Descoperire stiintifica majora in studiul celulelor stem

descoperire-majora-celule-stemCercetatorii specializati in studierea celulor stem au anuntat o "descoperire stiintifica majora", ce are potentialul de a deschide calea catre o noua epoca a medicinei personalizate. Oamenii de stiinta din Japonia au aratat ca celulele susa pot fi create rapid prin simpla scufundare a celulelor sanguine in acid.

Celulele tratate cu acid ar putea deveni o metoda eficienta utilizata pentru a vindeca o serie de boli grave, precum maladia Alzheimer, cele cardiace si accidentele vasculare cerebrale, au anuntat oamenii de stiinta japonezi.

Maduva osoasa artificala folosita pentru a trata leucemia

maduva osoasa artificala folosita pentru a trata leucemiaOamenii de stiinta fac primii pasi experimentali in incercarea de a obtine maduva artificiala, cultivand celule stem intr-un mediu de laborator, in incercarea de a asigura un tratament eficient pentru bolnavii de leucemie, conform LiveScience.

De mai multe decade medicii folosesc transplantul de celule stem prelevate din maduva unor donatori sanatosi pentru a trata leucemia, o metoda destul de eficienta, dar din pacate nu sunt suficienti de multi donatori pentru ca aceste celule stem sa ajunga la toti bolnavii de leucemie.

Transplantul de celule stem in leziunile maduvei spinarii

soareci-transplant-stemTransplantul de celule stem in leziunile post-traumatice ale maduvei spinarii: o revizuire sistematica si o meta-analiza de studii pe animale.

Leziunile coloanei vertebrale sunt in mare parte cauzate de traume, de multe ori efectuate in traficul rutier sau incidente sportive, deseori cu consecinte devastatoare si ireversibile, si avand, din pacate, o prevalenta relativ ridicata (250.000 de pacienti in SUA, 80% din cazuri sunt de sex masculin). Campanii de nivel ridicat, cum ar fi actorul Christopher Reeve, el insusi o victima a leziunilor maduvei spinarii legate de sport, au pus mari sperante in transplantul de celule stem. Dar cat de probabil este sa functioneze?

Cercetarea zonei optime pentru transplant celular in tratarea TVM

soareci-bioluminiscentiDupa ce soarecii de laborator au primit o leziune contondenta a maduvei spinarii la nivelul T10, doze mici si mari de celule stem / progenitoare neuronale (NS/PCs) derivate de la soareci fetali transgenici, etichetati-bioluminiscenti, au fost injectate in patru grupuri de soareci, fie in epicentrul leziunii, fie in zonele superioare ori inferioare. Un grup de control, a fost injectat in mod similar, cu tampon fosfat salin. Soarecii care au primit celulele NS / PC au prezentat o recuperare functionala a functiei motoare, in timp ce cei din grupul de control, nu.

Metoda noua pentru regenerarea parului

christi-regenerarea-paruluiOamenii de stiinta au descoperit o noua metoda prin care sa faca parul sa creasca, despre care afirma ca va duce la tratamente mai eficiente impotriva calvitiei. Autorul noii cercetari este Angela Christiano, un genetician specializat in par si totodata profesor de dermatologie la Columbia University Medical Center. Pana acum, tehnica a fost testata doar pe soareci, insa cercetatorii au reusit sa o foloseasca cu succes pentru a creste par pe piele umana atasata pe aceste animale.

Celulele stem embrionare produse din organisme adulte vii

celule-stem-viiO echipa de la Centrul National spaniol de Cercetare a Cancerului (CNIO) a reusit, in premiera mondiala, sa produca primele celule adulte de la un organism viu, cu caracteristicile celulelor stem embrionare. Pana acum celule stem embrionare fusesera obtinute doar in vase de laborator. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, faptul ca aceste celule stem embrionare, obtinute direct din interiorul organismului, au o capacitate mai larga de diferentiere decat cele obtinute prin cultura in vitro.

Celule stem din urina folosite pentru a creste dintii

dinti-celule-stem-urinaOamenii de stiinta au crescut dinti rudimentari dintr-o sursa de celule stem cel putin neasteptata, urina umana. Rezultatele, publicate in Cell Regeneration Journal, au aratat ca urina poate fi folosita ca o sursa de celule stem, care la randul lor pot fi folosite pentru "cresterea" unor structuri asemanatoare dintilor. Echipa din China spera ca tehnica sa fie dezvoltata, astfel incat pe viitor dintii pierduti sa poata fi inlocuiti cu ajutorul acesteia.

Un studiu respinge existenta celulelor stem VSEL

Un studiu respinge existenta celulelor stem VSELIntr-un studiu publicat saptamana aceasta, cercetatorii americani resping existenta in sange si in maduva osoasa a oricaror celule stem de tip embrionar, denumite VSEL, identificate in cercetarile precedente. Initial, in 2006, oamenii de stiinta anuntasera descoperirea de celule stem la soareci, iar studii ulterioare au relevat prezenta lor si la oameni.

"Ficat uman" creat in laborator

ficat-uman-creat-in-laboratorOamenii de stiinta din Japonia au reusit sa dezvolte un ficat in laborator folosindu-se de celule stem. Acestia s-au declarat complet uimiti de faptul ca una dintre cele mai importante parti ale aparatului digestiv a inceput sa se formeze spontan, arata BBC.

"Mugurii" de ficat, adica fragmente mici in primele stadii de dezvoltare a organului digestiv, vor putea inlocui ficatul bolnav al persoanelor cu insuficienta hepatica. De altfel, cercetatorii din intreaga lume incearca sa "creasca" organe in laborator pentru a suplini deficitul donatorilor. Exista deja pacienti care au vezici urinare dezvoltate din propriile celule, dar producerea unor organe mult mai complexe, cum ar fi rinichii sau ficatul, este o reala provocare pentru oamenii de stiinta.