copii-autistiServiciile psihologice pentru copiii diagnosticati cu tulburari din spectrul autist si psihoterapia vor fi decontate incepand cu 1 iunie, odata cu intrarea in vigoare a pachetului de servicii medicale de baza si a Contractului-cadru, a anuntat marti presedintele Colegiului Psihologilor din Romania (CPR), prof. univ. dr. Mihai Anitei.

"Din luna iunie, copiii cu autism si alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatat - psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala-, acest fapt reprezentand o premiera pentru Romania.

CNAS si Guvernul Romaniei au dat dovada de intelepciune. Cetatenii pot apela mai usor, mai deschis la serviciile psihologice. Psihologilor li se deconteaza aceste servicii. S-a negociat o crestere a numarului de puncte pentru serviciile psihologice", a declarat Mihai Anitei, intr-o conferinta de presa legata de "Ziua Psihologului".

Potrivit lui, este pentru prima data cand in normele la Contractului-cadru se reglementeaza posibilitatea incheierii de contracte cu medici din specialitatile medicale diverse. In acest fel, un numar mult mai mare de pacienti vor avea acces si la servicii psihologice decontate.

Mihai Anitei a mai anuntat ca, in perioada urmatoare, Colegiul Psihologilor din Romania va desfasura o campanie de informare a psihologilor, medicilor si publicului larg asupra acestor schimbari.

La randul sau, seful departamentului juridic al CPR, dr. Laurentiu Stefan, a spus ca de la 1 iunie vor putea fi accesate toate metodele terapeutice care pot fi eficiente in interventie si diagnosticare, cu precizarea ca unui psiholog i se vor deconta trei interventii pe zi cu trimitere.

Cine va asigura terapia micutilor

Potrivit normelor la Contractul-cadru, recent publicate, servicii psihologice de sanatate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi in specialitatea psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie si psihopedagogie speciala si pot face obiectul contractelor incheiate de casele de asigurari de sanatate cu medicii de specialitate, cu urmatoarele specialitati clinice: neurologie si neurologie pediatrica, otorinolaringologie, psihiatrie si psihiatrie pediatrica, ortopedie si traumatologie si ortopedie pediatrica, reumatologie, oncologie medicala, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, hematologie si nefrologie.

Tot pentru prima data, normele la Contractul-cadru fac referire expresa la consilierea psihologica clinica pentru copii (numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrica) - intr-o metoda psihoterapeutica aplicabila copilului cu tulburari din spectrul autist.

Reprezentantii CPR au reamintit de situatia "nefavorabila" de la Ministerul Transporturilor, acolo unde in continuare furnizorii "neautorizati si neavizati" pentru servicii psihologice sunt "agreati" de catre Ministerul Transporturilor, in timp ce psihologii autorizati "nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranta transporturilor".

"Prin acceptarea avizelor psihologice fara timbru profesional, autoritatile statului pun in pericol sanatatea si siguranta transporturilor si a cetatenilor", a sustinut presedintele CPR, Mihai Anitei.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează