Vasile Stoica romanul intrat in Cartea RecordurilorVasile Stoica s-a nascut in luna iunie a anului 1970 la Maguri-Racatau, judetul Cluj, intr-o familie saraca si numeroasa, trei surori si patru frati, el fiind al patrulea nascut. Diagnosticul la nastere a fost: paraplegie congenitala. De la varsta de un an, pana la sapte ani, a stat mai mult prin spitale, suportand treisprezece operatii la membrele inferioare. Din pacate, acestea nu l-au ajutat, el fiind condamnat sa-si petreaca tot restul vietii intr-un scaun cu rotile.

UPDATE: Vasile Stoica, care s-a stins din viata la doar 49 de ani, in urma unui stop cardiac pe 24 iulie 2019. Odihneasca-se in pace!

Copilaria si-a petrecut-o la Caminul Scoala nr. 9 din Jucu de Sus, judetul Cluj, unde pana la varsta de 14 ani nu a avut acces la un carucior cu rotile. Vasile Stoica se defineste in perioada aceea ca fiind un "tarator" - asa erau denumiti copii de la Jucu care nu se puteau deplasa decat cu ajutorul mainilor, neavand carucioare.

In anul 1991 Vasile Stoica absolva Scoala de Arta, sectia pictura din Lugoj. Talentul lui la pictura incepe sa fie apreciat din ce in ce mai mult, participa la expozitii si incearca sa se intretina pictand.

In 1992 incepe sa practice sportul in fotoliu rulant. Incepand cu 1992 dupa ce am vizitat Franta si am vazut persoane cu handicap practicand sport atat de bine am decis sa devin si eu un sportiv.

Vasile Stoica este Cetatean de onoare al Lugojului si are deja in palmares un record mondial  pentru cea mai lunga distanta efectuata cu un fotoliu rulant in 24 de ore. Mai exact, in 2001, Stoica a parcurs in fix o zi 132 de km, in California, la College of the Canyons. El are sase turnee mari in care a parcurs nu mai putin de 70.000 de kilometri in scaunul cu rotile.

Vasile Stoica - Facebook

Performante:

 • 2015 - Proiectul "Europa fara bariere", turneu in cadrul caruia a parcurs nu mai putin de 1650 de kilometri, de la Lugoj la Strasbourg.
 • 2014 - turneu prin Europa spre cucerirea celui mai sudic punct al continentului, pe insula Gavdos, in Grecia, la 20 km de Cipru. Traseul cuprinde 12.000 de km prin Romania, Serbia, Macedonia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Portugalia, Spania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania (Lugoj - Atena, nefinalizat).
 • 2013 - Proiectul "Calatorie la Capul Nord", in care parcurge 11.000 de kilometri pana la Capul Nord. De la Timisoara, traseul sau este: Ungaria-Slovacia-Polonia-Lituania-Letonia-Estonia-Finlanda-Norvegia-Suedia-Anglia-Belgia-Olanda-Germania-Cehia-Austria-Ungaria-Romania.
 • 2008 - Proiectul intitulat sugestiv "Rotile curajului” este o calatorie spre China pentru a participa la deschiderea Jocurilor Paralimpice. Traseul pe care-l parcurge are 12.000 de kilometri si va traversa Romania, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Mongolia si China... Sportivul a reusit sa parcurga peste 3000 de km din cei 12.000 ce despart Lugojul de Beijing. Inceputul esecului a fost accidentul rutier pe care l-a suferit in capitala Republicii Moldova, Chisinau, unde i-a fost afectata partea electronica a fotoliului rulant. Folosindu-se doar de maini pentru deplasare, in apropiere de localitatea ruseasca Volgograd a suferit o fractura la una dintre ele din cauza greutatii bagajului atasat la mijlocul de transport si a fost nevoit sa intrerupa turneul inainte ca acesta sa fie finalizat.
 • 2006 - a intreprins cu succes o noua expeditie de peste 5.000 km, dincolo de granitele handicapului, in cautarea limitelor umane. Destinatia finala a fost Cabo Finisterre - sau Capatul Pamantului - cel mai vestic punct al Spaniei.
 • 2003 - turneu de la Los Angeles la Chicago. A strabatut 3800 km in 66 de zile trecand prin statele California, Arizona, New Mexico, Texas, Kansas, Oklahoma.
 • 2001 - a intrat in Cartea Recordurilor pentru doborarea recordului de 124 km detinut de un canadian, cea mai lunga distanta efectuata cu un fotoliu rulant pe o pista de stadion timp de 24 de ore. Recordul sau a fost abordat in serialului documentar "Broken Wings" ("Aripi frante").
 • 1998 - a inceput un nou turneu in jurul lumii cu fotoliul rulant. S-a reintors in tara in mai 1999 dupa ce a traversat Romania, Ungaria, Austria, Germania, Franta, Canada, Statele Unite (coasta estica si 500 km pe coasta vestica), Australia (coasta estica de la Melbourne la Cairns), Egipt, Turcia, Bulgaria si din nou Romania.
 • 1995 - a decis sa faca turul lumii in fotoliu rulant, pentru a ajunge la Atlanta cu ocazia deschiderii Jocurilor Paralimpice. A traversat Romania, Ungaria, Slovacia, Polonia, Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, si Franta. Din pacate, din cauza lipsei de fonduri a fost nevoit sa renunte.
 • 1994 - este presedintele Clubului Sportiv al Handicapatilor Fizic "Maraton'93" Lugoj pe care l-a infiintat in anul 1994 impreuna cu alti prieteni si colegi.
  1993 - este campion national la probele de viteza si rezistenta.
 • 1993 - a avut loc "Maratonul Curajului" care a constat in parcurgera a 3.400 km solitar in carucior rulant intr-o perioada de 40 de zile. A traversat Ungaria, Austria, Germania si Franta. Obiectivul acestui maraton a fost participarea la Conferinta Nationala a asociatiei "Bugies de Noel", traseul reprezentand un semn de multumire si prieteniei pentru toti cei care au ajutat persoanele cu handicap din Romania. A fost primit de doamna Danielle Mitterand la Palatul Elisee.
 • 1993 - a participat la maratonul Chalenge Day, care a avut loc la Bucuresti. A fost prima persoana in fotoliu rulant din Romania care a participat la acest maraton.
 • 1993 - a realizat traseul Lugoj - Siofok in carucior rulant (340 km in 4 zile).

Pe langa sport, unde este campion national la probele de viteza si rezistenta, Vasile are o pasiune deosebita pentru arta si informatica. El este pictor si web designer. Iar printre hobby-urile sale se afla pescuitul, baschetul si tenisul de masa. Ca semn de recunoastere a meritelor din activitatea sportiva, a activitatilor desfasurate privind sensibilizarea opiniei publice fata de problemele persoanelor cu dizabilitati, precum si pentru promovarea imaginii Lugojului si Romaniei in lume, Consiliul Local al Municipiului Lugoj i-a acordat lui Vasile Stoica in anul 1999 titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Lugoj.

Un articol foarte interesant despre Vasile Stoica, primul roman care a facut inconjurul lumii in fotoliu rulant, il gasiti aici

Galerie foto:

Vasile Stoica maraton-1 Vasile Stoica maraton-2 Vasile Stoica maraton-3 Vasile Stoica maraton-4

Vasile Stoica maraton-5 Vasile Stoica maraton-7 stoica-6 Vasile Stoica maraton-8

 Galerie video:Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează