tipuri-de-celule-stemMai multi termeni diferiti sunt folositi pentru a descrie tipurile de celule stem, de multe ori facand referire la locul de unde provin sau la stadiul de dezvoltare. Este posibil sa fi auzit de urmatorii termeni:

Celule Stem Adulte sau Celule Stem din Tesut Specific

Multe tesuturi adulte contin celule stem care pot inlocui celulele moarte sau sa refaca tesutul dupa leziune. Pielea, muschii, intestinul si maduva, toate contin propriile celule stem. In maduva osoasa miliarde de noi globule rosii se produc zilnic.

Celulele stem adulte au tesut specific, adica se gasesc intr-un anume tesut din corp si formeaza noi celule adulte apartinand unui anume tesut sau organ. Nu se cunoaste exact daca toate organele, ca de exemplu inima, au celule stem. Termenul de "celule stem adulte" are adesea o semnificatie mai ampla si poate face referire si la celulele stem placentare sau cele din sange.

Exista cateva terapii cu celule stem acceptate in medicina si acestea folosesc celule stem specifice. Provin din maduva spinarii sau din sange si sunt folosite pentru tratamentul unor boli sau pentru refacerea sistemului sangvin afectat in urma anumitor tipuri de cancer, ori la recuperare dupa arsuri sau la afectiuni ale corneei. In toate cazurile mentionate celulele stem vindeca tesuturi identice cu cele din care provin.

Un alt tip de celule stem adulte sunt MSCs. Acestea se gasesc intr-o varietate de tesuturi, printre care si maduva osoasa si au capacitatea de a produce oase, cartilagii si grasime. Este de asemeni posibil ca acestea sau alte celule asemanatoate sa ajute la regenerarea tuturor tesuturilor. Studiile facute pe animale incearca sa evidentieze daca celulele amintite pot trata boli precum artrita, sau fracturile care nu se mai vindeca. Se banuieste ca aceste celule pot ajuta sistemul imunitar sa faca fata mai bine afectiunilor.cele stem omnipotente determinate

Celule Stem ale Fetusului

Asa cum le spune si numele, aceste celule sunt luate din fetus. Ne referim aici la copilul de zece saptamani. Majoritatea tesuturilor fetusului au celule stem care fac posibila cresterea si dezvoltarea rapida a organelor. La fel ca celulele stem adulte, cele ale fetusului sunt in general specifice si duc la aparitia celulelor mature dintr-un anumit tesut sau organ.

celule stem ale fetusului

Celule Stem din Sangele Cordonului Ombilical

La nastere sangele din cordonul ombilical este bogat in celule stem care formeaza sangele. Folosirea acestor celule se aseamana cu cele extrase din maduva si se folosesc pentru a reface sistemul sangvin dupa animite tipuri de cancer. Asemeni celulelor stem amintite si ele formeaza tesuturi specifice.

Celule Stem Embrionare

Celule stem embrionare sunt extrase din embrion si pot, in teorie, sa dea nastere oricarui tip de celule din organism. Insa ghidarea, in laborator, a acestor celule sa devina un anumit tip de celule nu e la indemana oricui. Ele prezinta chiar riscul de a se transforma in celule canceroase dupa transplant. Pentru a fi folosite in tratament, aceste celule trebuie ajutate sa se transforme in celule ceva mai dezvoltate, asta pentru a evita riscul de a se transforma in celule canceroase. Cu toate ca aceste celule ne ajuta sa intelegem mai bine bolile si au un viitor promitator, ele nu sunt acceptate in medicina pentru nici un fel de tratament.

Celule Stem Omnipotente Determinate (iPS cells)

In 2006 oamenii de stiinta au reusit sa "reprogrameze", in laborator, celulele cu o functie determinata (cum ar fi celulele pielii), si astfel sa se comporte ca celulele stem embrionare. Aceste celule, numite celule stem omnipotente determinate sau celule iPS sunt create prin fortarea celulelor cu functie sa exprime gene care in mod normal sunt facute de celulele stem embrionare si sa le controleze evolutia. Celulele stem embrionare si celulele iPS au multe caracteristici comune, printre care si capacitatea de a se transforma in orice tip de organe sau tesuturi, insa ele nu sunt identice si ca atare pot avea un comportament usor diferit. Celulele iPS reprezinta o metoda buna de a crea si studia celulele bolnave. Insa metodele folosite la crearea celulelor iPS trebuie pregatite cu mare atentie pentru a putea da nastere acestora si a le folosi in siguranta si cu eficienta in terapii.

Sursa: closerlookatstemcells.org

Articol tradus de Amadeo Dascalu, voluntar ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează