Rovinietele nemultumesc persoanele cu handicapCriteriile de acordare a rovinietei ii nemultumesc pe handicapatii gorjeni. Majoritatea lor nu pot beneficia de rovinieta gratuita din cauza ca nu au autoturismele adaptate conform handicapului. Cu toate acestea daca acelasi autoturism, neadaptat, este inmatriculat pe numele altui membru din familie rovinieta se acorda proprietarului in mod gratuit. Persoanele cu handicap din Oltenia au cerut Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap sa elimine din lege notiunea de "autoturism adaptat".

Persoanele cu handicap din Gorj sunt nemultumite din cauza criteriilor de acordare a rovinietei. Aceasta se acorda gratuit decat persoanelor cu handicap grav si accentuat care au autoturismele adaptate handicapului.

"De la inceputul anului aproximativ 90 de persoane au fost scutite de la plata rovinietei. Lunar, 10-15 persoane cu handicap se adreseaza Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Gorj in vederea obtinerii in mod gratuit a rovinietei", a declarat Klara Serbanoaica, director adjunct adulti Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Gorj. Rovinieta este valabila o perioada de 1 an de zile si se elibereaza persoanei cu handicap detinatoare de autoturism adaptat handicapului sau persoanei care are in ingrijire o persoana cu handicap, in urma unei anchetei sociale care sa ateste calitatea de ingrijitor.

Rovinieta gratuita pentru toate persoanele cu handicap

Asociatia Persoanelor cu Handicap din Oltenia a solicitat Autoritatii Nationale sa acorde roviniete gratuite tuturor cetatenilor cu handicap detinatori de autoturisme, indiferent daca masina este adaptata sau nu. Pentru a beneficia de roviniete gratuite persoanele cu handicap care au autoturismele neadaptate ar trebui sa le inmatriculeze pe numele altui membru din familie. "Am trimis o adresa la Autoritatea Nationala a Persoanelor cu Handicap prin care am cerut ca aceasta facilitate sa fie acordata tuturor persoanelor cu handicap grav sau accentuat indiferent daca autoturismul este adaptat sau nu. Nu mi se pare normal ca un alt membru al familiei, ingrijitor al persoanei cu handicap, sa beneficieze de aceasta facilitate, iar persoana cu handicap care detine un autoturism neadaptat sa nu poata beneficia. De exemplu, eu am platit rovinieta 120 lei, insa in cazul in care masina era pe numele sotiei beneficiam de rovinieta gratuita. Autoturismele nu trebuie adaptate in toate cazurile", a declarat Mircea Andrei, presedintele Asociatiei Persoanelor cu Handicap din Oltenia.

In cazul in care aceasta solicitare ar fi admisa si ar dispare din lege conditia conform careia autoturismul trebuie adaptat handicapului, aproximativ 8000 de handicapati gorjeni ar putea beneficia de rovinieta gratuita.

Sursa: Pandurul.ro

COMMENTS 

Postat la
%b %12, %2011
Postat de
Bogdan
corect si normal sa se acorde Rovinieta gratuita
Buna ziua,
Si eu sint in aceasta situatie: am 43 de ani, un handicap de gr. 1 (nu pot conduce) si am un autoturism (neadaptat; Dacia) pe numele meu, si condorm legislatiei actuale NU beneficiez nici de scutire la plata taxei de drum (Rovinietei) nici de scutirea de plata taxei de prima inmatriculare/poluare.
Autoturismul proprietate (inscris pe numele meu) este condus de insotitorul meu cu ajutorul caruia ma deplasez (tatal meu a decedat, mama nu are permis...nu exista alta ruda la care sa pot apela fecvent pentru a ma deplasa).

Concluzie: Rovinieta TREBUIE sa fie gratuita pentru toate persoanele cu handicap.
Postat la
%b %12, %2011
Postat de
PUSCAS VIORICA
Buna ziua
Este incorect ca rovineta sa se acorde doar pt.masini adaptate.Eu am un handicap accentuat,merg greu pe jos dar stind in masina pe scaun pot sa folosesc pedalele normal cu ajutorul miinii stingi cu care ridic putin piciorul afectat fiind (stingul).Condu c de 38 de ani si vesnic am probleme cu obtinerea rovinetei pt.ca masina nu este adaptata ,fiind pe numele meu si o folosesc doar eu.Sunt medic si sustin eliminarea termenului de aitoturism adaptat.Adaptar ea o face doar cel care nu se descurca sa conduca,sau cel ce oboseste repede cind conduce.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .