Leziunile maduvei cervicale

Leziunile maduvei cervicaleLeziunile partii superioare a maduvei cervicale (C1-C3), conduc la paralizia diafragmului si a altor muschi respiratori, care poate fi fatala pacientului pana cand situatia sa este recunoscuta si i se administreaza O2 pe masca.

De exemplu, un pacient a fost accidentat in timpul unui meci de rugby, producandu-se o fractura la nivelul C2. Un medic prezent la fata locului a adus din masina un aparat de ventilatie artificiala si l-a ventilat pe pacient pana cand acesta a fost transportat la spital. Pacientul a supravietuit, leziunea a devenit in timp incompleta, si a devenit capabil sa respire neasistat, urmand apoi un program de recuperare pentru a-si obtine independenta in fotoliu rulant.

Leziunile medulare incomplete

Leziunile medulare incompleteTermenul de leziune incompleta grupeaza toate situatiile in care pacientii prezinta o "crutare" a activitatii neuronale sub nivelul leziunii.

In ultimii 10 ani s-a inregistrat o crestere considerabila a numarului pacientilor cu leziuni medulare incomplete. Aproximativ 50% din pacientii internati intr-o unitate de specialitate pot prezenta o “crutare” care se poate manifesta ca o contractie slaba a unui muschi, sau pastrarea unui anumit grad de sensibilitate proprioceptiva, pana la existenta premizelor unei recuperari functionale complete. Imbunatatirea cunostintelor despre leziunile medulare a avut ca urmare aparitia posibilitatii de a trata pacientii mai eficient la locul accidentului si ulterior, dupa internarea in spital.

Leziunile medulare complete

fractura_medulara_completa

Leziunea vertebro-medulara "completa" reprezinta lipsa miscarilor si a sensibilitatii mai jos de nivelul leziunii. (exemplu: Tetraplegie "C5 completa" reprezinta lezarea maduvei la nivelul celui de-al 5-lea nerv spinal si absenta miscarilor si a sensibilitatii mai jos de nivelul leziunii).

Intr-un prejudiciu complet, ambele parti ale corpului sunt la fel de afectate. Leziunea completa a maduvei spinarii va duce la paraplegie completa sau tetraplegie completa.

Viata intr-un scaun cu rotile

Viata intr-un scaun cu rotileViata intr-un scaun cu rotile ofera o perspectiva unica. Astfel, pentru o persoana cu lezine a maduvei spinarii, situatie invalidanta, viata devine total diferita fata de cea dinainte, din punct de vedere fizic, profesional, social, relational, psihologic. Pentru multe astfel de persoane, o viata apropiata de normal este totusi posibila. Recuperarea isi propune tocmai acest scop, acela de a ajuta pacientul sa atinga cel mai mare nivel de independenta in conditiile date, folosind la maximum ceea ce i-a mai ramas.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .