Directiva privind asistenta medicala transfrontaliera

asistenta-medicala-transfrontalieraDirectiva privind asistenta medicala transfrontaliera permite tuturor cetatenilor europeni sa aleaga locul din UE unde vor sa fie tratati si sa li se ramburseze costurile aferente, la nivelul sumei corespunzatoare tratamentului din tara de origine. Este aplicabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Inainte de intrarea in vigoare a Directivei europene 2011/24/UE, daca se imbolnaveau in timpul unei calatorii in alt stat membru al UE, cetatenii Uniunii beneficiau de sistemele de asigurari sociale ale tarilor din care provin.

Starea copiilor lumii 2013 - Copiii cu dizabilitati

Starea Copiilor Lumii 2013 - Copiii cu dizabilitatiCopiii cu dizabilitati au cele mai mici sanse sa beneficieze de educatie, sanatate si protectie, iar genul este o cauza importanta de discriminare, este una dintre concluziile raportului "Starea Copiilor Lumii 2013 - Copiii cu dizabilitati".

In contextul Zilei Internationale a Copilului - 1 iunie, UNICEF in parteneriat cu Camera Deputatilor si alaturi de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a lansat raportul Starea copiilor lumii 2013 - Copiii cu dizabilitati.

Facilitati fiscale in Europa pentru finantarea ONG-urilor

Facilitati fiscale in Europa pentru finantarea ONG-urilorMarea majoritate a tarilor din Uniunea Europeana au un cadru legislativ solid de stimulare a comportamentului filantropic in randul cetatenilor, dar si al companiilor. In continuare, vom prezenta un material extras din Raportul de politica publica, elaborat de Coalitia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale, privind cadrul legislativ privind mecanismele de stimulare a donatiilor si sponsorizarilor.

Bilete de tratament balnear in statiuni

Bilete de tratament balnear in statiuni

Biletele de tratament balnear se vor repartiza pe baza criteriilor stabilite de C.N.P.P. prin Ordinul Presedintelui. Sotii sau sotiile pensionarilor sau asiguratilor care nu au calitatea de asigurati ai sistemului public de pensii (pensionar sau salariat) nu mai pot beneficia de bilet de tratament in calitate de insotitor al titularului. De asemenea copiii minori ai pensionarului sau asiguratului nu mai beneficiaza de bilet de tratament in calitate de insotitor.

Credite bancare pentru tratamente medicale

Credite bancare pentru tratamente medicaleCreditele pentru tratamente sunt destinate finantarii cheltuielilor pentru ingrijiri medicale, efectuate in clinici din Romania sau din strainatate, inclusiv costurile pentru analize si investigatii, medicamente sau costuri de spitalizare.

In general, documentele solicitate de institutiile financiare pentru acordarea unor astfel de credite sunt: act de identitate, certificat de rezidenta, cerere de credit, acordul de consultare al Centralei Riscurilor Bancare/Biroului de Credit, factura de utilitati de la adresa de domiciliu sau documentele atestand dreptul de proprietate, factura proforma/document justificativ emis de catre institutia medicala avand specificata valoarea serviciilor medicale ce urmeaza a fi finantate si care sa contina toate datele necesare efectuarii platii in contul institutiei medicale.

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii

Integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii Intr-o tara lovita de criza si care nu a reusit sa renunte prea mult la prejudecati, integrarea persoanelor cu dizabilitati in piata muncii pare o adevarata lupta cu morile de vant. Romania se vrea a fi o tara democrata, unde egalitatea ar trebui sa fie un principiu de baza, insa lucrurile stau cu totul altfel.

Am vorbit cu Mihaela, o tanara absolventa de studii universitare, care a invatat intens pentru a-si asigura un viitor. Insa, ca multi studenti din Romania, dupa ce a terminat facultatea, realitatea a lovit-o in plin: angajatorii iti cer imposibilul, sa ai si studii in domeniu, dar si experienta.

Sondaj discriminare in Romania

discriminare-intelectualaPeste o treime din populatia adulta a Romaniei considera ca persoanelor cu dizabilitati le sunt incalcate drepturile fundamentale la noi in tara, insa 21% dintre romani resping categoric ideea de a locui vreodata cu o persoana cu dizabilitate intelectuala, se arata intr-un sondaj national efectuat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Incluziune profesionala si sociala in Canada

catalin_albu_imobilizatIn Romania sunt inregistrate 643.458 de persoane cu dizabilitati, reprezentand 2,965% din populatia tarii. Pentru a veni in sprijinul acestora, dar  si al autoritatilor, este important sa fie idenificate dificultatile intampinate de aceste persoane in activitatile zilnice desfasurate in spatiul public. Eliminarea atitudinii de excludere a persoanelor cu dizabilitati, schimbarea mentalitatii cetatenilor romani, s-ar putea realiza daca se tine cont ca un numar impresionant din randul acestor persoane pot presta anumite tipuri de munca, si ceea ce le impiedica ar fi lipsa pregatirii profesionale, precum si lipsa accesului in spatiul public.