O echipa de la Centrul National spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO) a reusit, in premiera mondiala, sa produca primele celule adulte de la un organism viu, cu caracteristicile celulelor stem embrionare. Pana acum celule stem embrionare fusesera obtinute doar in vase de laborator. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, faptul ca aceste celule stem embrionare, obtinute direct din interiorul organismului, au o capacitate mai larga de diferentiere decat cele obtinute prin cultura in vitro.
Experimentul cu soareci efectuat de specialistii de la Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas din Madrid ar putea deschide noi cai spre regenerarea tesuturilor defecte din corpul pacientilor afectati de numeroase boli, de la probleme cardiace pana la diabet.
Aplicatiile terapeutice ale acestei reusite - spre exemplu repararea maduvei spinarii unui pacient cu probleme sau crearea de celule producatoare de insulina - sunt inca departe de a fi realizate. Dr. Serrano afirma ca in cazul celor mai optimiste ipoteze, testele pe oameni vor incepe cel mai devreme peste 5 ani.
Aceasta noua metoda terapeutica ar putea consta in introducerea unor gene reprogramabile intr-un virus inofensiv care le-ar transporta in tesuturile umane bolnave sau afectate, unde mai intai ar produce celule susa iar apoi celule de reintinerire specializate.
Cercetatorii din Madrid au adaptat tehnica conceputa de Shinya Yamanaka din Japonia, pentru care cercetatorul a fost recompensat anul trecut cu Premiul Nobel. Oamenii de stiinta japonezi au creat un tip nou de celule susa embrionice - celulele susa pluripotente induse (iPS) - prin reprogramarea celulelor adulte intr-un vas de laborator cu ajutorul unei combinatii de patru gene, ce au permis "intoarcerea in timp" la o faza imatura in care celulele pot deveni orice tip de celula specializata.
Cercetatorii spanioli au conceput soareci modificati genetic cu acelasi cocktail de patru gene de reprogramare, iar apoi au activat cele patru gene prin adaugarea unui medicament in apa de baut a soarecilor.
Dupa cateva saptamani, in mai multe tesuturi si organe ale soarecilor au aparut celule stem embrionare. Cercetatorii au extras aceste celule si au demonstrat prin mai multe teste ca erau la fel precum celulele dintr-un embrion nou ce contine doar 16 celule. Cu alte cuvinte, aceste celule se afla intr-o faza chiar mai timpurie decat celulele iPS produse in vitro.
Celulele embrionare produse in "soarecii reprogramabili" pot supravietui si in afara animalelor in vase de cultura. "Cu alte cuvinte, le putem manipula in laborator", a explicat Maria Abad, principalul autor al studiului ce descrie reusita, cercetare publicata in prestigioasa publicatie Nature. "Urmatorul pas este studierea acestor celule pentru a afla daca pot produce in mod eficient diferite tesuturi, cum ar fi cel al pancreasului, al ficatului sau al rinichiului", spune Abad.
"Acum putem sa incepem sa ne gandim la metode prin care sa inducem regenerarea local si intr-un mod tranzitoriu in cazul unui tesut anume vatamat", a adaugat Manuel Serrano, seful laboratorului din Madrid.
Intr-un comentariu publicat in revista Nature sub semnatura a doi specialisti in celule susa de la Universitatea Harvard, George Daley si Alejandro De Los Angeles, se arata ca cercetarea echipei din Madrid este "o piatra de hotar pentru ceea ce ar putea deveni o strategie extrem de puternica in medicina regenerativa: reprogramarea tesuturilor in organisme vii".
"Marea provocare va fi controlarea atenta a fiecarui pas din aceasta tehnica prin care vom putea trata pacientii, astfel incat sa generam beneficii clinice si sa evitam totodata posibilele complicatii", a comentat Chris Mason, profesor de medicina regenerativa la University College London.
Sursa: sciencedaily.com
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.