discriminare-intelectualaPeste o treime din populatia adulta a Romaniei considera ca persoanelor cu dizabilitati le sunt incalcate drepturile fundamentale la noi in tara, insa 21% dintre romani resping categoric ideea de a locui vreodata cu o persoana cu dizabilitate intelectuala, se arata intr-un sondaj national efectuat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

79% dintre romani considera ca persoanele cu dizabilitati ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca restul oamenilor, in timp ce 19% considera ca drepturile lor ar trebui sa fie limitate.

Printre drepturile care le sunt incalcate persoanelor cu dizabilitati se  numara, in opinia respondentilor:

  • 59% dintre respondenti considera ca persoanelor cu dizabilitati intelectuale le este interzis/incalcat dreptul de a adopta un copil,
  • 57% cred ca persoanei cu dizabilitati intelectuale ii este incalcat dreptul de a fi ales/aleasa,
  • 41% cred ca persoanelor cu dizabilitati intelectuale le este incalcat dreptul de a avea un loc de munca,
  • 35% considera ca persoanele cu dizabilitati intelectuale nu au, in Romania, dreptul de a avea o locuinta proprie,
  • 34% spun ca persoanelor cu dizabilitati intelectuale nu le este respectat dreptul de a calatori libere in afara granitelor tarii.

53% dintre respondenti considera ca chiar comunitatea este locul in care persoanele cu dizabilitate mintala sunt discriminate, mai mult decat la angajare (31%), la scoala (8%) ori in mass-media (5%). De asemenea, 43% dintre romanii intervievati sunt de parere ca gradul de discriminare a persoanelor cu dizabilitate intelectuala a crescut fata de anii precedenti.

De asemenea, respondentii apreciaza ca statul roman este cel care ar trebui sa aiba in grija persoanele cu dizabilitati (69% dintre respondenti in 2012 fata de 59%, in 2011) si considera ca statul ar trebui sa aloce mai multi bani pentru sustinerea persoanelor cu dizabilitati (33%), ar trebui sa sustina familiile persoanelor (20%) si ar trebui sa creeze mai multe locuri de munca pentru ele (16%).

Romanii cred ca o boala psihica, o dizabilitate fizica, infectarea cu HIV sau dependenta de droguri sunt mai grave decat dizabilitatea intelectuala. De asemenea, 21% nu ar locui niciodata cu o persoana cu dizabilitate intelectuala, 14% nu ar lucra cu o persoana cu dizabilitate intelectuala, iar 29% nu ar vrea sa cunoasca o persoana cu o astfel de dizabilitate.

Click dreapta jos pentru marire

51% dintre intervievati nu au cunoscut niciodata o persoana cu dizabilitate intelectuala, iar 21% spun ca au cunostinte in randul acestei categorii de persoane. 5% dintre respondenti spun ca au in familie o persoana cu dizabilitate mintala, iar 4% sunt prieteni cu oameni care au dizabilitate mintala.

Numai 23% dintre romanii intervievati cred ca familia ar trebui sa aiba grija de persoanele cu dizabilitati intelectuale, fata de 38% dintre intervievatii  care considerau acest lucru in  2011.

In acest context, Institutul pentru Politici Publice cere autoritatilor statului sa "nu cada prada unor solutii populiste care sa se limiteze doar la alocarea de fonduri pentru persoanele cu dizabilitati si pentru apartinatorii acestora". Astfel, solutia pe termen lung pentru ameliorarea conditiilor persoanelor cu dizabilitati este dezvoltarea de servicii specializate prestate de furnizori privati dar si publici profesionisti, contractati de pe piata libera, sustine IPP.

"Desi societatea recunoaste faptul ca acestea sunt discriminate si ca le sunt negate o serie intreaga de drepturi fundamentale, tendinta este aceea de a trata persoanele cu dizabilitati intelectuale ca pe o „problema" a statului si nu ca persoane cu drepturi egale, care ar trebui sa fie integrate in societate si familie. In aceasta directie, apelul nostru se adreseaza societatii civile care ar trebuie sa multiplice campaniile de informare publica la nivelul intregii tari", precizeaza IPP.

Sondajul a fost efectuat in perioada 25 iunie-6 iulie 2012, pe un esantion de 1040 de persoane de peste 18 ani.

In Romania, traiesc 113.136 oameni care au dizabilitate mintala, iar, dintre ei, 11.217 sunt copii. In total, la noi in tara traiesc aproximativ 687.596 de oameni care au o dizabilitate, conform datelor disponibile pana in 31 martie, la Directia Generala pentru Protectia Persoanelor cu Handicap.

In luna iunie, raportul Agentiei pentru drepturi fundamentale a Uniunii Europene (FRA) arata ca statele membre nu respecta intocmai drepturile persoanelor cu dizabilitate mintala, in ciuda legislatiei internationale existente. Si Romania a ratificat, in urma cu doi ani, Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati.

Dizabilitatea intelectuala este o conditie care dureaza intreaga viata si afecteaza coeficientul general de inteligenta al persoanei.

Sursa: ipp.ro