Un finlandez orb in varsta de 46 de ani a reusit sa identifice litere si cadranul unui ceasornic dupa ce i-a fost implantat un cip experimental in Germania. Alti pacienti au prezentat la randul lor rezultate promitatoare.
Cipul le permite nevazatorilor sa detecteze obiecte cu propriii ochi, spre deosebire de o tehnologie rivala din SUA ce foloseste o camera video atasata unei perechi de ochelari.
Profesorul Eberhart Zrenner, de la Universitatea Tubingen din Germania si colegii sai de la compania Retina Implant AG au testat initial un cip plasat sub retina pe 11 nevazatori, scrie BBC News. Unii dintre ei nu au inregistrat nici o imbunatatire in urma implantului, afectiunea lor fiind prea avansata, insa majoritatea au reusit sa distinga obiecte luminoase. Doar atunci cand cipul a fost plasat cu mult in spatele retinei, in zona centrala (regiunea unde se formeaza imaginile), la trei pacienti, au fost obtinute cele mai bune rezultate.
Doi dintre subiecti isi pierdusera vedera din cauza unei afectiuni mostenite genetic, retinita pigmentara, iar cel de-al treilea suferea de o afectiune mostenita genetic inrudita – coroideremia. Prima dintre ele duce la degenerarea progresiva a celulelor din retina, rezultand in nictalopie (persoana vede normal numai noaptea sau in prezenta unei lumini slabe), vedere indreptata doar inainte si, in cele din urma, in orbire permanenta.
Cercetatorii germani au obtinut cele mai bune rezultate in cazul acestei afectiuni dupa ce au implantat cipul sub retina lui Miikka Terho, de 46 de ani, din Finlanda, care a reusit sa distinga tacamuri si o cana asezate pe masa, un cadran de ceasornic si sapte nuante diferite de gri. Finlandezul a reusit totodata sa se miste fara sprijin intr-o incapere si sa se apropie de oameni. Intr-o alta serie de teste, Miilkka Terho a citit litere, inclusiv numele sau, scris gresit in mod intentionat de catre cercetatori. Si-a dat seama ca prenumele sau avea aceeasi grafie cu cea a numelui soferului de curse finlandez Mika Hakkinnen.
"La trei sau patru zile dupa implant, cand totul s-a vindecat, am fost foarte surprins, exista activitate", spune Miikka Terho pentru BBC. "Imediat dupa asta, cand ochii mei intalneau lumina, puteam distinge licariri, activitate pe care n-o cunoscsem pana atunci. Apoi, zi dupa zi, cand am inceput sa exersez, am inceput sa vad din ce in ce mai bine tot timpul". Finlandezul a reusit in cele din urma sa citeasca litere antrenandu-si mintea sa distinga liniile componente care formeaza literele.
"Chiar daca am o vedere limitata, cipul ma va ajuta la orientare, sa merg pana undeva sau sa disting ce se afla in fata mea, chiar daca nu deslusesc toate detaliile marunte ale obiectului respectiv", mai spune Miikka Terho. Cipul transforma lumina captata de ochi in impulsuri electrice care sunt pompate in nervii optici din spatele ochilor. Dispozitivul are o sursa externa de energie, iar in timpul primelor teste a fost conectat la un cablu cuplat la o baterie. Echipa germana lucreaza acum la un cip care sa fie alimentat de un dispozitiv prins in spatele urechii.
Aceasta reusita incununeaza singura incercare de pana acum de restaurare a vederii la oameni care sufera de afectiuni ale retinei.
Sursa: HotNews
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.