Carol Eduard Novak este un exemplu de vointa, ambitie si dorinta de a invinge in viata, de sportivitate, de tenacitate si de modestie. Exemplul unui tanar care nu s-a lasat rapus de viata si a continuat sa lupte. In 1996 a suferit un grav accident rutier in urma caruia a ramas cu handicap locomotor si a fost nevoit sa renunte la cariera de patinator viteza. S-a reprofilat pe ciclism, a devenit campion paralimpic, vicecampion paralimpic de doua ori si manager de succes.
Originar din Miercurea Ciuc si atras, ca orice copil din zona, de patinajul viteza, Edi a urcat repede treptele afirmarii, cucerind de 10 ori titlul national. "Am inceput patinajul la varsta de 5 ani, in Miercurea Ciuc, la indrumarea tatalui meu, si dupa 3 ani, am obtinut prima medalie de campion national. Timp de 10 ani, am tinut-o tot asa", isi aminteste el.
De mic a fost ambitios si a avut aspiratii inalte. "De cand am inteles ce inseamna sportul de performanta, mi-am dorit sa fiu campion olimpic, sa fiu un sportiv deosebit. Sa fiu tot timpul diferit fata de ceilalti. Am si reusit deoarece eu ma antrenam cel mai mult din echipa. Multi voiau sa ma dea inapoi dar eu trageam ca un caine. Rezultatele s-au vazut. Ei tot se lasau iar eu progresam", dezvaluie ciucanul. Specialist al sprintului, Edi a abordat cu predilectie probele de 500, 1.000 si 1.500 m. A batut toate recordurile nationale de juniori mici si mari, iar la Mondiale rezultatele erau de la un la altul mai bune.
"Dupa Revolutia din 1989, cand am avut posibilitate sa iesim afara in cantonamente si la concursuri, in Rusia, Ungaria, Austria, Italia, atunci am inceput sa am si rezultate internationale remarcabile. In fiecare an am castigat un concurs international in Italia. In clasa a IX-a, cand eram cel mai mic junior, am ocupat locul 30 la Campionatul Mondial, peste un an am venit pe locul 13, iar anul urmator pe locul 10". Gandul sau era, insa, la podiumul mondial. "Normal, ca-mi doream o medalie la Campionatul Mondial de juniori. Eram foarte aproape, reusisem sa bat timpii cu care se castigase cu un an inainte competitia dar o problema de viza m-a impiedicat sa reusesc".
In floarea varstei, la 20 de ani, viata i-a jucat feste. Edi a suferit in 1996 un grav accident rutier in urma caruia si-a pierdut laba piciorului drept iar cariera de patinator i-a fost compromisa. "Aveam 20 de ani, eram in ultimul an de juniorat si am decis, impreuna cu parintii, sa mergem cu masina la un concurs international in Italia. Vremea era foarte urata si, dupa serpentinele de la Ludus, ne-a iesit un campion din fata. Soseaua era in lucru, drumul era foarte alunecos, am derapat si ne-am izbit lateral de bara de protectie care mi-a retezat laba piciorului drept".
Internat de urgenta la spitalul din Ludus, Edi a avut ghinionul sa dea peste un medic iresponsabil. "Doctorul de garda era baut, mi-a facut o operatie foarte urata, efectiv mi-a lasat piciorul ca un sac de cartofi cand este cusut. Nici medicatia nu a fost potrivita si piciorul s-a infectat. Dupa aceea m-am transferat la Miercurea Ciuc si, apoi, la Budapesta, la sectia de traumatologie. Din fericire, acolo mi-am revenit".
A strans din dinti si nu s-a dat batut. "Cateodata nici eu nu stiu cum am avut puterea sa merg mai departe. M-am tot intrebat de ce mi s-a intamplat mie asta dar, probabil, ca asa a fost soarta mea. Initial, m-am gandit ca accidentul este ca o usurare, ca pot sa ma odihnesc dupa 15 ani petrecuti in sportul de performanta, dar nu a fost asa", mentioneaza el.
A urmat apoi Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, a lucrat 2 ani ca jurist, dar nu i-a placut. "N-am intrevazut un mare viitor in acest domeniu, eram plafonat, si am decis sa ma reorientez catre sport. Aveam 25 de ani si mi-am propus sa incerc din nou, sa traiesc din nou ca un sportiv si sa fiu profesionist", precizeaza el.
Cu ajutorul unei proteze de ultima generatie, a revenit spectaculos in sportul de performanta, insa s-a reprofilat pe ciclism unde a obtinut rezultate notabile. "Am ales ciclismul pentru ca este foarte apropiat de patinajul viteza. Este aceeasi sustinere de efort, iar - in mare parte - sunt solicitate aceleasi grupe de muschi. De altfel, de pe vremea cand faceam patinaj viteza, practicam si ciclism, dar ca o modalitate de recuperare. M-am antrenat intens un an si jumatate, am studiat foarte mult si - spre suprinderea mea, in 2003 am obtinut locul 2 la Campionatul National de contratimp".
In 2007, Carol a reusit o alta performanta de exceptie, terminand pe locul 4 Turul ciclist al Romaniei. "Nu ma gandesc niciodata la start ca am un handicap. Eu ma consider la fel ca ceilalti si cred ca vointa mea, ambitia si determinarea mea creaza diferenta. Totul din cap porneste. Daca ai o gandire pozitiva, atunci vin sigur si rezultatele".
In paralel, a abordat cu succes si intrecerile de profil ale persoanelor cu dizabilitati. A devenit dublu campion european, dublu vicecampion mondial si, la Jocurile Paralimpice de la Beijing, a cucerit medalia de argint in proba de contratimp.
"Paralimpiada este la fel de importanta ca Olimpiada. Numai cine a participat sau stie despre ce este vorba, realizeaza. Cand am aflat ca am terminat pe locul 2, in acea jumatate de ora dinainte de premiere, am izbucnit in lacrimi, am fost ca o lava. Am explodat si s-au revarsat acumularile din toti acesti ani", explica Edi.
El nu este numai un sportiv si un om deosebit, ci si un manager competent. Conduce o Fabrica de proteze de ultima generatie, are club de ciclism si organizeaza concursuri de MTB in Muntii Ciucului. "N-as putea sa fac numai sport. Am 36 de ani si o familie cu 3 copii care trebuie intretinuta. In 2004, am decis sa incep aceasta afacere impreuna cu sotia mea, Laura. Acum avem 17 angajati si o cifra de afaceri anuala de aproximativ 200-300.000 de euro. Suntem pe calea cea buna si simt ca ne putem dezvolta in continuare. Detin si clubul Tusnad Cycling Team iar de la anul vom avea o echipa continentala, cu 2 stranieri din Slovenia. Bugetul va fi de aproximativ 120.000 de euro si sper sa avem si rezultate pe masura".
In privinta viitorului, Edi spune ca se va concentra pe pregatirea pentru Paralimpiada din 2012, de la Londra. "Nu o sa ma mai intereseze nimic altceva. Paralimpiada este cel mai important lucru pentru mine si sper ca la Londra voi cuceri aurul. Simt ca pot si imi doresc asta!".
Ambitios si optimist, Edi concluzioneaza ca "viata este un lung sir de usi inchise si deschise, cu foarte multe obstacole, iar atunci cand cazi, trebuie sa te ridici si sa mergi mai departe…!".
Jocurile Paralimpice de la Londra - 2012
Ciclistul Tusnad Cycling Team, Eduard Novak a devenit, sambata 1 septembrie 2012, campion olimpic in proba de 4 km urmarire pe velodrom de la Jocurile Paralimpice din Londra 2012, dupa o evolutie de exceptie, reusind sa termine cursa cu timpul de 4.42.00. In calificari, Eduard Novak a mai reusit o performanta extraordinara, dupa ce a doborat recordul mondial, fiind cronometrat cu timpul de 4:40:31. Anteriorul record, de 4.40.889, era detinut din 2009, de cehul Jiri Jezek, fost coleg de echipa cu Eduard Novak la Tusnad Cycling Team. Dupa medalia de aur si recordul mondial stabilit sambata, 1 sept.2012 in proba de 4km urmarire pe velodrom, Eduard a castigat, miercuri, 5 sept. 2012 o a doua medalie, de data asta de argint in proba de contratimp individual pe sosea din cadrul Jocurilor Paralimpice, Londra 2012.
Decorat de Presedintele Romaniei, Traian Basescu
"In semn de inalta apreciere pentru rezultatele remarcabile obtinute la Jocurile Paralimpice de la Londra, din perioada 29 august - 9 septembrie 2012, culminand cu castigarea primei medalii de aur din istoria participarii Romaniei la aceasta manifestare, pentru daruirea, devotamentul si profesionalismul puse in slujba afirmarii sportului romanesc pe plan international, domnul presedinte Traian Basescu confera Ordinul "Meritul Sportiv" - clasa I domnului Novak Carol-Eduard.
''Eu am mai participat la doua editii ale Jocurilor Paralimpice, dar acestea, de la Londra, au fost cele mai frumoase, au fost vandute toate biletele. Am fost la Londra cu toata familia. Cu copiii, sotia mea, parintii, toti s-au bucurat pentru ce am obtinut'', a mentionat Novak.
Eduard Novak: "Merg la Rio sa iau o noua medalie de aur!"
Daca multi sportivi se gandesc la finalul carierei dupa o medalie de aur castigata la Jocurile Olimpice sau Paralimpice, Eduard Novak a dezvaluit ca nu vrea sa renunte, si ca va participa si la Paralimpiada de la Rio, din Brazilia. "Cand am ajuns la Miercurea Ciuc si am vazut ca m-au asteptat 2.000 de oameni in piata, am luat decizia sa merg si la Rio! Nu renunt! Observ ca s-a schimbat ceva in preferintele oamenilor. Dupa 3 luni de pauza, voi trage tare 3 ani de zile pentru ajunge si a face ceva la Rio. Viata mea nu s-a schimbat deloc dupa Jocurile Paralimpice, totul decurge normal. Eu imi doresc sa-mi continui cariera sportiva si asta voi putea doar daca voi ramane cu picioarele pe pamant. Eu stiu ce am de facut cu mine, cu banii pe care i-am castigat, nu cred ca viata mea se va schimba radical", a spus Eduard.
Carol Eduard Novak are planuri marete
Din 2013 pana in 2020 a fost presedintele Federatiei Romane de Ciclism, fiind si vicepresedinte al Uniunii Cicliste Balcanice si membru al Uniunii Cicliste Internationale (UCI). A fost ministrul Tineretului si Sportului in guvernele Citu si Ciuca, intre 23 decembrie 2020 si 15 iunie 2023.
Carol-Eduard NOVÁK - CV
In cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo, ciclistul roman de sosea si de pista, Carol-Eduard Novak, care este si ministrul sportului din Romania, a castigat medalia de argint la ciclism pe pista, proba de urmarire individuala C4 4000m masculin, stabilind astfel recordul mondial de a fi primul ministru al sportului din lume care castiga o medalie paralimpica, potrivit World Record Academy
Eduard Novak, a castigat medalia de argint la ciclism pe pista, proba de urmarire individuala C4 4.000 m masculin, la 27 august, pe velodromul Izu, la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.
Palmares
Jocurile Paralimpice
- 2008: Silver medal - contratimp LC2 - pe sosea
- 2012: Gold medal - urmarire C4 - pe pista
- 2012: Silver medal - contratimp C4 - pe sosea
- 2020: Silver medal - urmarire C4 - pe pista
Campionate Mondiale
- 2006: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism de la Aigle - Elvetia, proba de Contratimp, Sosea
- 2007: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism de la Bordeaux - Franta, proba de Fond, Sosea
- 2009: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism de la Bogogno - Italia, proba de Contratimp individual, Sosea
- 2009: Gold medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Bogogno - Italia, proba de Fond, Sosea
- 2009: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Manchester - Marea Britanie, proba de 1 km
- 2009: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Manchester - Marea Britanie, proba de 4 km
- 2011: Bronze medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Montichiari - Italia, proba de Urmarire 4 km
- 2011: Gold medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Roskilde - Danemarca, proba de Contratimp individual
- 2011: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Roskilde - Danemarca, proba de Fond
- 2012: Gold medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Los Angeles - SUA, proba de Urmarire 4 km
- 2012: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Los Angeles - SUA, proba de Contratimp 1 km
- 2013: Gold medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Baie Comeau - Canada, proba de Contratimp
- 2013: Gold medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Baie Comeau - Canada, proba de Fond
- 2014: Bronze medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Aquascalientes - Mexic, proba de Urmarire 4 km
- 2015: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Apeldoorn - Olanda, proba de Urmarire 4 km
- 2015: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Notwill - Elvetia, proba de Fond
- 2019: Bronze medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Sosea) de la Emmen - Olanda, proba de Contratimp Individual
- 2020: Silver medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Milton - Canada, proba de Urmarire 4 km
- 2020: Bronze medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Milton - Canada, proba de Contratimp 1 km
- 2020: Bronze medal - Campionatele Mondiale de Paraciclism (Pista) de la Milton - Canada, proba de Omnium
Campionate Europene
- 2003: Gold medal - Campionatele Europene de Paraciclism (Sosea) de la Teplice - Cehia, proba de Fond
- 2005: Gold medal - Campionatele Europene de Paraciclism (Sosea) de la Alkmaar - Olanda, proba de Fond
Campionate Nationale
- 2003: Silver medal - Campionatul National de Contratimp
- 2009: Silver medal - Campionatul National de Contratimp
Studii:
- Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.
