Proiectul NerveRepack - dispozitive implantabile pentru protezeProiectul NerveRepack va dezvolta o noua generatie de electrozi implantabili bidirectionali, care conecteaza sistemul nervos uman cu dispozitive externe mecatronice, cum ar fi exoscheletele si exoprotezele. Noile proteze controlate de creierul pacientului prin intermediul sistemului nervos vor ajuta persoanele cu amputatii ale bratelor sau paralizii ale picioarelor sa-si recapete functiile motorii si senzoriale.

Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Microtehnologie (IMT) Bucuresti a obtinut finantare pentru dezvoltarea unei noi generatii de dispozitive implantabile pentru proteze, care va duce la schimbarea paradigmei asistentei pentru persoanele cu dizabilitati si va avea un important impact social, economic, medical si tehnologic.

Toate componentele vor fi proiectate, fabricate si testate prin intermediul unor demonstratoare care vizeaza categorii diferite de pacienti: cu amputatii ale antebratului sau cu paralizii ale membrelor inferioare.

"Proiectul NerveRepack a fost creat pentru a raspunde unei nevoi stringente de a sprijini persoanele cu leziuni severe ale nervilor, care le afecteaza membrul superior sau inferior. Aceste persoane sufera amputatii sau paralizii, iar abilitatile lor de a se misca, de a lucra, de a se ingriji sunt grav diminuate sau pierdute", a spus dr. Carmen Moldovan, coordonatorul proiectului.

Consortiul NerveRepack, condus de catre IMT si finantat prin programul Key Digital Technologies Joint Undertaking (KDT-JU) cuprinde importante institute de cercetare europene, companii publice si private si universitati cu renume - toate cu expertiza semnificativa in cercetarea si inovarea biomedicala.

Printre cei 27 de parteneri din 10 tari europene se numara Universitatile Politehnica si Carol Davila din Bucuresti, Areus Technology si Osteopharm (Romania), Fraunhofer IZM si Chemnitzer Werkstoffmechanik (Germania), University of South-Eastern Norway si Zimmer & Peacock (Norvegia), Politecnico di Torino, PBL si Omnidermal (Italia), TU Delft, imec si Salvia Bioelectronics (Olanda), Universitatile din Patras si Thessaly, National Hellenic Research Foundation si Ostracon (Grecia), INEGI si Adtechnologies (Portugalia), Institutul Lukasiewicz – Lodz Technology (Polonia), ABLE Human Motion (Spania), Swistor, PROUD si Empa (Elvetia).

NerveRepack- Intelligent neural system for bidirectional connection with exoprostheses and exoskeletons

Horizon Europe, Project number: 101112347
Call: HORIZON-KDT-JU-2022-2-RIA
Topic: HORIZON-KDT-JU-2022-2-RIA-Topic-1
Type of action: HORIZON-JU-RIA
Service: KDT
Project starting date: 1 June 2023 (48 months)
IMT coordinator, Dr. Carmen Moldovan (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

Sursa: IMT Bucuresti

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează