoane, scrie Business Forum.

Grantul japonez PHRD de asistenta tehnica si dezvoltare in vederea sprijinirii persoanelor cu handicap, in valoare de 1,8 milioane dolari, oferit de Guvernul Japoniei, a fost lansat joi. Proiectul finantat din grant are ca obiectiv realizarea unei protectii mai eficiente a persoanelor cu dizabilitati, prin imbunatatirea sistemului de evaluare si o mai buna informare cu privire la aceste persoane, in scopul elaborarii de politici publice, potrivit Ministerului Muncii.

Conferinta Nationala a Pacientilor - Editia a II-a

Conferinta Nationala a PacientilorSanatatea Media Group, companie recunoscuta ca fiind organizatoarea primului eveniment dedicat informarii si imbunatatirii conditiei pacientului roman, cu ocazia Zilei Europene a Pacientilor, 13 martie 2010, cand a avut loc si prima editie a evenimentului Conferinta Nationala a Pacientilor, organizeaza in parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor si Alianta pentru Sanatate din Romania, cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Pacientilor, care va avea loc in perioada 14-16 iunie 2012, la Casa Universitarilor din Bucuresti.

Asistentul personal al persoanei cu handicap

Asistentul-personal-al-persoanei-cu-handicapPotrivit legislatiei asistentul personal al persoanei cu handicap, denumit in continuare "asistent personal", este persoana care supravegheaza, acorda asistenta si ingrijire copilului sau adultului cu handicap grav, pe baza programului individual de recuperare, readaptare si reintegrare sociala a persoanei cu handicap, elaborat de comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti si, respectiv, de comisiile de expertiza medicala a copilului cu handicap.

Controverse pe Legea Antreprenorului Social

Controverse pe Legea Antreprenorului SocialPrintr-un proiect de lege senatorul PSD Iulian Iancu propune o definitie "originala" a antreprenorului social care contrar oricaror practici si reglementari europene include statul si companiile multinationale.

In toata Uniunea Europeana principalii actori ai antreprenoriatului social sunt organizatiile neguvernamentale, asociatiile, casele de ajutor reciproc si cooperativele. Senatorul PSD propune o lege aberanta prin care statul si companiile multinationale vor fi antreprenorii sociali ai Romaniei. Proiectul scoate in evidenta cunostiintele precare ale Senatorului Iancu despre sectorul economiei sociale dar si al celor care prin votul lor au validat acest proiect menit sa acorde beneficii fiscale si acces preferential la achizitii publice unor intreprinderi care nu au nicio legatura cu economia sociala sau cu cei defavorizati, confunda antreprenoriatul social cu responsabilitatea sociala a companiilor.

Persoanele cu handicap si pensionarii au transportul redus feroviar

Regio-InterRegio-IntercityPensionarii si persoanele cu handicap vor beneficia de reduceri sau de gratuitati si la noile categorii de trenuri, potrivit unei legi publicate recent in Monitorul Oficial. Noua structura de trenuri, Regio (R), InterRegio (IR) si Intercity (IC), a fost introdusa in decembrie 2011 si inlocuieste trenurile vechi.

La sfarsitul anului 2011, a fost introdusa o noua structura de trenuri, dupa cum urmeaza: trenurile personale au fost inlocuite de cele Regio (R), iar acceleratele si rapidele de cele InterRegio (IR). In aceste conditii, legea publicata recent modifica regimul de acordare a reducerilor si gratuitatilor pentru persoanele cu handicap si pentru pensionari, actualizand facilitatile cu noile categorii de trenuri introduse.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .