organoide ale intestinului umanCercetatorii de la Hospital Medical Center Children au folosit celule stem pluripotente pentru a crea organoide de intestin uman care au fost transplantate la soareci si au fost pe deplin functionale. Intr-o buna zi, descoperirea ar putea duce la crearea de tesut intestinal uman personalizat pentru tratamentul bolilor gastro-intestinale.

Echipa, condusa de Doctorul Michael Helmrath, directorul Programului de reabilitare intestinala de la Hospital Medical Center Children, a publicat rezultatele cercetarilor in revista Nature Medicine.

Celulele stem (iPSCs) pluripotente au capacitatea de a se transforma in orice tip de tesut in organism. In acest studiu, Dr. Helmrath si echipa sa au folosit celule adulte umane din probele de piele și de sange pentru a dezvolta iPSCs "gol". Cercetatorii au adaugat apoi la iPSCs un "cocktail molecular" distinct care le-a incurajat sa se dezvolte in organoide intestinale - structuri in miniatura care seamana cu intestinul.

Obtinute organoidele, echipa le-a transplantat apoi in rinichii unor soareci cu sistem imunitar modificat genetic si acest lucru le-a permis sa accepte tesuturi umane. Organoidele aveau capacitatea de a obtine cantitatea optima de sange pentru a se dezvolta in tesutul intestinal uman matur.

Conform cercetatorilor, fiecare soarece a produs un nivel ridicat de tesut intestinal uman complet functional. Organoidele au crescut si s-au inmultit de la sine dupa ce au fost atasate la rinichi.

"Mucoasa contine toate celulele diferentiate și este reinnoita in mod continuu datorita proliferarii celulelor stem intestinale", spune Dr. Helmrath. "In plus, mucoasa a dezvoltat atat capacitatea de absorbtie cat si cea digestiva, capacitati care nu au fost evidente in vasul de cultura. Este important sa subliniem faptul ca si straturile musculare ale intestinului s-au dezvoltat."

Descoperirea are potentialul de a elimina medicamentele pentru toata viata si de a preveni respingerea transplantului

Cercetatorii afirma ca aceste rezultate ar putea deschide calea tratamentelor personalizate pentru persoanele cu tulburari gastro-intestinale sau cu functie digestiva redusa ca urmare a altor conditii.

Celulele pacientului ar putea fi folosite pentru a crea tesut intestinal, care ulterior poate fi transplantat. Acest lucru ar putea impiedica respingerea transplantului si elimina nevoia de medicamente pentru toata viata.

Comentand rezultatele, Dr. Helmrath spune:

"Acest studiu sustine ideea ca celulele specifice ale pacientului pot fi folosite pentru a cultiva intestinul si ofera un nou mod de a studia mai multe boli si conditiile in care se produce insuficienta intestinala, de la boli genetice care apar la nastere pana la cele care afecteaza mai tarziu in viata, cum ar fi cancerul și boala Crohn. In plus, studiul propune si obiectivul pe termen lung de a inlocui tesutul deteriorat din intestinul uman cu noul tesut in crestere de la celulele stem pluripotente."

Cercetarea ar putea avea beneficii imediate, de exemplu stimularea dezvoltarii de noi medicamente. Organoidele dezvoltate in laboratoare ar putea inlocui nevoia de modele animale crescute pentru a simula bolile umane. Testarea pe aceste modele prezinta adesea probleme; unele medicamente care sunt eficiente la soareci, de exemplu, nu sunt eficiente la om.

Sursa: medimagazine.it

Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate. 

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.