Efect de sufocare in brevetarea celulelor stemIntr-un punct de vedere publicat pe 10 februarie in revista Science, o echipa de cercetatori condusi de biotehnicianul Johns Hopkins indeamna comunitatea oamenilor de stiinta sa actioneze in mod colectiv pentru a opri efectele negative pe care le poate produce brevetarea si privatizarea liniilor tehnologice de pionierat care furnizeaza date si produc celule stem. Expertii insista ca acest lucru inseamna lupta cu ambiguitatea rezultata din mai multe diferente fundamentale de obicei gasite in etica, drept si practica obisnuita.

Echipa condusa de Prof. Dr. Debra Mathews de la Johns Hopkins Berman Institute of Bioethics, spune ca esecurile in a manageria cum se cuvine brevetarea pe scara larga, in egala masura, de catre organizatii private si publice, ameninta sa ascunda ceea ce exista si ceea ce nu exista cu adevarat in domeniul public. In plus, aceasta dezordine ar putea foarte bine sa impiedice progresul spre descoperirea unor noi tratamente de care oamenii au disperata nevoie.

"Cumpararea cu insistenta a drepturilor de proprietate intelectuale a avut drept rezultat aparitia unui mozaic complex si confuz de proprietate si de control in domeniul stiintei de celule stem", spune Mathews, director asistent pentru programele stiintifice desfasurate la Institutul Berman. "In timp ce proprietatea intelectuala ofera un stimulent critic pentru a lua descoperirile stiintifice fundamentale si pentru a le traduce in produse comercializabile, transparenta in privinta acestei proprietati este de criticat".

In afara de Mathws, acest comentariu a fost sustinut si de David Winickoff, professor asociat de bioetica si societate la Universitatea Berkeley; California, Gregory Graff, professor asistent la Universitatea Statului Colorado, expert in drepturi de proprietate intelectuala; si Krishanu Saha, post-doctorand in Institutul Whitehead de Cercetare Biomedicala, din Cambridge.

"Urmarind tendintele din celelalte stiinte", scriu autorii, "cercetatorii care se ocupa de celule stem - si companiile si universitatile pentru care lucreaza acestia - isi afirma din ce in ce mai pregnand dreptul de proprietate intelectuala asupra tehnologiilor initiale, liniilor de celule, a genelor si a datelor asociate acestora".

Urmarirea si valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala sunt mult mai dificile decat urmarirea si valorificarea altor tipuri de active, de exemplu cele imobiliare, spune Graff. Acesta a folosit anologia cu un popular website de proprietati imobiliare, Multiple Listing Service, spunand ca nu exista echivalentul public al unui "MLS" pentru inregistrarea cercetatorilor care se ocupa de celulele stem.

"Lipsa de transparenta in ceea ce priveste proprietarul drepturilor intelectuale poate impiedica cercetarea si dezvoltarea in domeniul celulelor stem", spune Graff, "la fel si ambiguitatea reziltata din diferenta intre ceea ce apartine proprietatii privata si ceea ce apartine domeniului public".

Continuand pe aceeasi tema, autorul subliniaza aprofundarea neclaritatii in privinta a doua distinctii suplimentare si fundamentale. Unu, granita care separa ceea ce este "informatie" de ceea ce este "material" devine din ce in ce mai obscura. Doi, celulele stem nu sunt doar material de cercetare: Toate liniile de celule derivate din tesuturile umane - oameni care sunt interesati de viitorul materialului genetic, si de lege, au anumite drepturi personale care trebuiesc respectate.

"Programele de reformare a stiintei, existente pana in prezent, sunt bazate pe diagnosticarea partiala a problemei", spune Winickoff. "Avem nevoie de o sinteza conceptuala care sa reflecte modul in care celulele stem impletesc oamenii si lucrurile, informatia si materialele, domeniul public si proprietatea privata".

"O solutie corecta a problemei", continua Winickoff, "ar fi sa se abordeze corect toate aceste trei probleme complexe, iar noi ne gandim la o modalitate sa facem acest lucru".

Autorii au dat glas unei afirmatii similare, sustinuta de Hinxton Group, un consortiu international de experti in stiinta celulelor stem, etica si legislatie, care descriu climatul secretos din ce in ce mai evident creat de patentarea excesiva a drepturilor de proprietate intelectuala in interiorul comunitatii celulelor stem.

"Acestea sunt preocupari extrem de reale in bransa, deoarece privesc libertatea de a opera, preocupare pentru ca se aduna la orizont procese civile - chiar daca au investit sume mari de bani, apare pe neasteptate un drept intelectual despre care nu stiau", a spus Mathews, membru al Hinxton Group, la 24 ianuarie, in cadrul discutiei ce a coincis cu publicarea acestei declaratii consensuale.

Atat declaratia, cat si articolul de astazi, subliniaza necesitatea colaborarii intre informatii si centrele de materiale care ar putea extinde accesul si ajuta la clarificarea ce tipuri de informatii supuse proprietatii intelectuale, ce tipuri nu sunt. Autorii sugereaza ca o astfel de conclucrare ar putea lua forma unui portal centralizat pentru a accesa baza de date existenta, asa cum sunt Banca de Celule Stem a Marii Britanii si Registrul de Celule Stem Embrionare Umane.

Autorii recunosc ca, asemenea provocari majore la dezvoltarea acestor resurse si a altora similare includ asigurarea finantarii, proiectare si talent in programare, lucruri ce ar putea decide cine ar putea avea dreptul de proprietate intelectuala si supravegherea administrativa a cercetarilor.

Material oferit de Universitatea California - Berkeley

Sursa: PshysOrg

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .