Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #45277

Nicoleta B, ne intreaba in Comunitatea Prostemcell ;

" SPOR 15% PTR.PERSOANELE CU HANDICAP
Buna ziua,
Mi-am inteles unele nelamuriri, citind cele de mai sus!
Cum ramane cu discriminarea? Credeti ca la privivat sau "Regie" sau ori care ar fi forma de organizare ...muncesti mai putin ca la stat? De ce o persoana cu acelas grad de incadrare are un spor, un beneficiu, pentru lucrul acesta (atentie! nu pentru ce calificare are sau pentru competenta ci pentru ca are un certificat de incadrare in grad de handicap), si altele nu? "


Ii rasundem ;
Statul roman incearca sa reglementeze legal o situatie speciala.

In primul rand, persoana cu dizabilitate grava sau/si persoana cu dizabilitate accentuata are capacitatea de munca in cea mai mare parte pierduta. Aceasta situatie corespunde gradului 1 (unu) si gradului 2 (doi) de invaliditate.
In astfel de conditii persoanele respective nu sunt obligate sa munceasca pentru ca nu pot muncii.

In acest context se acorda acest spor de 15 % la salariu.
Ce relevanta are daca persoana lucreaza in sectorul privat sau bugetar ? Efortul este acelasi. Totul ar trebuii reglementat prin lege.
:) :) :)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #47101

Cei 100.000 de posibili angajati pe care Romania nu ii vede

de26f1fc12953342ce7f8bd7f4ff0bfa-1063x560-00-86.jpg


Criza de pe piata fortei de munca determina tot mai multe companii, in special din retail, constructii sau turism, sa isi indrepte atentia spre atragerea de muncitori straini. Zilele trecute, de exemplu, se vehicula venirea a 500.000 de muncitori pakistanezi pe piata locala. Asta in conditiile in care in Romania exista peste 100.000 de nevazatori, majoritatea neangajati, care, cu minimum de efort si investitii, pot fi integrati pe piata fortei de munca.

“Practic, aceste persoane pot avea orice job pentru care au pregatire si studii, insa cea mai mare problema pentru integrarea lor pe piata fortei de munca este accesibilizarea locurilor de munca. Mai exact, trebuie sa le asiguram mobilitate – deplasarea pana la job - si adaptarea locului de munca - de exemplu, exista softuri care pot citi ecranele computerelor astfel incat persoanele nevazatoare sa isi poate desfasura activitatea la fel de responsabil si rapid ca un om care vede”, a declarat, pentru Wall-Street, Camelia Platt, directorul executiv al fundatiei romano-britanice Light Into Europe care desfasoara primul program de caini ghizi pentru nevazatori din Romania.

Multinationala care a renuntat la o angajata care a orbit
Potrivit reprezentantei Light Into Europe, costurile pentru accesibilizarea locului de munca pentru un nevazator se ridica la cateva mii de euro, insa, pe termen mediu si lung angajatorul isi recupereaza investitia.

18 dintre cei 20 de nevazatori care beneficiaza de asistenta cainilor ghizi au un loc de munca.

Unul dintre cei mai recenti beneficiari este Ana, o tanara de aproape 30 de ani care, in urma cu 8 ani, si-a pierdut vederea, in urma unui diagnostic medical sever. Nici familia si nici angajatorul de atunci nu au inteles situatia tinerei.

“Cand a primit cruntul diagnostic, Ana era studenta si lucra intr-o multinationala care nu a avut nicio problema in a renunta la ea atunci cand aceasta si-a pierdut vederea. Fata a venit la noi, cu moralul la pamant, insa in doar 6 luni a primit un caine ghid si apoi a inceput sa isi caute de lucru. Acum este angajata in departamentul de resurse umane al unei companii care furnizeaza servicii de call center”, povesteste Platt.

Un alt exemplu de integrare este cel al Ancai Ilie, care, cu ajutorul cainelui ghid Bryoni s-a dus la job, dar si-a si dus fata la cursurile de sah, aceasta devenind campioana nationala la acest sport.

Un nevazator a fost ministul in Cabinetul lui Tony Blair
Andrew Noble (foto), ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, este unul dintre sustinatorii programului de integrare a nevazatorilor pe piata fortei de munca din Romania.

Sustin acest proiect pentru ca viata cetatenilor nevazatori din Romania este mult mai putin dezvoltata decat in alte tari europene. Cred ca mediul de business ar trebui sa se implice pentru ca sunt peste 100.000 de posibili angajati care nu lucreaza in conditiile unui deficit foarte mare de foarta de munca in Romania.

Ambasadorul a venit cu exemplul propriei tari, unde nevazatorii lucreaza in toate domeniile, multe dintre aceste job-uri fiind chiar in cadrul guvernului britanic. Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui David Blunkett, primul ministru nevazator din guvernul britanic.

Pentru a intelege el insusi cat este de complicat sa fii nevazator, Noble a incercat sa parcurga cateva sute de metri, legat la ochi, fiind ajutat de un caine ghid.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #47116

Felicitari, Andreea! Medic rezident in scaun cu rotile! Tanara care a învins sistemul si prejudecățile celor din jur a reușit sa isi îndeplinească vis

andreea_nechita_copy-905x509.jpg


Felicitari, Andreea! Medic rezident in scaun cu rotile! Tanara care a învins sistemul si prejudecățile celor din jur a reușit sa isi îndeplinească visul!

Imobilizata intr-un scaun cu rotile din cauza unei boli genetice, o tanara din Iasi a reusit sa isi vada visul implinit.
A absolvit anul acesta Facultatea de Medicina

Acum este medic rezident in Dermatovenerologie si incearca sa faca fata tuturor provocarilor ce le presupune aceasta profesie

Andreea Nechita este o tanara in varsta de 25 de ani care demonstreaza in fiecare zi ca viata poate fi traita frumos si cu intensitate chiar daca, din cauza unor probleme din nastere, nu se poate deplasa singura. Tanara este un exemplu de ambitie si motivatie pentru multi, reusind sa isi urmeze visul de a deveni medic, chiar daca este imobilizata intr-un scaun cu rotile.

Cu totii stim ca intrarea la facultate, atunci când nu te poti deplasa singur, poate deveni un act de mare curaj, intrucat majoritatea universitatilor din tara au un nivel redus de accesibilitate. Pe langa acest aspect, intervine si lupta cu prejudecatile si cu un sistem educational care nu încurajeaza deloc accesul persoanelor cu dizabilitati la educatie. Andreea a învins acest context nefericit si a reusit sa depaseasca toate obstacolele pe care le-a intampinat, iar anul acesta a terminat Facultatea de Medicina din Iasi, imobilizata fiind într-un scaun cu rotile.

„Cei 6 ani de facultate au trecut mult mai repede decat ma asteptam, insa trebuie sa recunosc ca nu a fost usor. Au fost sesiuni grele si obositoare, dar toate m-au invatat ca un medic trebuie sa se dedice in totalitate profesiei sale. Marea majoritate a colegilor mei m-au tratat normal, m-au ajutat si au stiut sa îmi ofere mereu o vorba buna sau un sfat. Atât profesorii, cât si colegii au fost surprinsi de ceea ce imi propusesem, dar cred ca vointa si curajul meu i-au convins. Chiar daca am absolvit doar de cateva luni, deja le simt lipsa colegilor si a orelor de curs. Am fost acolo zi de zi, si cu siguranta am avut ceva de invatat de la fiecare”, a spus Andreea.

Copilarie furata de tratamente si investigatii

Desi la nastere parea un copil perfect sanatos, odata cu trecerea anilor, parintii au observat unele modificari de deplasare. Dupa mai multe investigatii si mult timp pierdut prin spitale, Andreea a fost diagnosticata cu o boala genetica numita Amiotrofie spinala tipul III.

„Boala a debutat usor, dar sigur si aproape ireversibil. Mergeam mai incet comparativ cu ceilalti copii de varsta mea, urcam scarile cu dificultate, si mai tarziu, spre adolescenta, mi-am pierdut abilitatea de a merge independent. Toata copilaria mi-am petrecut-o prin diferite clinici pentru a afla un diagnostic cert, desi, de cele mai multe ori, diagnosticele erau diferite, la fel ca si tratamentele indicate. In anul 2007, dupa un consult in China, mi s-a confirmat diagnosticul. Tot atunci am inceput si terapia cu celule stem si OEC, dar fara sa obtin imbunatatiri. Un an mai tarziu, in 2008, am fost supusa unei noi incercari: operatie de ocluzie intestinala care mi-a adus ca si bonus starea de soc septic. Dupa o lunga perioada de repaus, incercand sa ma ridic, mi-am dat seama ca am pierdut tot ceea ce obtinusem prin kinetoterapie”, a explicat Andreea Nechita.

Din pacate, nu doar copilaria a pierdut-o, ci si perioada frumoasa a adolescentei. Desi a intampinat multe dificultati, tanara nu a renuntat. A primit constant incurajari si ajutor din partea celor din jur, si astfel, a decis sa-si urmeze visul de a deveni medic.

„Intr-adevar, era o dorinta din copilarie, doar la stadiul de vis, dar m-am hotarat sa o concretizez, apucandu-ma de invatat. Parintii mei, familia mea si profesorii au fost cei care au avut incredere ca voi reusi. Nu aveam niciun motiv pentru care sa ma limitez si sa raman doar cu diploma de Bacalaureat”, a declarat tanara.

Acum este medic rezident in Dermatovenerologie
Timpul petrecut în spitale si pe la diferite centre de recuperare, i-au intensificat aspiratia de a urma Facultatea de Medicina. Aceasta dorinta a fost sustinuta si de speranta vindecarii sale.

„Avand in vedere situatia mea, mi-am dorit o meserie stabila, in care sa interactionez cu oamenii si sa pot sa ii ajut. Cine poate întelege mai mult suferinta, decât cel care trece prin ea? Consider ca abilitatea de a asculta ti întelege pe cel în suferinta este enorm de importanta si contribuie la tratamentul oricarei patologii. Cu siguranta aceste calitati ma vor ajuta sa devin un medic bun”, a spus Andreea.

In toti acesti ani, Andreea a invatat sa se bucure de lucrurile mici, sa aiba mai multa incredere in ea, sa isi urmeze visurile indiferent cat de greu este si sa se ridice ori de cate ori este nevoie pentru a putea razbate. Dar cea mai importanta lectie pe care a invatat-o a fost aceea de a avea rabdare si de a intelege oamenii chiar daca acestia o critica.

„Acum ma aflu la inceputul unui nou drum. Sunt medic rezident in Dermatovenerologie si urmeaza sa imi incep pregatirea medicala pentru urmatorii 5 ani. Mi-am dorit aceasta specialitate inca de cand am luat decizia de a sustine examenul de admitere la Medicina. Nu obisnuiesc sa imi fac multe planuri de viitor. Cineva spunea: «Daca vrei sa il faci pe Dumnezeu sa rada, povesteste-i planurile tale». Stiu doar ca fiecare are un destin si o misiune care trebuie indeplinita. Sper ca în anii ce vin sa reusesc sa îmi împlinesc visurile si, mai ales, sper din tot sufletul ca prin exemplul meu de viata sa contribui, macar un pic, la schimbarea mentalitatilor privind abilitatile persoanelor care se deplaseaza cu ajutorul fotoliului rulant”, a marturisit tanara rezidenta.

Chiar daca ii este mai greu, lupta pentru idealurile ei si face tot ce ii sta in putinta ca pana la final sa dea tot ce e mai bun si sa reuseasca sa devina un medic de exceptie, considerand ca dizabilitatea nu o va impiedica niciun moment sa profeseze.

Numarul tinerilor cu dizabilitati care urmeaza studiile universitare este în continua crestere. In acest an, in Iasi, patru tineri in scaune cu rotile au absolvit Facultatea de Medicina. „Cred ca suntem primii care am avut acest curaj de a ne depasi limitele, si, sper sa reprezentam un model pentru celelalte persoane cu dizabilitati care au aceleasi visuri”, a mai precizat Andreea Nechita.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #47518



O zi de muncă din viața unor persoane cu dizabilități



Cât de complicat este pentru o persoană cu dizabilități să-și găsească și să-și păstreze un loc de muncă în România.

În România, sunt aproximativ 770.000 de persoane adulte cu dizabilități. 250.000 sunt adulți care pot munci – adică au forme de handicap care nu-i împiedică să lucreze. Dintre aceste persoane, însă, doar 43.000, adică 17%, au un loc de muncă, potrivit Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Rata de angajare rămâne scăzută, deși, în România, firmele care crează locuri de muncă pentru această categorie beneficiază de o subvenție financiară de la stat, de reduceri de taxe și de decontarea cheltuielilor necesare pregătirii acestor angajați.

Puțini patroni sunt dispuși însă să investească în calificarea persoanelor cu handicap și în adaptarea condițiilor de lucru la nevoile acestora. Accesul lor pe piața muncii este în continuare blocat de prejudecăți, dar și de indiferența autorităților, care nu le oferă acces la educație. Multe persoane cu dizabilități ies din școli speciale fără vreo competență profesională reală, nefiind astfel o opțiune pentru mulți angajatori.

Am încercat să aflăm cât de complicat este pentru persoanele cu dizabilități să se integreze pe piața muncii. Și i-am întâlnit pe Daniel și Adriana Vlădoi, doi soți cu deficiențe de auz. Lucrează de când și-au început viețile de adulți. Au muncit prin restaurante, șantiere sau fabrici de textile. Au fost jigniți și ridiculizați, dar niciodată nu s-au lăsat învinși de prejudecăți.

Daniel aude totul foarte încet, cu ajutorul unui aparat auditiv, Adriana nu aude deloc, are această problemă din naștere. Zi de zi, însă, Daniel și Adriana Vlădoi pleacă la 6 dimineața din Prelungirea Ghencea, schimbă vreo cinci mijloace de transport în comun ca să ajungă până în Bucureștii Noi, unde lucrează opt ore la Nazarcea Grup (o întreprindere socială, care angajează în special persoane cu handicap). I-am însoțit pe Daniel și pe Adriana pe parcursul unei zile de muncă.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #48207

Salarizare, taxare & relația cu statul,

Noua lege a pensiilor, care va reglementa, din toamnă, acest domeniu, aduce mai multe schimbări, inclusiv în legătură cu pensiile de invaliditate. Mai precis, gradele de invaliditate sunt redefinite, pentru a permite desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de ele.

Sistemul pensiilor publice este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, și anume, prin Legea 360/2023. Câteva dintre prevederile noii legi se aplică din ianuarie 2024, dar cele mai multe se aplică de la 1 septembrie 2024.

Când vine vorba despre pensia de invaliditate, noua lege stabilește că aceasta se cuvine persoanelor care au realizat stagii de cotizare contributive în sistemul public de pensii, care nu au împlinit vârsta standard de pensionare și care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale, constatate conform legii, sau altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.

Vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În cazul femeilor, creșterea vârstei standard de pensionare va avea loc treptat, până în 2035.

De asemenea, la fel cum se-ntâmplă și-n prezent, potrivit noii legi, au dreptul la pensie de invaliditate și elevii, ucenicii și studenții care au capacitatea de muncă diminuată din cauza accidentelor de muncă și bolilor profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale.

Apoi, Legea 360/2023 redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități profesionale.

Astfel, în raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea de gradul I este caracterizată de deficiența funcțională gravă și capacitate de autoservire pierdută. Invaliditatea de gradul II este caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial. În fine, invaliditatea de gradul III se caracterizează prin deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.

„Pentru oricare dintre gradele de invaliditate (...), în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, mai scrie în document.

Criteriile și normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II și III de invaliditate trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, adică ar trebui să apară până pe 30 noiembrie 2024.

Pensia de invaliditate reprezintă o categorie de pensie care nu se acordă definitiv, aceasta fiind condiționată de afectarea temporară a capacității de muncă a unei persoane.

De aceea, atunci când apare această situație, se acordă o pensie de invaliditate ce este verificată permanent pentru a se vedea dacă măsurile aplicate au determinat recuperarea capacității de muncă, iar persoana își poate relua activitatea.

Concret, legea stabilește că “pensionarii de invaliditate sunt supuși periodic revizuirii medicale, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și 3 ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale”.

După fiecare revizuire medicală, medicul expert al asigurărilor sociale emite o nouă decizie medicală asupra capacității de muncă, prin care se stabilește, după caz:
menținerea în același grad de invaliditate;
încadrarea în alt grad de invaliditate;
redobândirea capacității de muncă.
Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacității de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.

Nu mai sunt supuși revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care au invalidități care afectează ireversibil capacitatea de muncă, cei care au împlinit vârstele standard de pensionare și cei care au vârsta mai mică cu până la cinci ani față de vârsta standard de pensionare și au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.
Citește mai mult despre Legea 360/2023 pensii publice, grade de invaliditate, incadrarea in grad de invaliditate, invaliditate, pensia de invaliditate, pensie de invaliditate, pensii publice

Principalele surse de informare folosite
Legea 360/2023 - Noua lege a pensiilor
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #48230

Legea pensiilor. Perioadele asimilate stagiilor de cotizare care nu vor mai fi luate în calcul



Noua lege a pensiilor vine la pachet cu noi reglementări, iar unele dintre acestea nu sunt în avantajul tuturor beneficiarilor din România. Conform prevederilor aplicate din această toamnă, perioadele cu pensie de invaliditate nu se mai regăsesc în lista celor asimilate stagiilor de cotizare.

Legea pensiilor aduce noi completări, unele dintre acestea fiind în dezavantajul seniorilor.

Conform legii, schimbările vizează inclusiv perioadele asimilate stagiilor de cotizare. Astfel, din această toamnă, din actuala listă a perioadelor asimilate, dispar cele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.

Legea pensiilor. Schimbări legate de perioadele asimilate stagiilor de cotizare
Începând din acest an, Legea 360/2023 reglementează sistemul de pensii publice din România. O parte dintre prevederile pe care le conține legea pensiilor au fost aplicate de la începutul lunii ianuarie.

O parte dintre acestea se vor aplica din luna septembrie. Unul dintre aspectele reglementate de legea pensiilor este legat de perioadele asimilate. Acestea reprezintă intervalele pentru care nu s-au plătit contribuții la stat.

„Perioadele pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuții de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii și care se valorifică la stabilirea prestațiilor de asigurări sociale în condițiile prezentei legi, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.”, arată normele legii, potrivit avocatnet.ro.

Schimbări aplicate din această toamnă
De la începutul lunii septembrie apar schimbări legate de perioadele asimilate. Concret, intervalele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditateurmează să dispară.

Afectați de această măsură vor fi asigurații care au urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar. De asemenea, cei care au satisfăcut serviciul militar cu termen redus sunt vizați de aceeași schimbare. Conform legii, aceste prevederi afectează asiguratul care a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale.

Afectați vor fi și cei care au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă. Persoanele care au beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului, sunt vizate de aceste schimbări.

Legea pensiilor. Dezavantaj pentru unii dintre beneficiari
Conform reglementărilor aplicate din această toamnă, asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior vor avea ca stagiu de cotizare, doar una dintre perioadele de studii. Selecția acesteia poate fi făcută la alegere.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #48231

Reguli noi la pensionarea pentru condiții deosebite. Legea intră în vigoare din toamnă

Noua lege ce reglementează condițiile de pensionare stabilește noi condiții pentru cei care se pensionează din cauza condițiilor grele de muncă. Spre deosebire de actele normative ce s-au aplicat până în prezent, din toamnă vor intra în vigoare noi prevederi care aduc o serie de schimbări.

Legea pensiilor prevede, de la 1 septembrie, noi reguli de pensionare pentru persoanele care lucrează în condiții deosebite. Actul normativ caută să transforme perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale în stagiu de cotizare normal. Acest lucru se face cu acordarea unor sporuri de timp.

Legea pensiilor reglementează condițiile deosebite sau speciale
Locurile de muncă în condiții deosebite au un grad de expunere mai mare la factori de risc profesional pe toată durata timpului de muncă. Legea pensiilor precizează că din acest motiv se poate ajunge la îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă.

Locurile de muncă în condiții speciale au un grad de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul de muncă. Iar acest lucru poate provoca îmbolnăviri profesionale, comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății.

Stabilirea noilor reguli de pensionare pornește de la definițiile de mai sus. Legea pensiilor propune, pentru perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale, acordarea unor bonusuri de timp:


patru luni în plus la stagiul de cotizare pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
șase luni în plus la stagiul de cotizare pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
Reguli noi la pensionare

Avantajele lucrătorilor în condiții speciale
Legea pensiilor stabilește pentru fiecare salariat care a lucrat în condiții deosebite, câteva luni în plus la stagiul de cotizare. Acest lucru va permite respectivelor categorii profesionale să atingă mai repede stagiul de cotizare prevăzut de actul normativ. Totodată legea pensiilor ia în considerare și perioadele suplimentare de vechime în muncă acordate în baza legislației anterioare.

Fiecare perioadă de muncă în condiții speciale sau deosebite va fi valorificată în favoarea celui ce se pensionează conform prevederilor din noul act normativ.


Legea pensiilor prevede reducerea vârstei de pensionare
Actul normativ ce va intra în vigoare din septembrie prevede reducerea vârstelor standard de pensionare pentru cei care au realizat stagii de cotizare în condiții deosebite sau speciale. Pornind de la exemplul stagiului complet de cotizare contributiv (35 de ani), reducerea vârstei de pensionare este de șapte ani, pe noua lege. În prezent, reducerea este de zece ani pentru condiții deosebite de muncă.


Se păstrează, însă, majorarea punctajelor de pensie pentru cei care au muncit în astfel de condiții:

0,25 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în condiții deosebite (grupa a II-a de muncă);
0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în condiții speciale (grupa I de muncă).
Odată ce legea pensiilor va intra în vigoare, în luna septembrie, va urma și o recalculare a veniturilor pensionarilor. Aceasta este necesară deoarece a fost schimbată formula de calcul pentru aceste venituri.
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6748
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.