Biografie si Palmares:
- Patinaj viteza:
- de 10 ori campion national la juniori mici si mari;
- multiplu recordman national la juniori mici si mari;
- locul 10 la CM de juniori;
- Ciclism:
- locul 3 la Campionatele Nationale de fond (2007);
- locul 3 la Campionatele Nationale de contratimp (2008);
- locul 3 la Balcaniada pe sosea din Serbia;
- locul 4 la Turul ciclist al Romaniei 2007;
- locul 1 la proba de fond a Campionatului National de Sosea, Harghita 2012
- Intreceri pentru persoane cu dizabilitati:
- campion european in 2003, 2004 si 2006;
- vicecampion mondial in 2006 si 2007;
- vicecampion paralimpic la Beijing 2008 in proba de contratimp, clasa LC2;
- campion mondial la proba de sosea si vicecampion la contratimp in Italia 2009;
- campion mondial la Campionatul Mondial de Paraciclism pe velodrom, Los Angeles 2012;
- medalia de bronz in proba de 1 kilometru contratimp a Campionatului Mondial de Paraciclism pe velodrom de la Los Angeles;
- campion paralimpic la Londra 2012 in proba de urmarire pe velodrom;
- vicecampion paralimpic la Londra 2012 in cursa de contratimp individual;
- vicecampion paralimpic la Tokio 2020 in proba de urmarire individuala 4.000 m.
- Detine fabrica de proteze si echipamente medicale MedExpert cu 5 puncte de lucru: Miercurea Ciuc, Sf. Gheorghe, Piatra Neamt, Brasov, Tg. Mures;
- Detine clubul de ciclism Tusnad Cycling Team;
- Coorganizator al Turului Tinutului Secuiesc de ciclism si organizator al competitiilor de mountain bike din Muntii Ciucului;
- Cetatean de Onoare al municipiului Miercurea Ciuc;
- Cetatean de Onoare al orasului Busteni;
- A primit titlul "Samurai Fighting Spirit" al Federatiei Romane de Kempo;
- Este casatorit cu Laura Novak si au impreuna 3 copii: Eduard, Edmond si Ingrid.
Video:
- Povestea lui Eduard Novac
- Webstock 2012
- Campion Paralimpic la Ciclism, Londra 2012
- Interviu cu Eduard Novak
- Vorbe grele cu Victor Ciutacu si Eduard Novak
Proba de 4.000 metri urmarire pe velodrom, din cadrul Jocurilor Paralimpice Londra 2012 (min. 7:28). Carol Eduard Novac a devenit primul campion roman la Jocurile Paralimpice.
COMMENTS
Postat la
%b %31, %2011Postat de
PetruFelicitari Carol pentru performantele tale si-ti ureaza succes in continuare un ciclist impatimit originar tot din M Ciuc ca si dumneata.
Petru - Targoviste
Postat la
%b %09, %2011Postat de
PetruEduard, felicitări pentru titlul mondial de la Roskilde - Danemarca !!!!!
Postat la
%b %11, %2011Postat de
danielBravos man!
https://www.adevarul.ro/sport/antifotbal/ciclism-CM-paraciclism-Eduard_Carol_Novak_0_551345152.html
Postat la
%b %14, %2013Postat de
bogdan alecuBUNA ZIUA, AS DORI SI EU MAI MULTE INFORMATII LEGATE DE CLUBURILE SPORTIVE PT PERSOANE CU HANDICAP.
AS DORI SA FAC SI EU UN SPORT DAR NU STIU UNDE SA MERG SI CUI SA MA ADRESEZ.
AM UN HANDICAP FIZIC - AMPUTARE (COAPSA DREAPTA ) PICIOR DREPT.
ASTEPT UN RASPUNS.
VA MULTUMESC.
CU RESPECT,
ALECU BOGDAN
Postat la
%b %14, %2013Postat de
danielSalut, ia legatura, in functie de zona geografica, cu urmatorii:
Club Sportiv Temerarii Arad
Club Sportiv "Show Time" Sfantu Gheorghe
APDF Sf. Haralambie Brasov
CCSH Lamont Cluj
Clubul Sportiv al Handicapatilor Fizic Maraton '93 Lugoj
Motivation