Multiple-sclerosis-placental-cellsMai multi pacienti cu scleroza multipla au fost tratati cu succes, pentru prima data, cu ajutorul unui implant de celule stem placentare, in cadrul unui experiment al cercetatorilor de la Spitalul "Muntele Sinai" din New York. In cadrul experimentului, celulele nervoase deteriorate au fost reparate cu succes si tolerate de catre organism cu ajutorul PDA-001, un grup de celule placentare, care seamana cu tesutul conjunctiv gasit in maduva osoasa.

Scleroza multipla (SM) este o boala cronica, incurabila, care altereaza profund viata pacientilor.

Tratamentul a fost pus la punct si aplicat in cadrul unui studiu al oamenilor de stiinta de la Spitalului "Muntele Sinai" din New York, SUA.

"Aceasta este prima data cand celulele stem derivate din placenta au fost testate in calitate de posibila terapie in scleroza multipla. Urmatorul pas va fi eficacitatii tratamentului la un numar mai mare de pacienti cu SM, dar putem vorbi deja de o noua frontiera in ceea ce priveste tratamentul acestei afectiuni", a declarat Fred Lublin, directorul Centrului Dickinson Corinne Goldsmith pentru Scleroza Multipla, autorul principal al studiului.

Atunci cand o persoana este diagnosticata cu scleroza multipla, boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului perturba fluxul de informatii intre creier si restul corpului. Simptomele bolii sunt imprevizibile si pot varia ca severitate de la o persoana la alta, dar intotdeauna se agraveaza odata cu trecerea timpului.

Cercetatorii au examinat efectele tratamentului inovator in cazul a 16 pacienti cu SM, cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani. Dintre acestia, unii sufereau de scleroza multipla recurent-remisiva (SMRR), iar altii aveau versiunea cronica si mai debilitanta a bolii, numita scleroza multipla secundar-progresiva (SMSP).

Subiectii au fost impartiti in trei grupuri: primul a primit o doza mare de PDA-001, al doilea - o doza mica, iar celuid de-al treilea i-a fost administrat un placebo. Chiar daca exista intotdeauna un risc de agravare a sclerozei multiple odata ce sistemul imunitar este "stimulat" prin transplant de celule, dupa sase luni, majoritatea pacientilor tratati cu PDA-001 au prezentat o stabilizare a bolii sau chiar o amelorare.

Autorii studiului spera sa inteleaga mai multe despre modul in care celulele placentare contribuie la "peticirea" zonelor afectate din creier si maduva spinarii. Obiectivul lor pe termen lung, spun acestia, este dezvoltarea terapiei care sa permita repararea sistemului nervos deteriorat.

Rezultatele studiului au fost publicate in revista de specialitate "Scleroza Multipla si alte Tulburari Conexe".

Sursa: medicalnewstoday.com

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează