Teste clinice pentru terapia cu celule stem in leziuni ale maduvei spinariiMedicina regenerativa pentru leziunile maduvei spinarii (TVM) se dovedeste a fi de ajutor pentru organismul uman in crearea de celule noi si conexiuni nervoase care sunt taiate in timpul unei leziuni. Intr-o recenzie a cercetarii stiintifice actuale pentru tratamentul cu celule stem in leziuni ale maduvei spinarii publicat luna aceasta in Springer Journal Neurotheraputics, dr. Michael Fehlings si dr. Reaz Vawda de la Centrul de Neurostiinte Krembil, Toronto Western Hospital din Ontario, Canada, ofera dovezi care sustin cercetatorii iti continue munca si in afara laboratorului si sa efectueze pe oameni probe clinice pentru celule stem.

Leziunea maduvei spinarii ramane una dintre cele mai dificile afectiuni de vindecat. In ciuda progreselor realizate in cazul interventilor chirurgicale, medicamentelor si programelor de reabilitare, numarul mare de leziuni care afecteaza in cele din urma organismul la nivel celular nu poate fi inversat.

Cercetarea celulelor stem aduce sperante imense pentru cei care raman paralizati in urma unei asemenea leziuni devastatoare. Dar, conform spuselor doctorului Fehlings, pacientii nu sunt in masura sa realizeze beneficiile potentiale ale terapiei cu celule stem deoarece aceasta este in mare parte blocata in laborator.

"Cu exceptia catorva studii clinice, cercetarea actuala este blocata in faza de experiment animal". a afirmat dr. Fehlings. "Cercetatorii din lumea intreaga au demonstrat atat cat s-a putut in modelele de laborator ca celulele stem au un impact asupra leziunilor coloanei vertebrale si pot fi transplantate pacientilor. Acum, avem nevoie de sprijinul si coordonarea organismelor de reglementare pentru a ajuta aceasta stiinta sa evolueze".

Studiul evalueaza critic 11 tipuri diferite de celule / surse si elementele de proba care sa justifice utilizarea lor. De exemplu, celulele stromale din maduva osoasa au un record stabilit de siguranta, precum si un efect benefic dupa o leziune a maduvei spinarii din zona toracica. Celulele progenitoare gliale si celulele progenitoare oligodendrocite  sunt descrise ca avand un palmares care favorizeaza continuarea mai multor teste clinice, iar celulele progenitoare neuronale, dintre care o parte derivate din celule embrionare umane care au fost supuse unor teste pre-clinice intensive de siguranta, pot avea beneficii potentiale.

Leziunile maduvei spinarii nu numai ca provoaca invaliditate pe viata si efecte psihice majore, dar cele la nivelul coloanei cervicale (gat) au o rata a mortalitatii de 10 procente in primul an de la producerea accidentului si o o durata de viata preconizata la doar 10 - 15 ani dupa leziune.

Unele dintre probele pentru cresterea si extinderea cercetarilor clinice din studiu includ:

Exista mai bine de o duzina de terapii cu celule, recent finalizate, in curs de desfasurare sau in faza initiala pentru leziuni ale maduvei spinarii.

Nici un mod experimental, cu rozatoare sau de alta natura, nu poate imita la perfectie conditia umana si este o piedica nerealista pentru ca toate descoperirile pre-clinice sa fie confirmate pe animale.

Exista numeroase studii pre-clinice si clinice de siguranta, de o calitate si incredere satisfacatoare realizate pana acum, pentru a justifica transferarea imediata in clinica.

Progresele inregistrate in punerea in aplicare a stiintei neuroregeneratoare pentru leziuni ale maduvei spinarii pot fi realizate cu o abordare a investigatie care sa echilibreze cercetarea preclinica ireprosabila cu riguroase studii clinice de natura morala.

"In acest moment, o puternica pledoarie a pacientului ar putea sa ofere un impuls pentru a ajuta la transferarea prezentei cercetari in aplicatii clinice", a afirmat doctorul Fehlings. "Avansand, toate drumurile clinice trebuie sa implice aprecieri egal revizuite, reglementare, monitorizare independenta, dublare, transparenta si pastratrea unei inregistrari precise a fiecarei parti a procesului".

Doctorul Fehlings recunoaste ca nicio interventie clinica nu este 100% fara riscuri si ofera ca exemplu alte terapii noi precum transplantul de maduva osoasa si vaccinul polio pentru a lamuri modul in care stiinta a evoluat in ciuda piedicilor de-a lungul drumului.

Sursa: MedicalNewsToday

Articol tradus de Sabina Elena, voluntar ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.