Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #45277

Nicoleta B, ne intreaba in Comunitatea Prostemcell ;

" SPOR 15% PTR.PERSOANELE CU HANDICAP
Buna ziua,
Mi-am inteles unele nelamuriri, citind cele de mai sus!
Cum ramane cu discriminarea? Credeti ca la privivat sau "Regie" sau ori care ar fi forma de organizare ...muncesti mai putin ca la stat? De ce o persoana cu acelas grad de incadrare are un spor, un beneficiu, pentru lucrul acesta (atentie! nu pentru ce calificare are sau pentru competenta ci pentru ca are un certificat de incadrare in grad de handicap), si altele nu? "


Ii rasundem ;
Statul roman incearca sa reglementeze legal o situatie speciala.

In primul rand, persoana cu dizabilitate grava sau/si persoana cu dizabilitate accentuata are capacitatea de munca in cea mai mare parte pierduta. Aceasta situatie corespunde gradului 1 (unu) si gradului 2 (doi) de invaliditate.
In astfel de conditii persoanele respective nu sunt obligate sa munceasca pentru ca nu pot muncii.

In acest context se acorda acest spor de 15 % la salariu.
Ce relevanta are daca persoana lucreaza in sectorul privat sau bugetar ? Efortul este acelasi. Totul ar trebuii reglementat prin lege.
:) :) :)
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5852
 • Thank you received: 721
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Munca persoanei cu dizabilitate grava sau accentuata #47101

Cei 100.000 de posibili angajati pe care Romania nu ii vede

de26f1fc12953342ce7f8bd7f4ff0bfa-1063x560-00-86.jpg


Criza de pe piata fortei de munca determina tot mai multe companii, in special din retail, constructii sau turism, sa isi indrepte atentia spre atragerea de muncitori straini. Zilele trecute, de exemplu, se vehicula venirea a 500.000 de muncitori pakistanezi pe piata locala. Asta in conditiile in care in Romania exista peste 100.000 de nevazatori, majoritatea neangajati, care, cu minimum de efort si investitii, pot fi integrati pe piata fortei de munca.

“Practic, aceste persoane pot avea orice job pentru care au pregatire si studii, insa cea mai mare problema pentru integrarea lor pe piata fortei de munca este accesibilizarea locurilor de munca. Mai exact, trebuie sa le asiguram mobilitate – deplasarea pana la job - si adaptarea locului de munca - de exemplu, exista softuri care pot citi ecranele computerelor astfel incat persoanele nevazatoare sa isi poate desfasura activitatea la fel de responsabil si rapid ca un om care vede”, a declarat, pentru Wall-Street, Camelia Platt, directorul executiv al fundatiei romano-britanice Light Into Europe care desfasoara primul program de caini ghizi pentru nevazatori din Romania.

Multinationala care a renuntat la o angajata care a orbit
Potrivit reprezentantei Light Into Europe, costurile pentru accesibilizarea locului de munca pentru un nevazator se ridica la cateva mii de euro, insa, pe termen mediu si lung angajatorul isi recupereaza investitia.

18 dintre cei 20 de nevazatori care beneficiaza de asistenta cainilor ghizi au un loc de munca.

Unul dintre cei mai recenti beneficiari este Ana, o tanara de aproape 30 de ani care, in urma cu 8 ani, si-a pierdut vederea, in urma unui diagnostic medical sever. Nici familia si nici angajatorul de atunci nu au inteles situatia tinerei.

“Cand a primit cruntul diagnostic, Ana era studenta si lucra intr-o multinationala care nu a avut nicio problema in a renunta la ea atunci cand aceasta si-a pierdut vederea. Fata a venit la noi, cu moralul la pamant, insa in doar 6 luni a primit un caine ghid si apoi a inceput sa isi caute de lucru. Acum este angajata in departamentul de resurse umane al unei companii care furnizeaza servicii de call center”, povesteste Platt.

Un alt exemplu de integrare este cel al Ancai Ilie, care, cu ajutorul cainelui ghid Bryoni s-a dus la job, dar si-a si dus fata la cursurile de sah, aceasta devenind campioana nationala la acest sport.

Un nevazator a fost ministul in Cabinetul lui Tony Blair
Andrew Noble (foto), ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, este unul dintre sustinatorii programului de integrare a nevazatorilor pe piata fortei de munca din Romania.

Sustin acest proiect pentru ca viata cetatenilor nevazatori din Romania este mult mai putin dezvoltata decat in alte tari europene. Cred ca mediul de business ar trebui sa se implice pentru ca sunt peste 100.000 de posibili angajati care nu lucreaza in conditiile unui deficit foarte mare de foarta de munca in Romania.

Ambasadorul a venit cu exemplul propriei tari, unde nevazatorii lucreaza in toate domeniile, multe dintre aceste job-uri fiind chiar in cadrul guvernului britanic. Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui David Blunkett, primul ministru nevazator din guvernul britanic.

Pentru a intelege el insusi cat este de complicat sa fii nevazator, Noble a incercat sa parcurga cateva sute de metri, legat la ochi, fiind ajutat de un caine ghid.
 • Mona si Dan
 • Avatarul lui Mona si Dan
 • Deconectat
 • Platinum Member
 • Posts: 5852
 • Thank you received: 721
 • Karma: 13
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .